wtorek, 12 kwietnia 2016

Sałatka ze szpinaku z dressingiem balsamicznym.

Sos z oliwy i aromatycznego, głęboko intensywnego octu balsamicznego  z Modeny. Wspaniały do sałatki ze świeżego szpinaku!

Składniki:

2 pełne garście  świeżego szpinaku baby
1/2 pomidora malinowego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego z Modeny
sól
pieprz kolorowy świeżo rozbity w moździerzu

Przygotowanie:

Listki szpinaku przekładamy do miseczki. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku. Do małego słoiczka wlewamy olej, balsamico oraz przyprawy. Zakręcamy słoiczek, energicznie potrząsamy by składniki sosu dobrze się połączyły.  Delikatnie polewamy przygotowanym sosem szpinak. Następnie delikatnie mieszamy składniki. Sałatka jest doskonałym dodatkiem do dań głównych np: pieczoną piersią z indyka - KLIK, ale także świetnie sprawdzi się jako lunch do pracy. 

Smacznego :-)


czwartek, 7 kwietnia 2016

Placuszki z jabłkami.

Pyszne, leciutkie i puszyste placuszki. Nie ma chyba osoby która nie lubiłaby ciepłych racuszków oprószonych cukrem pudrem z dodatkiem konfitury.

Składniki:

400 ml kefiru
2 jajka 
szczypta soli
cukier wanilinowy
cukier puder
ulubiona konfitura (u mnie z czerwonej porzeczki)
5 średnich jabłek
60 g mąki orkiszowej razowej
80 g mąki pszennej tortowej 
olej

Przygotowanie:

Do naczynia przelewamy kefir, dodajemy żółtka, szczyptę soli i cukier wanilinowy, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąki i ponownie mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę i łyżką delikatnie mieszamy. Obrane jabłka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do przygotowanego ciasta. Placuszki smażymy ok 1 min z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju (nie mniej niż 1/2 cm - im więcej tłuszczu, tym placki będą go mniej chłonęły i będą bardziej chrupiące) Po usmażeniu na chwilę odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy oprószone cukrem pudrem i z konfiturą. 

Smacznego :-)


poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Smażone boczniaki.

Boczniaki są doskonałym zamiennikiem mięsa i są szczególnie cenne dla ludzi na diecie bezmięsnej. Świetnie zastępują farsz w pierogach, a "kotlet schabowy" z boczniaka jest smaczny i sycący. Nie będę rozwodzić się o tym przysmaku, zalecam każdemu przygotować je choć raz. Zapewniam, że zaznacie przyjemności i pozostanie ochota na więcej :-)

Składniki:

300 g boczniaków ostrygowatych
sól, świeżo mielony pieprz
bułka tarta
mleko
olej

Przygotowanie:

Boczniaki moczymy w mleko ok. 1 h. Delikatnie osuszamy ręcznikiem kuchennym, doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu delikatnie odsączamy nadmiar tłuszczu na papierze kuchennym.

Smacznego!








sobota, 26 marca 2016

Wesołych Świąt! Wielkanoc 2016.


W tegoroczne Święta życzę Wam Drodzy Czytelnicy  przede wszystkim wewnętrznego spokoju, miłości, dobroci, uczynności. Pielęgnujmy to w sobie. Nie dajmy się zaślepić pysze i wrogości. Nie tylko w świąteczne dni. 

wtorek, 15 marca 2016

Kotlety z ciecierzycy.



Dziś dzielę się przepisem na pyszne, zdrowe kotleciki, bogate w białko. Doskonałe na przekąskę, obiado-kolacje czy jako wkładka  do kanapek. Białko roślinne jest bardzo ważnym elementem  diety bezmięsnej. Nasiona strączkowe takie jak cieciorka, fasola czy groch powinny być zjadane co najmniej  raz w tygodniu. 

Składniki:

450 g ciecierzycy z puszki 
200 g otrąb wysokobłonnikowych
1 ząbek czosnku
curry w proszku 
słodka papryka w proszku
kumin mielony
sól
pieprz
suszony tymianek
2 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączamy na sitku, miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy natkę pietruszki i otręby i wyrabiamy na zwartą masę. Tak przygotowaną masę wstawiamy do zamrażalnika, aby się schłodziła (15-20 minut). Schłodzenie spowoduje, że kotlety nie będą się "rozwalały" podczas smażenia i będą miały pysznie chrupiącą skórkę. 
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy polane jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypane świeżymi kiełkami rzeżuchy lub z dodatkiem jarzynki z buraków klik: Buraczki z jabłkiem

Smacznego.




niedziela, 13 marca 2016

Pierogi ruskie.



Moje ulubione domowe pierogi. Samodzielne ich przygotowanie daje gwarancję, że w środku znajdziemy tylko świeże ziemniaki i biały ser. Moje ulubione podanie, to polane rozpuszczonym masełem lub z dodatkiem kwaśnej 12% śmietany lub delikatnie polane dobrej jakości oliwą. Do farszu nie dodaję podduszonej cebuli, bo za nią nie przepadam.

Składniki na 20 pierożków:

Farsz:

4 duże lub 5 średnich ziemniaków wcześniej ugotowanych, ostudzonych i przeciśniętych przez praskę
130-140g białego półtłustego sera również przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
suszony tymianek
1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę 


Przygotowanie farszu:

Ziemniaki łączymy z serem, doprawiamy do smaku przyprawami i czosnkiem, dokładnie mieszamy. 

Ciasto na pierogi:

150g mąki pszennej
szczypta soli
ok. 75 ml wrzącej wody
10 g masła
1jajko (opcjonalnie)

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, masło. Mieszając delikatnie nożem zarabiamy ciasto wrzątkiem do połączenia wszystkich składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienkie placki (2-3mm), małą szklanką wycinamy kółka, na środek nakładamy czubatą łyżeczkę farszu, składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. 
Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do 2 min od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię. Długość gotowanie zależy od grubości ciasta
Gotowe pierogi podajemy ze śmietaną, polane masłem lub oliwą. 

Smacznego!    
 

wtorek, 8 marca 2016

Dorsz smażony wcześniej moczony w mleku.


Co zrobić, aby ryba przyrządzana przez nas  była smaczna, krucha i wprost rozpływała się w ustach?

Smażenie ryby wcale nie jest takie proste i potrzebuje  trochę więcej umiejętności niż smażenie mięsa. Nie wystarczy tylko  rozmrożenie  fileta i wrzucenie go na  patelnię. Jest kilka sztuczek i sposobów na poprawienie jakości i smaku ryby. :-)

Smażona ryba będzie miała delikatny smak jeśli przed smażeniem namoczymy ją w mleku. To moja metoda na pyszną rybę!  Odkąd spróbowałam tego sposobu pierwszy raz, robię teraz tak zawsze. Umyte kawałki filetów dorsza układałam w naczyniu, zalewam mlekiem i odstawiam do lodówki na całą noc. 

 Jak widać po namoczeniu w mleku, mięso ryby jest pięknie białe.
 

Dodatkowo bardzo ważne by smażyć rybę na oleju na odkrytej patelni (smażona pod przykryciem straci chrupkość i nie będzie smaczna).
Rybę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, w przeciwnym razie ryba będzie przywierała do patelni, a po usmażeniu będzie nasiąknięta tłuszczem. 

Zapraszam na dorsza wg mojego sposobu. Liczę, że tak jak ja próbując namoczenia filetów w mleku przed usmażeniem, będziecie to potem robić zawsze. :-)

Składniki:

ok. 500 g świeżego filetu dorsza
1 jajko
bułka tarta
1/2 l mleka 2%
sól
biały pieprz mielony
olej do smażenia (ja wybieram ryżowy, gdyż jest wg mnie delikatny i nie zbyt intensywny w smaku)

Przygotowanie:

Zakupiony filet dorsza myjemy, delikatnie osuszamy kuchennym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze porcje, przekładamy do miseczki, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na całą noc. W dniu przygotowania ryby, wyjmujemy ją z mleka, dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem (dzięki temu nasza ryba ładnie przyrumieni się podczas smażenia).

W mniejszej miseczce rozbijamy jajka, dodajemy odrobinę wody i dokładnie rozbełtujemy przy pomocy widelca. Obok na talerzyku przygotowujemy bułkę tartą. Olej rozgrzewamy dobrze na patelni. Rybę solimy i posypujemy pieprzem tuż przed smażeniem (sól wyciąga wodę,  jeśli kawałki filetu  posolimy dużo wcześniej, będą one po usmażeniu mniej soczyste i nie smaczne). 

Kawałki ryby zanurzone w jajku i obtoczone w bułce tartej układamy na rozgrzanym oleju i smażymy powoli  na niezbyt dużym ogniu na złoty kolor z obu stron. Dorsz jest b delikatną rybą, zbyt długie smażenie sprawi, że mięso ryby stanie się twarde, należy więc wyczuć moment kiedy jest już gotowy. 

Ja robię tak, że obsmażam  na złoty kolor kawałki dorsza, szybko i delikatnie przekładam je do naczynia żaroodpornego i na dosłownie 3-4 min wkładam jeszcze do nagrzanego piekarnika 190 stopni, aby rybka nie była w środku surowa.

Tak przygotowanego dorsza podajemy z ryżem, świeżymi warzywkami lub pieczywem. Ja bardzo lubię w wersji tradycyjnej z ziemniaczkiem i surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem świeżej zielonej natki pietruszki. 


Smacznego i powodzenia w przygotowaniu smacznej ryby :-)