sobota, 16 lipca 2016

Tarta z morelami.


Krucha tarta, pokryta morelami doprawionymi  tymiankiem i pastą wanilinową. Szybka i prosta w wykonaniu, a za sprawą połączenia wszystkich składników niebanalna w smaku :-)

Składniki: 

200 g mąki tortowej
100g mąki krupczatki
120 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki ciasta szybko połącz, zlep w kulę i schłódź w lodówce min. 30 minut.
Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty (srednica 25 cm), zrób dziurki widelcem i piecz ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Nadzienie:

ok. 800 g dobrze dojrzałych moreli
2 pełne  łyżki miodu 
odrobina pasty waniliowa (na czubek łyżeczki)
listki z 3-4 swieżych gałązek tymianku

Przygotowanie nadzienia:

Morele myjemy, kroimy na ćwiartki. Doprawiamy miodem, pastą waniliową i tymiankiem i mieszamy. 

Zapieczony kruchy spód tarty delikatnie z wierzchu posypujemy bułką tartą, przekładamy nadzienie, posypujemy płatkami migdałów i ponownie wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 30 minut.

Gotową tartę dekorujemy swieżym  tymiankiem.


Smacznego :-)

Najlepsza! Owsianka z morelami i borówkami.


Owsianka to bardzo zdrowe sniadanie. Pomysły na nią nigdy się nie kończą. To moja ulubiona wersja, ponieważ przepadam za morelami. Pożywny i smaczny posiłek na dobry początek dnia!

Składniki:

mleko 250 ml (u mnie bez laktozy)
2-3 pełne łyżki płatków owsianych błyskawicznych
kilka dobrze dojrzałych moreli
słodkie borówki
swieży tymianek
opcjonalnie miód

Przygotowanie: 

Gotujemy płatki na mleku na gęsto. 

Wersja pierwsza: podajemy ze swieżymi owocami.
Wersja druga: pod koniec gotowania na owsiance układamy połówki moreli, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na mały ogień na 10 minut. Tak przygotowane morele układamy na owsiance. Doprawiamy swieżym tymiankiem. 

Obie wersje opcjonalnie doprawiamy do smaku miodem.


Smacznego!


poniedziałek, 11 lipca 2016

Biszkopt z jogurtową pianką.


Lekkie ciasto na puszystym biszkopcie. Z kremem z jogurtu greckiego, uwieńczone malinami. Bardzo przyjemnie się robi, jest łatwe, a przy tym efektowne.

Bardzo lubię takie desery, bardziej nawet od lodów w upalne dni. To dla mnie pozycja obowiązkowa, szczególnie teraz, kiedy można cieszyć się wakacyjną przygodą.

Składniki i przygotowanie biszkoptu:

4 wiejskie jajka
4 pełne łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 pełne łyżki cukru pudru

Białka ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy po jednym żółtku ciągle mieszając. Gdy piana będzie sztywna dodajemy cukier i chwilę mieszamy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Energicznymi ruchami, szybko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25 min.

Krem jogurtowy:

2 greckie jogurty, duże
6 łyżeczek żelatyny
4 czubate łyżki cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilosci wody. Jogurty przekładamy do miseczki, dodajemy cukier, mieszamy. Żelatynę delikatnie podgrzewamy do rozpuszczenia - uwaga! nie może się zagotować. Studzimy rozpuszczoną żelatynę i delikatnie łączymy z masą jogurtowo-cukrową. 

Gotowy biszkopt układany w naczyniu. Przekładamy na niego masę jogurtową i wstawiamy na 10 min do zamrażalnika. Po tym czasie na wierzchu ciasta układamy maliny lub inne owoce i na kolejne kilka godzin najlepiej wstawiamy ciasto do lodówki, aż masa dobrze zastygnie. Dekorujemy miętą. Podajemy schłodzone. 

Smacznego ;-)

środa, 22 czerwca 2016

Pokochaj jajecznicę.



Sniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, wiemy o tym wszyscy. Najlepiej jesć na sniadanie produkty bogate w białko, gdyż po nich dłużej czujemy się syci. Ważne są także warzywa i owoce - źródło błonnika.
Moje ulubione sniadanie to jajko na miękko lub jajecznica.

Dzis jajeczne sniadanie odsłona letnia: swieże kurki, wiejskie jaja, swieże zioła. Czy można sobie wyobrazić lepszy początek dnia? 

Składniki na 1 porcję:

2 wiejskie jaja
kurki
kawałek masła
odrobina mleka
sól, pieprz
swieże zioła 

Przygotowanie:

Grzyby oczyszczamy, płuczemy. Podsmażamy na masle na patelni (mały ogień). Jajka wbijamy do miseczki, dolewamy odrobinę mleka, roztrzepujemy widelcem. Wlewamy do podduszonych kurek. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania ulubionej konsystencji. Gotową doprawiamy do smaku solą, pieprzem, swieżymi ziołami. Najlepiej smakuje ze swieżym chlebem z masłem.

Smacznego sniadania!

wtorek, 14 czerwca 2016

Chlebek bananowy.


''Jak dobrze, że po dniu, w którym nic nie jest pewne, wiem, że w domu zrobię sobie cos, co na pewno się uda i na pewno będzie pyszne." ;-)

Wspaniale bananowy, mięciutki, fantastyczny w smaku. Rozpływający się w ustach, szybki i łatwy do zrobienia chlebek bananowy. Nie wymaga używania miksera, pięknie wyrasta.  Grzechem jest go nie przygotować, jesli w domu mamy mocno dojrzałe banany :-)

Składniki:

3 dobrze dojrzałe banany (takie z ciemnymi plamkami)
1 wiejskie jajko
szczypta soli
1/2 szkl oleju ryżowego
łyżeczka soku z cytryny
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
ok 1 szkl mąki orkiszowej razowej
2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody
płatki migdałów

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem na desce/talerzyku, przekładamy do głębszego naczynia. Dodajemy jajko, sól, olej, cukier oraz sok z cytryny i mieszamy widelcem/łyżką do połączenia składników. Dodajemy mąki wymieszane z sodą i energicznie mieszamy. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy, po wierzchu posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 40 minut.

Smacznego! :-)

czwartek, 2 czerwca 2016

Dorsz na parze.

Rybę na parze szykuje się bardzo szybko, a do tego jest wyjątkowo smaczna i nie traci wartości odżywczych. Tak przygotowanego dorsza podałam z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i świeżym koperkiem. Pysznie i zdrowo! :-)

Składniki: 

filet z dorsza 250 g
sól
pieprz
świeży koperek
oliwa z oliwek extra vergine

Dodatki:

żółta fasolka szparagowa
młode ziemniaki
świeży koperek

Przygotowanie:

W garnku zagotować wodę. Mięso ryby umyć, osuszyć, poporcjować, delikatnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na garnek z gotującą wodą nałożyć koszyczek do gotowania na parze. Na dnie położyć gałązki koperku, na nich kawałki ryby. Delikatnie bardzo można skropić kawałki ryby oliwą. Gotować pod przykryciem 5 minut. 

Gotowe porcje ryby ułożyć na talerzu, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz łagodnie oliwą z oliwek. Podawać z młodymi ziemniakami z wody, żółtą fasolką szparagową także przygotowaną na parze i świeżym drobniutko posiekanym koperkiem.

Smacznego.

P.s. Cieszę się, że powróciłam z długich wakacji do domu i do blogowania ;-)
      Pozdrawiam wszystkich czytelników! 

sobota, 30 kwietnia 2016

Pieczony filet z indyka wcześniej marynowany w jogurcie i ciasto z rabarbarem i figami.

Marynata jogurtowa spowoduje, że po upieczeniu mięso indyka  będzie delikatne i pysznie soczyste. Tak przygotowana pierś indyka  smakuje doskonale  na ciepło i także na zimno. Można naszykować kanapki z jej dodatkiem i świeżymi warzywami.

Składniki:

500g piersi z indyka (eko)

marynata:

4-5 pełnych łyżek jogurtu naturalnego bakoma
4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżki płynnego miodu
sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka/ostra papryka, odrobina kuminu

Składniki marynaty dokładnie wymieszać w zamykanym pojemniku, włożyć w nią przygotowaną pierś indyka i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Z marynatą przełożyć na folię aluminiową, dokładnie nią owinąć i ułożyć w naczyniu do pieczenia. Piec w temp 180 stopni 45 min. Czas pieczenia należy kontrolować. Zbyt długie pieczenie, spowoduje, że mięso będzie suche i nie smaczne.

Słodka mocno figa i kwaskowaty rabarbar to para znakomita.


Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.  Cudownie kruche, nie zawiera dużo cukru, szybko znika z talerzyków :-). To moje ulubione ciasto!

Składniki:

100g mąki pszennej tortowej
50 g mąki orkiszowej razowej
100 g mąki ziemniaczanej/ryżowej lub cornstarch
150 g schłodzonego masła
1 całe jajko plus jedno żółtko
25 g cukru pudru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i dobrze schłodzić w lodówce. 

500 g rabarbaru
150 g fig
1 cukier wanilinowy
3-4 łyżki miodu
sok z cytryny

Figi na kilka minut zalać wrzątkiem, wyjąć, osuszyć. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki, połączyć w pokrojonymi figami. Składniki skropić sokiem z cytryny, dodać miód i cukier wanilinowy i wymieszać.

Kruszonka:

100 g mąki (50 g pszennej tortowej i 50 g ziemniaczanej/ryżowej lub cornstarch)
50 g masła
25 g cukru pudru 

delikatnie rękami łączymy składniki do utworzenia się kruszonki

Schłodzone ciasto ścieramy na tarce na przygotowaną formę do pieczenia, zapiekamy w 180 stopniach ok 20 minut. Wyjmujemy, delikatnie po wierzchu można posypać bułką tartą i wyłożyć przygotowany rabarbarowo-figowy farsz. Posypać z wierzchu kruszonką. Piec ok 40 min, do zarumienienia ciasta. 

Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Smacznego!

p.s.

W związku z moim wyjazdem na dłuższe wakacje z kolejnymi przepisami pojawię się w czerwcu. Pozdrowienia! :-)