Najpierw sos:
- ok.100 g pokrojonych drobno warzyw ( ja dzisiaj użyłam warzyw mrożonych pokrojonych w cienkie paseczki - marchewka, pietruszka, por, seler )
- malutka czerwona cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwki z oliwek
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- listek laurowy
- suszony tymianek
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- świeża bazylia
oraz 2 puszki całych pomidorów (bez skórki)
przyprawy: sól, świeżo zmielony zielony pieprz, cukier do smaku, pół małej czerwonej suszonej papryczki chilli (bez nasionek)
Warzywa razem z czosnkiem ( w całości ) podsmażyłam chwilkę na rozgrzanej oliwie. Następnie dodałam przecier pomidorowy, pomidory z puszki, przyprawy: listek laurowy, gałązkę rozmarynku, sól, papryczkę chilli, tymianek, doprawiłam do smaku cukrem i gotowałam do max 30 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Następnie całość przetarłam przez sitko ( grube oczka ) i ponownie doprawiłam. Sos powinien być aromatyczny i lekko pikantny.
Ugotowałam makaron penne al dente i wymieszałam z gorącym sosem. Podawałam na wierzchu posypane dużą ilością startego parmezanu oraz świeżą bazylią.
Smacznego :)