Szybko i smacznie :).
składniki: ( porcja dla 1 osoby )
1 opakowanie makaronu pappardelle
śmietana 18 % ( 2 pełne łyżki )
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
3 plastry wędzonego na zimno łososia
2 ząbki czosnku
świeży koperek
kapary
sól
świeżo zmielony pieprz
przygotowanie:
Makaron ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.
Do małego garnuszka z grubszym dnem wlałam oliwę i wrzuciłam pokrojony drobno czosnek. Chwilkę delikatnie podsmażyłam, dodałam kapary ( ilość wg uznania ) oraz pokrojonego na nie za drobne kawałki łososia. Delikatnie podgrzewałam, mieszając i uważając, żeby kawałki łososia się nie ugotowały, bardziej chodzi o podgrzanie. Dodałam śmietanę, doprawiłam do smaku solą i delikatnie mieszałam cały czas dobrze podgrzewając, ale nie doprowadzając do zagotowania. Trwało to 2 - 3 minuty. Następnie garnuszek odstawiłam z ognia.
Porcję ugotowanego makaronu polałam przygotowanym sosem, posypałam świeżo zmielonym pieprzem i świeżym koperkiem.
Smacznego. :)
To jest danie stworzone dla mnie:-) Pychota!
OdpowiedzUsuńAle piękny kolorowy jest Twój makaron! ja niedawno robiłam sałatkę z kaparami:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaronik z łososiem ;) toż to królewskie połączenie moim zdaniem ;) sosik rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio zrobiłam sos do makaronu z pieczonego łososia i był świetny, więc nie wątpię, że ten smakował równie dobrze:-)
OdpowiedzUsuńpycha, wygląda rewelacyjnie!:)
OdpowiedzUsuńPyszne, lekkie, zdrowe danie!
OdpowiedzUsuńlubię takie szybkie dania
OdpowiedzUsuńszybkie dania bardzo lubię a sosik apetyczny:)
OdpowiedzUsuńlubię tak zajadać, trochę makaronu, trochę dodatków, a jak cieszy;)
OdpowiedzUsuńOh uwielbiam ten makaron, pysznie podany :)
OdpowiedzUsuńMmm, takie makaron z łososiem to jeden z ulubionych obiadów ;)
OdpowiedzUsuńTylko do kaparów nie mogę się przekonać ;)
Smakowite, aż mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuń