piątek, 29 listopada 2013

Pieczone warzywa i kurczak w ziołach dalmatyńskich.


To danie przygotowałam dla moich gości. Do przyprawienia kurczaka wykorzystałam m.in. mieszankę ziół dalmatyńskich firmy "Kotanyi" . Mieszanka jest śródziemnomorsko aromatyczna i zachęca do wykorzystywania jej  w kuchni do potraw. W skład mieszanki wchodzą: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, tymianek, szałwia, i kiedy nie mamy pod ręką świeżych ziół sprawdza się doskonale.

Pieczone warzywa z piekarnika smakują zupełnie inaczej. Wysoka temperatura wydobywa z nich naturalną słodycz i nie tracą tak wielu witamin jak podczas gotowania. Najpopularniejsze są pieczone ziemniaki, ale spróbujcie upiec marchewkę i pietruszkę, a nie pożałujecie :).

składniki i wykonanie:

mięso kurczaka (z hodowli naturalnej najlepiej)
olej rzepakowy
sól, pieprz
rozmaryn dziki
mieszanka ziołowa dalmatyńska
2 marchewki
2 pietruszki
2 ziemniaki większe 
cytryna
czosnek
świeża natka zielonej pietruszki

mięso kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy dobrze oliwą oraz przyprawami i układamy w naczyniu żaroodpornym. cytrynę w skórce nakłuwamy delikatnie czubkiem noża i na 40 sekund wkładamy do kuchenki mikrofalowej (dzięki temu zabiegowi wydobędziemy z niej aromat i smak, tak gdzieś kiedyś przeczytałam), następnie dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na kurczaku (jeżeli jest duża porcja kurczaka nie ma potrzeby przekrajania cytryny, ja to zrobiłam z powodu nie za dużego naczynia), czosnek w łupince kroimy w pół i też kładziemy na kurczaku. naczynie z góry przykrywamy.

warzywa myjemy, obieramy (ja ziemniaki upiekłam w łupinkach bo tak bardzo lubię), kroimy na dowolne kształty, posypujemy ziołami skrapiamy oliwą. układamy w brytfance na folii aluminiowej, zamykamy folię. kurczaka oraz przygotowane warzywa wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni i pieczemy 45 minut. gotowe danie posypujemy zieloną natką pietruszki.

smacznego:).

4 komentarze: