niedziela, 1 września 2013

Antonówka z cynamonem.


Apeluję do wszystkich szarlotkowców - kupujcie teraz antonówki, gotujcie i napełniajcie nimi słoje, a nie pożałujecie ;). Zimą będą jak znalazł do szarlotki, a szarlotka z antonówek najlepsza! :).

składniki:

ok. 1,5 kg umytych, obranych i pokrojonych w kostkę antonówek
cynamon
ok. 3/4 szklanki wody mineralnej przegotowanej

przygotowanie:

jabłka wrzucamy do dużego garnka, dolewamy wodę, dusimy na małym ogniu, mieszamy, uważamy żeby nie przypalić. gdy z jabłek zrobi się mus dodajemy cynamon ( u mnie 1 łyżeczka ), mieszamy. gorącym musem napełniamy wyparzone słoiki, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

19 komentarzy:

  1. Idealne połączenie :) Ja też się wzięłam za przetwory :) Dużo już zrobiłaś w tym roku ?? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten rok jest wyjątkowy, przetworów całe duże pudło ;)

      Usuń
  2. pycha:) też robię takie zapasy na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję Pani Ulu pomysłu i jeszcze raz dziękuję za ciastka
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale mi miło :)))))))))))), dziękuję za wpis :), ja również dziękuję i też za naszą ostatnią rozmowę, za słowa dotyczące bloga, to było dla mnie ważne i staram się teraz więcej otwierać, zamieszczać treść od siebie, próbuję cały czas ;)

      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam w wolnych czasie na mojego bloga :))

      Usuń
  4. szarlotkowcem jestem od zawsze:)
    a takie jabłka też co roku robię:D
    Ps. gotowanie za głosowanie juz trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm, pyszności. Ja już nie mam sił na przetwory, ale dzisiaj też szarlotkę upiekłam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ulu, do mnie nie musisz apelować - zawsze mam zapasy i najczęściej ze swoich własnych jabłek :-) W tym roku dużo ich mam, ale okropnie małe przez tą suszę... Mam jeszcze zeszłoroczne zapasy więc nie panikuję :-) Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  7. co roku dostawałam duuuże ilości jabłek i wkładałam je do słoików. w tym roku jakiaś bieda na jabłka u nikogo nie obrodziły:( Dobrze ze mam jeszcze spory zapas z ubiegłego roku.

    OdpowiedzUsuń
  8. moje półeczki już zastawione słoiczkami:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze do szarlotki używam szarej renety. Mówisz, że antonówki najlepsze?

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też szarej renety, sprawdzę, dzięki!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam sok z antonówki, pyszne jabłuszka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę kiedyś zrobić taki sok :), dziś przytachałam do domu jeszcze 3 kg antonówki ;)

      Usuń