Zupa krem z porów i ziemniaków od niedawna stała się moją ulubioną zupą zimową. Jest prosta i bardzo smaczna , a składniki są dostępne o każdej porze roku.
Por to warzywo bogate w potas, sód, wapń, magnez, cynk, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę C. W odpowiednim towarzystwie smakuje niezwykle!
składniki:
1 duży por
4 ziemniaki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine
ok. 1 litra wody mineralnej
sól, pieprz
przygotowanie:
Oczyszczone i umyte pory kroimy na plasterki, ziemniaki w małą kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pory i ziemniaki, i przesmażamy 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Następnie wlewamy wodę, i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu warzywa do miękkości ok.15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy blenderem w wysokim naczyniu na max obrotach. Gotowy krem podajemy polany oliwą z oliwek i grzankami.
Fajna zupka :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Moją ulubioną zimową zupą jest krupnik z kaszą pęczak na wędzonym udku z imbirem i papryczką czili:-( Porową też robię, ale trochę inaczej: mniej ziemniaków, ale trochę korzenia pietruszki, selera i czosnku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Uwielbiam pory, to idealna zupa dla mnie :)
OdpowiedzUsuńoj, trafiłaś!
OdpowiedzUsuńuwielbiam, bardzooooo często robię, nawet młoda lubi:D
Prosta , ale pewnie smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńTak :-)
UsuńLubię, francuski klasyk, pycha!
OdpowiedzUsuńporowe wydanie zupy mi sie podoba:) robiłam już różne sosy z nim w roli głównej :)
OdpowiedzUsuń