środa, 4 września 2013

Dorsz pod szpinakiem doprawiony świeżym muszkatołowcem.

Środa to fajny dzień. Po pierwsze dlatego, że w środy jest u nas targ, a w taką pogodę jak dziś jest tam cudownie kolorowo, pachnąco i można kupić smaczne rzeczy. A po drugie, również w środy w sklepie "Kuchnie świata" można dostać świeże ryby. I dzisiaj stamtąd właśnie przyniosłam dwa ogromne, mięsiste płaty dorsza atlantyckiego. Dorsza uwielbiam, bo jest lekką, dietetyczną i bardzo smaczną rybą. Do tego szpinak z sosem śmietanowym doprawiony świeżym muszkatołowcem korzennym. Całość przygotowana na parze, a więc jest lekko i dietetycznie, tak jak lubię.

składniki:

duży, mięsisty, świeży filet z dorsza
kilka małych ziemniaków
świeży tymianek
szpinak mrożony Frosta z sosem śmietanowym
sól
świeżo zmielony pieprz
świeża gałka muszkatołowa
cytryna

przygotowanie:

filet dorsza myjemy, układamy w naczyniu do gotowania na parze. obok kładziemy obrane i umyte ziemniaki. gotujemy na parze na wolnym ogniu ok. 15-20 minut. pod koniec gotowania ziemniaki posypujemy pokrojonym drobniutko tymiankiem. w między czasie zamrożone serduszka szpinaku podgrzewamy na wolnym ogniu do zagotowania.

gotową rybę delikatnie przekładamy na talerz, obok kładziemy ziemniaki. rybę oprószamy świeżą solą i świeżym pieprzem, oraz delikatnie skrapiamy cytryną. na wierzchu układamy porcję szpinaku. na drobnej tarce ścieramy nad szpinakiem muszkatałowca. 

i gotowe. mamy zdrowe i smaczne danie, a szpinak doprawiony świeżą gałką muszkatołową dodaje całości pysznego aromatu.

smacznego :)



7 komentarzy:

  1. hm........wyszło bardzo aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lekko i smacznie, tak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na takie zdrowe jedzenie się piszę:) nie łączyłam jeszcze ryby ze szpinakiem, może dlatego że niedawno się do niego przekonałam:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie i słonecznie wygląda Twoje danie, aż ślinka leci ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryby uwielbiam! Jak dla mnie strzał w 10 :)

    OdpowiedzUsuń