Przygotowałam je przy okazji robienia pierogów wigilijnych. Barszcz wigilijny musi być obowiązkowo z uszkami grzybowymi. Co prawda święta już za nami, ale do przepisu można wrócić za jakiś czas :-).
Składniki:
ciasto:
300 g mąki pszennej
200 ml ciepłej wody
farsz:
100 g suszonych kapeluszy prawdziwków
1 szalotka
250 ml wody
1/2 łyżki masła
sól pieprz
miąższ z jednej małej bułki kajzerki
Przygotowanie:
Grzyby namocz w wodzie na całą noc, a następnie gotuj 2-3h.. Szalotkę drobniutko posiekaj, podsmaż na masełku i przełóż do miseczki. Odcedzone grzyby drobno pokrój i dodaj do cebulki. Miąższ bułki namocz w wodzie po grzybach, odciśnij i dodaj do grzybów. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Z mąki i wody zagnieć ciasto. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Przykryj je na 30 minut miską by odpoczęło.
Partiami rozwałkuj ciasto na cienkie placki, wycinaj małe kółka, na każde nałóż farsz, zlep brzegi, a następnie zlep końce.
Uszka grzybowe gotuj we wrzącej wodzie do momentu, aż wypłynął na powierzchnię.