sobota, 2 lutego 2013

Pieczarkowe zapiekanki z kiełkami.


składniki:

kawałki ciabatty lub bułki
masło
kilka pieczarek
kawałek startego sera żółtego
szalotka 
oliwa z oliwek
pomidorki koktajlowe
kiełki rzodkiewki i rzeżuchy

przygotowanie:

na małej patelni na oliwie delikatnie poddusiłam pokrojone pieczarki z szalotką. połączyłam ze startym serem i wymieszałam. kawałki ciabatty cienko smarowałam masłem, na wierzch układałam podduszone pieczarki z serem i kawałki pomidorka. zapiekałam w piekarniku w 180 stopniach 3 - 4 minuty. do tego świeże kiełki i zdrowe śniadanie gotowe.

kiełki hoduję sama. używam do tego specjalnego naczynia " kiełkownicy " ( klik ). produkcja jest dosyć duża i regularna, zjadamy porcję, nastawiam nową. najbardziej lubię kiełki rzodkiewki, smakują jak młoda, zdrowa rzodkiewka, ale również rzeżuchę, lucernę itp. 

kiełki smakuję pysznie jeśli przed jedzeniem opłuka się je delikatnie na sitku bardzo zimą wodą. są wtedy  pysznie chrupkie. :)






2 komentarze:

  1. Wygląda to bardzo smacznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam jak w domu robiliśmy takie zapiekanki :) z kiełkami muszą smakować wybornie ;)

    OdpowiedzUsuń