niedziela, 8 grudnia 2013

Pasta z tuńczka z jajkiem, kukurydzą, dużo zielonej natki i książki od Mikołaja.


Szybka, prosta i jakieś urozmaicenie dla codziennych kanapek. Przepraszam Was, że w ostatnim czasie wypisów na moim blogu mniej. Jest to związane z moją nową pracą, której muszę poświęcić teraz więcej czasu.

A wracając do pasty. Można dodać również do niej majonez, żeby stała się bardziej "pastowata". Ja nie przepadam za ciężkimi majonezami więc, zadowala mnie wersja bez niego.

składniki:

1 puszka tuńczyka w oleju Lisner
2 jajka ugotowane ( żółtko półpłynne, tak jak do sałatki cezar)
2-3 łyżeczki kukurydzy z puszki słodkiej naturalnie
świeżo mielony pieprz
1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki

przygotowanie:

delikatnie odsączamy tuńczyka z oleju, pozostawiając jednak trochę sosu olejowego. gotujemy jajka. tuńczyka, kukurydzę i pokrojone jajka łączymy delikatnie w naczyniu, doprawiamy pieprzem, dodajemy natkę, mieszamy. podajemy z pieczywem posmarowanym świeżym masłem.

smacznego :)

A poniżej kilka migawek z nowych książek, które sprawiły mi mega radości w Mikołajki :)









niedziela, 1 grudnia 2013

Tradycyjna sałatka jarzynowa.


Chyba jedna z najstarszych i najbardziej popularnych sałatek w Polsce. Obecna na naszych stołach w każde święta i na większych spotkaniach rodzinnych. Ile domów tyle wersji sałatki jarzynowej. 
Ilość dobranych składników i sposób doprawienia sprawia, że jedna jej wersja smakuje nam bardziej, a inna mniej. 

Ja robię tak jak nauczyła mnie moja mama. Przede wszystkim lubię jak produkty na sałatkę pokrojone są drobno (ale też nie za drobno, żeby nie zrobiła się "paćka"). Nie lubię po prostu jak w sałatce są duże "kawały" warzyw. Używam też drobnego groszku, bo taki jest dla mnie delikatniejszy. Doprawiam majonezem i śmietaną, a ostrości dodaję niewielka ilością musztardy lub soku z cytryny.

Zapraszam na moją wersję:)

składniki (na cztery osoby):

3 większe marchewki
2 pietruszki
2 większe ziemniaki
1 mały seler
2 średnie i 1 mały ogórki kiszone
3 jajka
1 większe jabłko winne
sól
świeżo mielony pieprz
musztarda
śmietana 12%
mały słoiczek majonezu
1 puszka drobnego groszku konserwowego
opcjonalnie sok z cytryny

przygotowanie:

ugotowane i obrane z skórki warzywa pokroić w równą drobną kostkę. wymieszać w misce. dodać pokrojone ogórki, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone drobno w kostkę jajka, oraz osączony groszek z puszki.
w osobnym naczyniu przygotować sos: majonez połączyć z 2-3 łyżkami śmietany oraz z musztardą (1 łyżeczka). doprawić solą i pieprzem i wymieszać. przygotowanym sosem polać sałatkę jarzynową i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. najlepiej odstawić na całą noc do lodówki, aby smaki się przegryzły.

może ktoś z Was skusi się na przygotowanie sałatki jarzynowej po mojemu. zapraszam, życzę smacznego!



sobota, 30 listopada 2013

Kasza jaglana z antonówką i gorzką czekoladą.


Jak dobrze mieć zapasy z lata w słoikach :). Dziś  kasza z duszonym jabłkiem, pachnąca goździkami i posypana gorzką czekoladą, a do tego kawa zbożowa na mleku.

Kasza jaglana jest produktem rozgrzewającym, nasyca nasze ciało energią, składnikami odżywczymi, jednym słowem daje mu to czego organizm potrzebuje w taki jak dziś mokry, zimny, listopadowy dzień.


składniki:

kasza jaglana
duszona antonówka
domowa przyprawa do pierników
gorzka czekolada

przygotowanie:

kaszę gotujemy na sypko (ja mam już sposób gotowania kaszy na sypko na wyczucie, nigdy nie odmierzam), dodajemy jabłko, doprawiamy do smaku przyprawą i posypujemy czekoladą.

smacznego :).



piątek, 29 listopada 2013

Pieczone warzywa i kurczak w ziołach dalmatyńskich.


To danie przygotowałam dla moich gości. Do przyprawienia kurczaka wykorzystałam m.in. mieszankę ziół dalmatyńskich firmy "Kotanyi" . Mieszanka jest śródziemnomorsko aromatyczna i zachęca do wykorzystywania jej  w kuchni do potraw. W skład mieszanki wchodzą: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia, i kiedy nie mamy pod ręką świeżych ziół sprawdza się doskonale.

Pieczone warzywa z piekarnika smakują zupełnie inaczej. Wysoka temperatura wydobywa z nich naturalną słodycz i nie tracą tak wielu witamin jak podczas gotowania. Najpopularniejsze są pieczone ziemniaki, ale spróbujcie upiec marchewkę i pietruszkę, a nie pożałujecie :).

składniki i wykonanie:

mięso kurczaka (z hodowli naturalnej najlepiej)
olej rzepakowy
sól, pieprz
rozmaryn dziki
mieszanka ziołowa dalmatyńska
2 marchewki
2 pietruszki
2 ziemniaki większe 
cytryna
czosnek
świeża natka zielonej pietruszki

mięso kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy dobrze oliwą oraz przyprawami i układamy w naczyniu żaroodpornym. cytrynę w skórce nakłuwamy delikatnie czubkiem noża i na 40 sekund wkładamy do kuchenki mikrofalowej (dzięki temu zabiegowi wydobędziemy z niej aromat i smak, tak gdzieś kiedyś przeczytałam), następnie dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na kurczaku (jeżeli jest duża porcja kurczaka nie ma potrzeby przekrajania cytryny, ja to zrobiłam z powodu nie za dużego naczynia), czosnek w łupince kroimy w pół i też kładziemy na kurczaku. naczynie z góry przykrywamy.

warzywa myjemy, obieramy (ja ziemniaki upiekłam w łupinkach bo tak bardzo lubię), kroimy na dowolne kształty, posypujemy ziołami skrapiamy oliwą. układamy w brytfance na folii aluminiowej, zamykamy folię. kurczaka oraz przygotowane warzywa wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni i pieczemy 45 minut. gotowe danie posypujemy zieloną natką pietruszki.

smacznego:).

sobota, 23 listopada 2013

Kotlet z ryby, grillowana sałata rzymska, pieczarka, a na deser drożdżowe z rodzynką.


Z utęsknieniem czekałam na sobotę, na wolny czas by ugotować domowy obiad i by w domu zapachniało drożdżowym ciastem. Spędziłam dzisiaj trochę czasu w kuchni i od razu poczułam się lepiej. Odpoczęłam, odreagowałam stresy z tygodnia. Przygotowałam dzisiaj nasze ulubione kotlety z dorsza i upiekłam drożdżowe a la panettone, tak wyrosło :).

składniki na kotlety:

400 g dorsza
1 jajko
sól, pieprz, tymianek, odrobina lubczyku
bułka tarta do obtaczania
masło klarowane do smażenia

dodatki:

mała sałata rzymska
pomidor
cytryna
pieczarka
ziemniaki
oliwa extra vergin
świeża natka pietruszki

przygotowanie:

rybę rozdrabniam na małe kawałki, ale nie na miazgę (drobniutko kroję, można delikatnie zblendować lub przekręcić przez maszynkę część mięsa), dodaję jajko, przyprawiam do smaku, mieszam i na 15 min odstawiam do lodówki by masa się związała. formuję małe kotleciki, obtaczam delikatnie w bułce tartej (najlepiej własnej produkcji) smażę na złoty kolor na klarowanym maśle. usmażone przekładam do brytfanki, na 5 minut wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. gotowe kotleciki skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy świeżą natką pietruszki.

pieczarki kroimy drobno, solimy, polewamy delikatnie oliwą. liście sałaty podobnie skrapiamy oliwą, plastry ugotowanego al dente ziemniaka doprawiamy solą, pieprze, tymiankiem i mieszamy z niewielką ilością oliwy. tak przygotowane warzywa grillujemy na patelni (czas grillowania liści sałaty - max 0,5 minuty z jednej strony).

Ledwo się udało zrobić dwa zdjęcia, bo głodomory czekały :).



przepis na drożdżowe - kilk . gdy ciasto podwoiło objętość i wyrosło, delikatnie je przegniotłam, dodałam sparzone wcześniej wrzątkiem i osuszone rodzynki, wymieszałam, przełożyłam do przygotowanej tortownicy i odstawiłam jeszcze na 20 min do wyrośnięcia, a dopiero potem piekłam. nie wydłużać czasu pieczenia. max 3o minut, bo inaczej ciasto będzie suche i nie smaczne.

smacznego.

sobota, 16 listopada 2013

Pierniczki.


Pierwsze pierniczki na święta Bożego Narodzenia u mnie powstały już dzisiaj. To najwyższa pora na ich wypiek. Teraz są twarde, ale zamknięte w szczelnym pojemniku zmiękną i na święta będą miękkie i pachnące :).

składniki:

2 szklanki mąki
2 łyżki rozpuszczonego gorącego miodu
ok. 3/4 szklanki cukru brązowego
1,5-2 łyżki masła
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
3-4 łyżki letniego mleka
2 łyżeczki domowej przyprawy do pierników *
1,5 łyżeczki kakao
rozbełtane jajko z wodą do posmarowania pierników przed upieczeniem

przygotowanie:

mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy miód i zarabiamy nożem. siekamy i dodajemy cukier, sodę oraz przyprawę piernikową i kakao. na końcu dodajemy masło i jajko, siekamy nożem do połączenia składników, a następnie dodając mleko zagniatamy i dobrze wyrabiamy ciasto. ciasto nie może być za luźne. konsystencją ma przypominać ciasto kruche. owijamy folią ciasto i chwilkę chłodzimy w lodówce. 

stolnicę posypujemy lekko mąką, rozwałkowujemy placki, nie mogą być za cienkie, max do 1 cm. foremkami świątecznymi wykrajamy pierniczki, układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie z wierzchu smarujemy jajkiem. pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

po wyjęciu z piekarnika pierniki są miękkie, potem twardnieją. chowamy je do puszki, zamykamy na 4 tygodnie, a następnie dekorujemy lukrem i ozdabiamy.

przepis pochodzi ze strony kwestia smaku - klik. ja przygotowałam z małymi modyfikacjami, ale odsyłam do oryginału, gdzie autorka zamieszcza bardzo ważne uwagi odnośnie grubości ciasta na pierniki, pieczenia oraz przechowywania.

*domowa przyprawa piernikowa: 1,5 opakowania cynamonu łączymy z 1/2 op. goździków, kardamonem (u mnie 1/2 dużej łyżki), mielonym imbirem -1 łyżka, odrobiną gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu oraz ziela angielskiego. wszystkie składniki łączymy i rozdrabniamy w moździerzu.


Szkolenie kulinarne w Akademii Kurta Schellera.


Pierwszy raz brałam udział w takim szkoleniu i chcę podzielić się z Wami moimi wrażeniami. Tematem tych warsztatów była kuchnia włoska. Pod okiem mistrza ja i 6 innych osób uczyliśmy się jak przygotować potrawy włoskie: barwenę z kaparami i pomidorkami cherry, risotto z szafranem z krewetkami, cytrynowe osso bucco z polentą z grzybami, oraz fondant czekoladowy. Zdjęć potraw niestety nie pokażę Wam  dużo, bo na początku byłam tak mocno przejęta nową dla mnie sytuacją i zajęta gotowaniem, że zapomniałam, że mam aparat i że chciałam zrobić zdjęcia :).

Szkolenie wyglądało tak, że najpierw Kurt Scheller przygotowywał część danej potrawy, a następnie uczestnicy na swoich stanowiskach. Dla mnie było bardzo smacznie, nauczyłam się robić risotto, z czego cieszę się chyba najbardziej, bo pierwsza próba przygotowania risotto kiedyś w domu nie wyszła mi najlepiej. W najbliższej przyszłości na pewno przygotuję risotto z szafranem z krewetkami i pochwalę się Wam na moim blogu  przepisem, bo jest to naprawdę pyszne, ziarenka ryżu otulone kremowych szafranowym sosem mmm pycha! Deser był dla mnie również pyszny, bo ja kocham gorzką czekoladę. Jedynie ryba -  barwena z kaparami, pomidorkami i warzywami nie przypadła mi do gustu :/. To był zdecydowanie nie mój smak. Pisałam Wam już kiedyś, że barwena jest bardzo specyficzną w smaku rybą, no i tutaj mi zupełnie nie podeszła. Była lekko zapieczona w wywarze z wina i warzyw, ale dla mnie była za mało upieczona, surowa, nie odpowiadał mi rybi posmak tego sosu w którym się znajdowała. A Kurt mówił, że takie to danie ma być.  Nie zjadłam tego dania.

Atmosfera na szkoleniu była bardzo pozytywna. Kurt Scheller jest otwartą, wesołą osobą, lubi żartować, pomaga gotować, uczy, wyjaśnia dlaczego tak, a tak. Pokazał nam swoją kolekcję bardzo ciekawych przypraw i opowiadał o nich. Wszystko jednak dzieje się bardzo szybko, mało, a nawet nie ma czasu na rozmowę z innymi. A ja bardzo lubię rozmawiać o jedzeniu, poznawać smaki innych :). Więc dla mnie to wszystko trochę za szybko, choć byłam tam 4 godziny :). 

Na koniec każdy uczestnik otrzymał certyfikat ukończenia kursu "Kuchnia włoska", oraz w upominku aromatyczną  przyprawę do pizzy (mix włoski).

Zapraszam do zobaczenia kilku zdjęć które pstryknęłam i zachęcam do odwiedzenia Akademii Kurta Schellera (www.schelleracademy.pl) i wzięcia udziału w szkoleniach, które się tam odbywają. Ja na pewno tam powrócę :).

Mój certyfikat :).

 Cytrynowe osso bucco z polentą z grzybami.

Przyjechałam do Akademii sporo wcześniej, więc miałam czas by popatrzeć na ciekawe książki kulinarne zgromadzone przez Kurta.

 A to kuchnia i stanowiska pracy.

 No i miejsce degustacji potraw :).