środa, 20 marca 2013

Szaszłyki z łososia i ananasa z cytrynową śmietaną.


składniki:

300 g filetów z łososia
mały świeży obrany ananas
świeża natka pietruszki


glazura:

3 ząbki czosnku w łupinkach
1 mała cebulka szalotka
2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli bez pestek
30 ml białego octu winnego
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli

sos:

100 g śmietany 18 %
1/2 cytryny

przygotowanie:

z kawałka łososia usunęłam skórę, mięso umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na mniejsze kawałki. ananasa obrałam i też pokroiłam na mniejsze kawałki. nadziałam na patyki do szaszłyków na przemian łososia i kawałki ananasa.

czosnek w łupinkach i cebulę w łupinie przekrojoną na pół opiekłam na płytce na palniku aż się zrumieniła. następnie obrałam czosnek i cebulę wrzuciłam do blendera, dodałam papryczkę chilli, ocet, cukier oraz sól i zmiksowałam. ( wyszło bardzo ostro, ale tak musi być :) )

przygotowane szaszłyki posmarowałam dobrze glazurą i odstawiłam na jakieś 15 - 20 minut.  następnie grillowałam je na patelni grillowej ok. 3 - 4 minuty z każdej strony, aż łosoś ładnie się zarumienił.

śmietanę wymieszałam z sokiem z cytryny oraz startą skórką z jednej małej cytryny.

gotowe szaszłyki podałam z ryżem jaśminowym, posypane listkami świeżej pietruszki  oraz przygotowaną śmietaną cytrynową.

całość smakowała bosko! danie bardzo lekkie, a przepis zaczerpnęłam stąd ( kilk ) .





 smacznego :).




9 komentarzy:

  1. wygląda świetnie, zjadłabym wszystkie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. cytrynowa śmietana mnie zainteresowała, śmiesznie brzmi:D danie wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przyznam, że łososia z ananasem nie łączyłam. Ładnie to wszystko wygląda na tym białym jak śnieg ryżu (chociaż śniegu to już po kokardy mam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki urok ryżu jaśminowego, jest ślicznie biały! :)

      Usuń
  4. Już na samą myśl o tym połaczeniu smaków cieknie mi ślinka! To musi być rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  5. wow ale propozycja ;) czuje, że są pyszne :) będę musiała je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szaszłyki wyglądają przepysznie! Będę musiała kiedys przygotować coś podobnego, bo takie danie bardzo mnie kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo pomysłowe szaszłyki! i ten sosik śmietanowy, mniam :)

    OdpowiedzUsuń