środa, 17 kwietnia 2013

Ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami.


przepis z książki Ani Starmach " Pyszne 25 " :)

składniki na 16 sztuk:

100 g mąki
50 g płatków owsianych
50 g mielonych migdałów ( ja dodałam płatki migdałów lekko rozkruszone w moździerzu )
50 g mielonych orzechów laskowych ( rozkruszyłam w moździerzu )
100 g brązowego cukru
110 g masła
50 g rodzynek
1 jajko
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

przygotowanie:

masło rozpuściłam w małym garnuszku ( uwaga by nie przypalić! ), jajko rozbełtałam widelcem. do większej miski wsypałam i wymieszałam wszystkie składniki suche: płatki owsiane, mąkę, migdały, orzechy, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. następnie do suchych składników wlałam roztopione masło, wymieszałam, oraz rozbełtane jajko i znowu wymieszałam. na koniec dodałam rodzynki.

piekarnik nagrzałam do temp. 190 stopni C. dużą blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, nakładałam łyżką porcje ciasta i spłaszczałam ( w moim przypadku trochę za mocno je spłaszczyłam i wyszły trochę płaskie i jakby rozlane, więc lepiej delikatnie i leciutko tylko "spłaścić" ;) ). zachowywać odstępy między ciasteczkami, bo podczas pieczenia urosną!

piekłam 15 minut. po upieczeniu ciasteczka były bardzo miękkie, ale po chwili jak wystygły stwardniały. w smaku są bardzo delikatne, smaczne i polecam ten przepis :).




12 komentarzy:

  1. kocham takie domowe ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasteczka owsiane ;) częstuje się Twoimi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam!:) takie ciacha do mnie zawsze trafiają:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciasteczka! Owsiane i takimi pysznymi dodatkami - mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie ciasteczka to moje ukochane śniadanie:) mogę je jeść tonami i nigdy mi się nie nudzą

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, akurat tak kilka do torebki włożyć i rozkoszować się nimi można cały dzień;)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy to właśnie te ciasteczka było mi dane skosztować osobiście??? Bo strasznie mi smakowały, muszę je powielić u siebie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jest :), przepis jednak był troszkę zmodyfikowany bo użyłam mąki orkiszowej no i innych bakalii, cieszę się bardzoooo, że smakowały ;)

      Usuń
    2. baaaardzo, całej naszej trójce :D

      Usuń