środa, 17 kwietnia 2013

Ciasteczka owsiane z orzechami i rodzynkami.


przepis z książki Ani Starmach " Pyszne 25 " :)

składniki na 16 sztuk:

100 g mąki
50 g płatków owsianych
50 g mielonych migdałów ( ja dodałam płatki migdałów lekko rozkruszone w moździerzu )
50 g mielonych orzechów laskowych ( rozkruszyłam w moździerzu )
100 g brązowego cukru
110 g masła
50 g rodzynek
1 jajko
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

przygotowanie:

masło rozpuściłam w małym garnuszku ( uwaga by nie przypalić! ), jajko rozbełtałam widelcem. do większej miski wsypałam i wymieszałam wszystkie składniki suche: płatki owsiane, mąkę, migdały, orzechy, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. następnie do suchych składników wlałam roztopione masło, wymieszałam, oraz rozbełtane jajko i znowu wymieszałam. na koniec dodałam rodzynki.

piekarnik nagrzałam do temp. 190 stopni C. dużą blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, nakładałam łyżką porcje ciasta i spłaszczałam ( w moim przypadku trochę za mocno je spłaszczyłam i wyszły trochę płaskie i jakby rozlane, więc lepiej delikatnie i leciutko tylko "spłaścić" ;) ). zachowywać odstępy między ciasteczkami, bo podczas pieczenia urosną!

piekłam 15 minut. po upieczeniu ciasteczka były bardzo miękkie, ale po chwili jak wystygły stwardniały. w smaku są bardzo delikatne, smaczne i polecam ten przepis :).




poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Grillowana pierś kurczaka z warzywami.

Stęskniona blogowania, ulubionych blogowiczek powróciłam! Zadowolona i wypoczęta, i od razu zapowiadam na blogu zmiany! Widać je już gołym okiem bo zmienił się wygląd, a ponieważ w ostatnim czasie troszkę powróciłam do jedzenia mięska ( ze względów zdrowotnych ) od czasu do czasu będą pojawiały się na blogu również mięsne dania. Na początek grillowana pierś kurczaka, grillowane pieczarki i brokuł. :)



Danie lekkie i bardzo smaczne.

składniki dla dwóch osób:

duża, świeża pierś kurczaka
2 duże pieczarki
dwie gałązki świeżej bazylii
1 duży ząbek czosnku
sól
pieprz
słodka papryka 
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek

oraz 

kawałek brokuła 
ryż jaśminowy

przygotowanie:

pierś opłukałam pod wodą, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na mniejsze części. do mniejszej miseczki wrzuciłam pokrojony drobniutko czosnek, pokrojone gałązki bazylii z listkami, dwie szczypty papryki, sól, pieprz, dodałam oliwę i wymieszałam. do tak przygotowanej marynaty wrzuciłam pokrojone mięso, oraz pokrojone na mniejsze części kawałki obranych pieczarek. całość wymieszałam ręką, aby każdy kawałek był dobrze zanurzony w marynacie i odstawiłam na 40 minut w chłodne miejsce. 

patelnię grillową dobrze rozgrzałam, układałam kawałki mięsa oraz pieczarki i grillowałam na złoty kolor z obu stron.

gotowe mięsko podałam z brokułem ugotowanym na parze oraz z ryżem jaśminowym.

smacznego :)



sobota, 30 marca 2013

Mazurek malinowo - kajmakowy z bakaliami.

składniki:

200 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki krupczatki
50 g cukru pudru
1 cukier waniliowy KAMIS z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
2 żółtka
150 g zimnego masła
1 łyżka gęstej śmietany
1 mała puszka gotowego kajmaku
konfitura malinowa
1/2 łyżeczki soku z cytryny

oraz bakalie:

suszone morele, suszone śliwki kalifornijskie, rodzynki sułtańskie, żurawina, migdały

listki świeżej mięty


przygotowanie:

dzień wcześniej wieczorem bakalie zalałam alkoholem ( rum, brandy ) i pozostawiam na całą noc do nasiąknięcia. 

obie mąki przesiałam  na stolnicę, dodałam żółtka, cukier puder, cukier waniliowy oraz posiekane drobno masło. delikatnie siekałam nożem składniki, aby połączyły się z mąką, a na koniec szybko zagniatłam. unikałam ogrzewania ciasta rękoma oraz długiego wyrabiania. ciasto wówczas jest pysznie kruche. zawinięte w folię ciasto schłodziłam w lodówce ok. 30 minut, następnie rozwałkowałam, przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( nadmiar ciasta na bokach odkroiłam nożem ). wstawiłam do piekarnika o temperaturze 180 stopni na ok. 30 minut ( aby ciasto było równe na początku pieczenia obciążyłam je woreczkiem z ziarenkami grochu ).

gotowe ciasto ostudziłam na kratce.

puszkę z kajmakiem otworzyłam i na chwilkę wstawiłam do garnka z gotującą się wodą.

na wierzchu ciasta delikatnie rozsmarowałam 2 - 3 duże łyżki konfitury malinowej wymieszanej z sokiem z cytryny, a na nią położyłam cienką warstwę kajmaku ( ilość kajmaku i konfitury zależy od indywidualnych upodobań, ja nie chciałam, żeby było zbyt słodko ).

przygotowane wcześniej bakalie pokroiłam na mniejsze części. część migdałów zalałam wrzątkiem na 10 minut, a następnie obrałam je ze skórki. udekorowałam mazurek wg własnego pomysłu. ozdobiłam listkami świeżej mięty.





 smacznego.

środa, 27 marca 2013

Wegetariański krupnik.



W moim krupniku dużo się dzieje :).


składniki:

1 litr wody
2 kostki jarzynowe
garść mrożonej marchewki i pietruszki
kilka listków świeżej pietruszki
2 pokrojone w grubsze plasterki ziemniaki
kawałek cukinii pokrojonej w grubszą kostkę
plasterek szalotki
1 ząbek czosnku 
1 malutki suszony podgrzybek
szczypta lubczyku
mały listek laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
sól
świeżo zmielony pieprz
1 - 1, 5 dużej łyżki oliwy extra vergin
1 średnia łyżka masła
świeża kolendra
1,5 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej

przygotowanie:

do garnka wlałam oliwę i włożyłam masło, dodałam ziemniaki, marchew i pietruszkę, cukinię, ziele angielskie, listek, lubczyk, cebulę oraz czosnek i całość chwilkę podsmażyłam cały czas mieszając. następnie zalałam wodą, wrzuciłam kostki jarzynowe, dodałam do wywaru suszony podgrzybek. 

gotując na małym ogniu dodałam opłukaną wcześniej na sitku kaszę i na wolnym ogniu gotowałam, aż warzywa stały się miękkie, a kasza ugotowana.

i gotowe. szybko, smacznie i pożywnie. gotową zupę doprawiłam do smaku solą, posypałam świeżo zmielonym pieprzem i świeżą kolendrą.



smacznego.


wtorek, 26 marca 2013

Jajko w pomidorze jeszcze raz..., ale inaczej :).




Pomysł spontaniczny. Do środka dodałam cebulkę, ser i trochę cukinii. Wyszło bardzo smacznie :) .


składniki:

jeden średni pomidor
jajko
świeże kiełki rzodkiewki
3 - 4 malutkie kosteczki sera pleśniowego
3 cieniutkie paseczki cukinii drobniutko pokrojone
2 drobniutko pokrojone piórka szalotki
3 - 4 malutkie listeczki świeżej bazylii
łyżeczka oliwy extra vergin
sól
świeżo zmielony pieprz
szczypta słodkiej papryki

przygotowanie:

odkroiłam górną część pomidora, wydrążyłam go, do środka włożyłam listki bazylii, cebulkę, cukinię oraz kawałki lazura. polałam  oliwą i  delikatnie na środek wbiłam jajko.  posoliłam, posypałam świeżo zmielonym pieprzem oraz szczyptą papryki na środek żółtka. 

zapiekłam chwilkę do momentu ścięcia białka w 200 stopniach.

gotowe zapieczone w pomidorze jajo posypałam świeżymi kiełkami ( kiełki przed podaniem opłukam bardzo zimną wodą i odsączam na sitku, są wówczas pysznie chrupkie ).


smacznego.

niedziela, 24 marca 2013

Łosoś na parze z warzywami i nowa książka Ani Starmach.



Lekkie i bardzo smaczne danie z naczynia do gotowania na parze.


składniki:

filet z łososia 150 g
2 ziemniaki
kawałek cukinii
4 - 5 pomidorków koktajlowych
1 szalotka
1/2 cytryny
1 garść fasolki szparagowej żółtej

sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa extra vergin
świeży koperek


przygotowanie:

łososia umyłam, obłożyłam kawałkami cytryny i obranej cebuli, odstawiłam na chwilę.

cukinię pokroiłam na mniejsze części ( słupki ), włożyłam do miseczki, posypałam solą morską i odstawiłam na chwilkę.

ziemniaki obrałam, pokroiłam na ćwiartki i gotowałam na parze ok. 20 minut. w trakcie gotowanie po ok. 5 minutach dołożyłam fasolkę oraz przygotowaną cukinię i dalej gotowałam. łososia gotowałam na parze ok. 10 minut ( dołożyłam go do naczynia jak już warzywa były prawie miękkie ). łososia gotowałam z cząstkami cebuli i kawałkami cytryny . na wierzchu ryby w trakcie gotowania położyłam pomidorki.

gotowego łososia z warzywami ułożyłam na talerzu, polałam oliwą, posypałam solą, świeżo zielonym czarnym pieprzem i posypałam posiekanym świeżym koperkiem.

bardzo fajnie do tego dania wg mnie pasuje cytrynowa śmietana ( 100 g smietany 18 % + sok z  1/2 cytryny ).


smacznego. :)


a na koniec chwalę się książką Ani Starmach, którą już mam i którą wszystkim bardzo polecam! jest świetna!, proste, tanie, szybkie przepisy. zrobię chyba wszystkie dania, jestem zachwycona zwłaszcza czekoladowymi przepisami ;).

w książce jest siedemdziesiąt pomysłów na pyszne, proste, nie wymagające skomplikowanych składników śniadania, obiady, kolacje i podwieczorki. dołączony jest również tzw. " niezbędnik  " w którym jest kilkanaście praktycznych rad przydających się w kuchni. :)



piątek, 22 marca 2013

Zapiekana ciabatta z jajeczkiem przepiórczym i świeżymi warzywami.


Bardzo często przygotowuję zapiekane grzanki na śniadanie. Dwa dni temu u Marzeny zobaczyłam " kwiatek jajowy " ( kilk ) i stąd pomysł by pokazać jak wyglądało moje wczorajsze ciepłe, chrupiące śniadanie.  

składniki:

dwie grubsze kromki ciabatty
oliwa extra vergin
kawałek sera pleśniowego błękitny lazur
4 - 5 pomidorków koktajlowych
kawałek świeżego awocado
kilka kropli soku z cytryny
świeże zioła: listki bazylii, tymianek, natka pietruszki
jajeczko przepiórcze
sól
papryka słodka
świeżo zmielony pieprz

przygotowanie:

kawałek obranego awokado pokroiłam na mniejsze cząstki, włożyłam do malutkiego naczynia, skropiłam sokiem z cytryny i odstawiłam na chwilę.

małe naczynie do zapiekania posmarowałam oliwą, do środka włożyłam kromki ciabatty, na wierzchu położyłam listki bazylii, posypałam serem pleśniowym, ułożyłam przekrojone pomidorki koktajlowe ( uwielbiam smak zapiekanych pomidorków koktajlowych i zawsze daję max ile się zmieści ), kawałki przygotowanego awocado , na środek delikatnie wybiłam jajeczko, posoliłam, szczyptą papryki posypałam  żółtko i wstawiłam na chwilkę do piekarnika ( 200 stopni ). 

po wyjęciu grzankę skropiłam delikatnie oliwą, posypałam świeżymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem. smacznego :).