Najsmaczniejsze pierogi '' na słodko''. Znakomite, lekkie danie na lato. Polane smietanką i delikatnie posypane cukrem trzcinowym smakowały wszystkim. Gorąco polecam mój przepis.
Składniki na ciasto:
300g mąki orkiszowej jasnej
200 ml wrzątku
szczypta sol
40 g masła
Nadzienie:
200 g swieżych jagód
mąka ziemniaczana do oprószenia jagód
Do podania:
smietanka homogenizowana Krasnystaw 18%
cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do naczynia, dolać wrzątek połączony z masłem i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i chwilkę powygniatać. Ciasto przykryć od góry miseczką lub głębokim talerzem na 30 minut.
Jagody opłukać, osuszczyć, oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną.
Gotowe ciasto rozwałkowywać na cienkie placki, małą szklanką wycinać kółka, napełniać jagodami, zlepiając i tworząc pierożki. Osoloną wodę zagotować, partiami wkładać pierogi i gotować do wpłynięcia na powierzchnię (2 min). Czas gotowania zależy od grubosci ciasta.
Podawać polewane słodkę smietanką.
Smacznego :-)