niedziela, 17 grudnia 2017

Lukrowanie pierników.

Za tydzień o tej porze będzie już Wigilia :-). Jak to zwykle bywa  Wigilię spędzamy w rodzinnym gronie, a na stole znajduje się 12 potraw.
 
Zgodnie z planem moich przygotowań na święta polukrowałam wczoraj pierniczki. Kosztowało mnie to niestety baardzoo dużo siły i cierpliwości. Całkowicie nie mam zdolności manualnych i poległam na rysowaniu równych lukrowych kresek, gwiazdek i ozdób.
 
Wyszło jak wyszło, najważniejszy jest smak ;-).
 
Do ozdobienia wykorzystałam lukier, barwniki, czekoladę, perełki cukrowe do zdobienia, posypki kolorowe, skórkę pomarańczową itp.
 
 
Wesołych Świąt!


 
 

niedziela, 10 grudnia 2017

Pierniczki świąteczne.


Coraz bliżej święta... :-).
 
Przepis na świąteczne pierniczki wyszukałam w książce Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję." Ciasto przygotowuje się expresowo, nie trzeba go długo wygniatać, a dzięki schłodzeniu w lodówce dobrze się wałkuje i łatwo się z niego wykrawa pierniczki.
 
Po upieczeniu ciasteczka mają ładny kształt, są mięciutkie, pachnące i gotowe do zjedzenia.
 
Nie podam ile pierników mi wyszło. Przygotowałam podwójną porcję ciasta, ale upieczone ciasteczka znikały w zastraszającym tempie i tym samym stały się niepoliczalne.
 
Te które ocalały zapakowane w puszkach czekają na lukrowe dekoracje.
 
Relacja z dekorowania pierników w następnym poście :-)
 
Składniki:
 
600 g mąki pszennej + mąka do podsypywania
300 ml płynnego miodu
100 g cukru pudru
100 g miękkiego masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki przyprawy do piernika (w składzie: cynamon, kardamon, imbir, anyż)                                        
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
 
Przygotowanie:
 
Miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy i posiekaną skórkę pomarańczową. Szybko zagnieć ciasto  i wsadź do lodówki na min. 30 minut.



W między czasie przygotuj świąteczne foremki do wykrawania pierników.



Schłodzone ciasto rozwałkuj dość grubo – około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Żeby się nie przyklejało do stolnicy podsypuj je mąką. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.







czwartek, 7 grudnia 2017

Okoń morski czyli labraks z piekarnika.

 

Po raz pierwszy z tą rybą zetknęłam się podczas wakacji w Chorwacji -  KLIK . To jedna ze smaczniejszych ryb jaką jadłam.
 
Zdrowotne właściwości ryb znane są nie od dziś. Składniki zawarte w rybach - kwasy omega, witaminy A i D3 oraz łatwo przyswajalne białko zmniejszają ryzyko nowotworów, zawałów, udarów oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Trzeba pamiętać więc o zjadaniu ryb minimum 2 razy w tygodniu. 
 
Dzieliłam się już z Wami przepisem na  labraksy pieczone - KLIK . Dzisiaj dla przypomnienia jeszcze raz  bardzo prosty, ekspresowy sposób  przyrządzenia tej ryby :-).


Składniki:
 
2 labraksy
sól, pieprz
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
masło
cytryna
 
Przygotowanie:
 
Wyfiletowane ryby dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Wewnątrz i zewnątrz rybę dopraw solą i pieprzem. W środek włóż gałązki natki pietruszki, ząbek czosnku oraz plastry cytryny. Do pieczenia możesz użyć papier pergaminowy lub folię aluminiową. Folię posmaruj masłem i ułóż na niej przygotowaną rybę. Do wnętrza ryby włóż także kawałek masła. Szczelnie owiń folią rybę. Tak przygotowane paczuszki ułóż na blaszce i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut.


Ryby pieczone w pergaminie/folii są szczególnie smaczne, ponieważ przygotowane w ten sposób zachowują cały swój aromat i pozostają niezwykle soczyste.

Smacznego ;-)

piątek, 1 grudnia 2017

Drożdżówki z serem.

 

Przepyszne bułeczki, jak u babci. Zrobiłam na podwieczorek i znikały w try miga. Nie ma słów by opisać zapach jaki unosił się w mieszkaniu podczas pieczenia. Ciasto drożdżowe wg mojego przepisu poniżej jest idealne. Wspaniale się z nim pracuje, jest mięciutkie i delikatne. Ser doprawiłam wanilią i skórką cytryny. Bułeczki wyszły rewelacyjne.
 
 
Składniki:
 
400 g mąki do wypieku ciast drożdżowych - Lubella
1 op drożdży instant
100 g cukru
150 ml letniego mleka
1 jajko
2 żółtka
60 g roztopionego masła
 
Nadzienie:
 
250 g sera półtłustego secymińskiego
1 żółtko
pasta z wanilii Madagascar Bourbon
skórka z cytryny
cukier trzcinowy
 
Przygotowanie:
 
Mąkę przesiej do miski, wsyp drożdże, dodaj jajka wymieszane z cukrem, letnie mleko i delikatnie wyrabiaj ręcznie ciasto 10-15 minut. Ciasto na początku będzie klejące, tak musi być, nie podsypuj dodatkowo mąką. Po tym czasie dodaj  roztopione ostudzone masło i dalej wyrabiaj ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i będzie odstawało od ręki. Z wierzchu delikatnie oprósz mąką wyrobione ciasto,  miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1,5 h.
 
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podziel  na 20 równych części, nadawaj ładny kształt bułeczkom z wierzchu przykrywając je serem. Piecz bułeczki, aż będą rumiane, i będzie unosił się pyszny zapach (35 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 
Przygotowanie nadzienia serowego: ser zmiksuj delikatnie z żółtkiem, cukrem oraz pastą z wanilii.


środa, 1 listopada 2017

Azjatyckie danie z kurczakiem.

Kuchnia azjatycka to jedna z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska, wietnamska i wiele innych.
 
Dzisiaj postanowiłam odtworzyć smak azjatycki w domu i nawet mi się udało ;-).
 



Składniki:
 
1/2 piersi kurczaka
sos chili z limonką i kolendrą. Tu kupisz - KLIK
pasta curry czerwone
sos sojowy kikoman
olej kokosowy
ryż
warzywa na patelnię China z przyprawą orientalną - D'aucy. Tu kupisz - KLIK
sól
 
Przygotowanie:
 
Do małej miseczki włóż mięso kurczaka pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj 2 łyżki sosu chili z limonką  i kolendrą oraz 2 łyżki sosu sojowego, wymieszaj i odstaw na 30 minut.
 
W woku rozgrzej łyżkę oleju kokosowego, dodaj odrobinę czerwonego curry, wrzuć mięso i smaż na dużym ogniu ok 4 minut. Po tym czasie dodaj mieszankę warzyw chińskich wraz z przyprawą orientalną. Dopraw do smaku solą.  Całość smaż ok 3-4 minut na dużym ogniu, aż warzywa zmiękną.
 
Ryż przygotuj wg przepisu (my lubimy wersję al dente).
 
Gotowe danie można dodatkowo doprawić do smaku sosem sojowym.

To najszybsze i najsmaczniejsze danie z woka. Mięso kurczaka można zastąpić krewetkami, wołowiną lub wieprzowiną.
 
Smacznego :-)
 


Jajko zapiekane w bułce.


Pyszne, łatwe do zrobienia śniadanie. Zapiekane jajko w kajzerce przygotowuje się bardzo szybko i smakuje wspaniale. Składniki nadzienia możemy modyfikować w różny sposób np. dodając, boczek, ser pleśniowy, ser feta, szczypiorek, pomidorki koktajlowe, oliwki etc.
 
Składniki:
 
2 kajzerki z poprzedniego dnia
masło
plastry szynki
2 jajka
ser żółty
pieprz i sól
słodka papryka mielona
świeża natka pietruszki/szczypiorek
 
Przygotowanie:
 
Kawałki szynki podsmaż  na patelni. Bułki zetnij od góry i wydrąż miąższ ze środka. Posmaruj wnętrze kajzerek masłem, ułóż kawałki szynki, posyp startym żółtym serem i na wierzch wybij delikatnie jajko. Po wierzchu posyp solą, pieprzem i papryką. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu aż białko jajka się zetnie. Gotowe jajo posyp drobniutko posiekaną natką pietruszki/szczypiorkiem.
 
Smacznego ;-)
 
 



piątek, 13 października 2017

Jajka w skorupkach smażone na maśle w bułce tartej.


Tradycyjny polski przepis na jajka w skorupkach smażone na maśle w bułce tartej. Receptura ta jest szczególnie ważna dla mnie, bo przygotowania takich jajek nauczyła mnie wyjątkowa dla mnie osoba. Z okazji jej 80 urodzin, które były w tym tygodniu na uroczystą kolację urodzinową przygotowałam między innymi właśnie jajka smażone w skorupkach.

Składniki:
 
6 jajek
mały pęczek drobnego szczypiorku
masło w temp. pokojowej - 2 łyżki plus do smażenia
bułka tarta
sól, pieprz
do dekoracji: sałata, koperek, pomidorki koktajlowe/rzodkiewka
 
Przygotowanie:
 
Jajka  ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Ostrym nożem przecinaj delikatnie skorupkę jajka w wzdłuż na pół. Delikatnie łyżką wydrąż białko i żółtko.
 
Drobniutko posiekaj białka i żółtka, dodaj posiekany drobniutko szczypiorek, 2 łyżki miękkiego masła, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
 
Skorupki jajek napełnij przygotowaną masą jajeczną, z wierzchu obtocz/posyp bułką tartą.
 
Rozgrzej patelnię, dodaj masło. Połówki jajek układaj bułką tarta do spodu na rozgrzanym maśle i smaż przez kilka minut.
 
Tak przygotowane jajka najlepiej od razu podawać na ciepło, ale równie smaczne są serwowane na zimno.


Smacznego.  :)


A oto i Jubilatka. Niech nam żyje następne 80 lat!

(ledwie dała radę utrzymać bukiety z róż, po 80 sztuk każdy)