Uwielbiam bakłażana. Z roslinnego punktu widzenia bakłażan jest jagodą, o tym nie wiedziałam KLIK .
Własciwosci zdrowotne bakłażana są zadziwiające. Bakłażan jest niskokaloryczny, bo, aż w 90% składa się z wody. Poleca się więc go osobom odchudzającym.
Własciwosci zdrowotne bakłażana są zadziwiające. Bakłażan jest niskokaloryczny, bo, aż w 90% składa się z wody. Poleca się więc go osobom odchudzającym.
W 100 g bakłażana znajduje się dwa razy więcej błonnika niż np. w jabłku. Wpływa na przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia. Zawiera także przeciwutleniacze, które chronią nas przed chorobami nowotworowymi.
Spodziewam się, że moje dzisiejsze roladki nakłonią Was do posmakowania tego cudownego owocu. Tak przygotowane są doskonałą przystawką, ale także daniem głównym.
Składniki:
bakłażan
pomidor bawole serce - tu sprawdzi się mięsisty pomidor, z którego nie wypłynie sok
sól
natka pietruszki
ser feta
oliwa z oliwek
Aceto Balsamico di Modena Mazzetti
Przygotowanie:
Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plastry, posól z obu stron i odstaw na 20 min, aż się ''rozpłacze". Plastry griluj z obu stron na złoty kolor. Gotowe, delikatnie smaruj serem feta, na srodku ułóż kawałek pomidora i zwiń w roladkę. Układaj na talerzyku, delikatnie skrop oliwą i octem balsamicznym. Posyp drobniutko posiekaną natką pietruszki. Od razu podawaj.
Smacznego ;-)