piątek, 2 września 2016

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami.


To bardzo proste danie. Paprykę można faszerować na różne sposoby. Mój przepis to wypełnienie z kaszy jaglanej, duszonych warzyw i zielonego sera lazur. Tak przygotowana papryka smakuje szalenie zaraz po przygotowaniu, szczególnie kąski z roztopionym serem lazur :-)


Składniki:

kilka niezbyt dużych papryk
marchewka
pietruszka
2 pełne garscie szpinaku baby
ząbek czosnku
kawałek białej częsci pora
ugotowana kasza jaglana
przyprawy: sól, pieprz, kumin, słodka papryka
oliwa
kawałek zielonego sera Lazur 
zielona natka pietruszki

Przygotowanie:

Papryki wydrąż, usuń nasionka. Kaszę ugotuj na sypko.

Rozgrzej patelnię, na niewielkiej ilosci oliwy podsmaż delikatnie pokrojony czosnek. Po chwili dodaj cieniutko pokrojony por, marchewkę i pietruszkę. Chwilkę dus, a następnie dodaj listki szpinaku i przesmaż, aż lekko zwiędną.

Do przygotowanych warzyw dodaj kaszę, kawałki sera, dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj. 

Przygotowane papryki napełnij farszem. Ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 minut, aż papryki będą miękkie.

Gotowe danie obsyp zieloną natką pietruszki.



Przy okazji polecam także wersję z kaszą orkiszową KLIK

Smacznego ;-)

2 komentarze:

  1. Pyszny obiad ! Lubię faszerować warzywa kasza, a potem zapiekać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki serowi lazur danie nabiera charakteru :)

    OdpowiedzUsuń