piątek, 26 sierpnia 2016

Ziemniaki faszerowane kurkami.


Pierwszy raz przygotowałam faszerowane ziemniaki. Na pewno pojawią się jeszcze w moim jadłospisie, jednak kolejnym razem zanim zrobię ziemniaczane łódeczki do zapiekania z całych ziemniaków, wczesniej obgotuję ziemniaki w wodzie. Surowy ziemniak piecze się bardzo długo i to mocno wydłuża czas przygotowania tego smakołyku.

Warto pomysleć nad różnymi farszami do ziemniaków. Ja wybrałam kurki. Doprawiłam je swieżym rozmarynem, a lekiej wyrazistosci dodałam poprzez kawałki zielonego sera plesniowego zapieczone pod koniec.

Składniki:

4 większe ziemniaki
300 g swieżych kurek
kawałek sera plesniowego - zielony Lazur
sól, pieprz, igiełki z gałązki  rozmarynu
natka pietruszki
oliwa, masło
3 szalotki

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczotką do warzyw, ułóż w brytfance i piecz, aż ziemniak mocno zmięknie (ja po 20 min wyjechałam całe ziemniaki, przekroiłam na pół i ponownie piekłam jeszcze 20 do 30 min, temp. pieczenia 200 stopni).

Gdy ziemniaki będą w piekarniki przygotuj nadzienie:

- czyste kurki, pokrój i podsmaż na masle z dodatkiem kilku igiełek rozmarynu
- drobno pokrojone szalotki i wydrążone srodki  ziemniaków (po wyjęciu z piekarnika),  także przyrumień
-  podsmażone kurki połącz z szalotkami i ziemniakami, dodaj posiekaną drobniutko natkę zielonej pietruszki,  dopraw do smaku solą i pieprzem
-  ziemniaczane łódki skrop delikatnie oliwą, napełnij farszem po brzegi, z wierzchu posyp kawałkami sera Lazur
-  ułóż w brytfance posmarowanej oliwą i zapiekaj w piekarniku do momentu, aż ziemniaki będą miękkie


Tak przygotowane ziemniaki smakują pysznie, życzę wszystkim smacznego ;-)

wtorek, 23 sierpnia 2016

Kabaczek faszerowany.

Gdy mam ochotę na konkretne jedzenie, nie wiem czemu, ale często moje mysli kierują mnie do faszerowanych warzyw. 

Mój sposób to wypełnianie warzyw ulubioną kaszą z dodatkami. Faszeruję pomidory, kabaczki, cukinie, paprykę i bakłażany. Warzywa wypełniam tak, by farsz trochę z nich wystawał.

Przyrumienione, pachnące danie wyjęte z piekarnika wygląda wspaniale. Moje zdjęcie dzisiaj tego nie oddaje, ze względu na późną porę robienia, ale mówię Wam, na coraz chłodniejsze i pochmurne dni to kapitalna obiado-kolacja.

Składniki:

kabaczek
ugotowane na parze: mięso kurczaka np. piers, marchewka, pietruszka
ugotowana kasza jaglana
sól, pieprz, słodka papryka
ser feta
olej z winogron
szalotki

Przygotowanie: 

Kabaczka umyj, przekrój wzdłuż i za pomocą łyżki usuń miąższ. Szalotkę drobno pokrój, podsmaż delikatnie na oleju, dodaj pokrojony miąższ z kabaczka, mięso kurczaka, pokrojoną marchew i pietruchę. Podsmaż wszystko razem na końcu dodając ugotowaną kaszę. Dopraw do smaku. 

Łódki kabaczka posmaruj delikatnie oliwą, wypełnij farszem i piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku do zrumienienia. Pod koniec pieczenia z wierzchu połóż kawałki sera i chwilę jeszcze zapiecz.

Smacznego. 

p.s. Przypomina się także faszerowana przeze mnie cukinia  KLIK


sobota, 20 sierpnia 2016

Owsianka z syropem z zielonej szyszki.


Zupy mleczne to moja zmora z dzieciństwa. Uraz z tamtych czasów przez długi czas odsuwał mnie od wszystkich kasz i płatków zbożowych.  Jeszcze niedawno, na samą mysl o zjedzeniu mdłych płatków owsianych na mleku było mi niedobrze. Teraz dwa, trzy  razy w tygodniu na sniadanie jest ciepła owsianka na mleku.

Do mojej owsianki używam płatków owsianych błyskawicznych. Owsiankę gotuję na mleku bez laktozy. Płatki przed dodaniem zawsze płuczę na sitku pod bieżącą wodą.

Owsianka wcale nie musi być nudna i skromna w smaku. Wystarczy, że za każdym razem szykujemy jej inne wydanie.

Dzieliłam się już z Wami wersją z morelą i borówkami KLIK, dzisiaj odsłona druga z syropem z zielonej szyszki.


Przygotuj owsiankę na gęsto, dodaj swieże figi, banana i kawałki polskiej brzoskwini. Polej syropem z zielonej szyszki. 

Smacznej owsianki ;-)

niedziela, 14 sierpnia 2016

Tort Pavlova.


Najsłynniejsza beza na swiecie - tort Pavlova. Jak zaczynasz ją jesć nie możesz przestać. Chrupka z zewnątrz, piankowa i delikatna w srodku. Wypełniona pysznym kremem i udekorowana swieżymi owocami. To moja pierwsza beza Pavlova. Wyszła idealnie i wzbudziła zachwyt. Wykonanie jest bardzo proste. Jeżeli komus się wydaje, że to trudny deser to się myli. Beza jest bardzo prostym wypiekiem. Kto nie robił jeszcze Pavlovej niech się odważy. Jest boska!

Składniki:  

7 białek ze sredniej wielkosci jajek
300 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny 
szczypta soli

Krem:

600 ml kremówki 30%
125 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 175 stopni (góra-dół)

Białka z dodatkiem soli ubij na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. 

Na przygotowanej formie ułóż papier do pieczenia. Ubite białka przełóż na papier starając się otrzymać formę okręgu. 

Bezę wstaw do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 150 stopni.  Piecz przez 90 minut. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w piekarniku aż do jego całkowitego wystygnięcia.

Smietanę kremówkę ubij, dodając pod koniec ubijania ser mascarpone i cukier puder.

Na gotowej, wystudzonej bezie ułóż krem ( w trakcie pieczenia beza od góry może lekko popękać, przez te szczelinki wkładamy delikatnie do srodka krem, resztę na wierzchu ). Dekorujemy malinami i borówkami.

Smacznego :-)




sobota, 13 sierpnia 2016

Ciasto sliwkowe.

Sezon na sliwki rozpoczęty, trzeba się nimi nacieszyć :-). Do tego ciasta potrzebne są dobrze dojrzałe sliwki, z których bez problemu wyskakuje pestka, gdy rozdzielamy je na pół. To zdecydowanie najlepsze ciasto sliwkowe jakie mi kiedykolwiek wyszło!


Składniki:

300g mąki pszennej tortowej
2 żółtka
150 g zimnego masła
40 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
szczypta soli
ok. 1 kg dobrze dojrzałych sliwek

Przygotowanie:

Z podanych składników (oprócz sliwek) szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce min. 40 min. Wykładamy ciastem spód formy do pieczenia, nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na zapieczonym spodzie układamy połówki sliwek i posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 do 40 min, aż góra się zarumieni. 

Kruszonka: 

8 dkg mąki
5 dkg cukru pudru
5 dkg masła

Połączyć składniki aż powstanie kruszonka.

Smacznego!

niedziela, 7 sierpnia 2016

Truskawki zapiekane.



Bardzo lubię leniwe, spokojne niedziele. Chętnie wtedy gotuję, oglądam filmy, czytam książki lub zwyczajnie nie robię nic. Lubię takie momenty, kiedy nie trzeba się nigdzie spieszyć, nie trzeba nic planować, tylko po prostu być. I własnie dzis miałam taka niedzielę tylko dla siebie. Obejrzałam dwa filmy z ulubioną bardzo przeze mnie Juliette Binoche, przeglądałam książki kucharskie szukając pomysłów kulinarnych na nowy tydzień, przeczytałam kilka artykułów w czasopismach psychologicznych, a na koniec zrobiłam truskawki pieczone w ciescie kruchym. Deser robi się bardzo szybko, a już samo trzymanie ciepłej kokilki w dłoniach, wypełnionej truskawkami otulonymi chrupiącym ciastem sprawia ogromną przyjemnosć.

Proporcji na ciasto kruche nie podaję, ponieważ dzis powstało ono bez odmierzania składników. Użyłam mąki krupczatki, która jest najlepsza do ciasta kruchego. 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche, w postaci kruszonki umiesć w naczyniach do zapiekania. Ułóż mrożone truskawki i przykryj delikatnie ciastem od góry. Piecz 15 min w temp. 170 stopni. Podawaj ciepłe z łyżką zimnego jogurtu greckiego. 





sobota, 6 sierpnia 2016

Podeszwica z ryżem (nie mylić z podeszwą ;-) )


Dzisiaj przedstawiam doskonały przepis na panierowaną podeszwicę z ryżem. Podeszwicę można kupić w sklepie rybnym, lub też jesli, ktos ma zużyte buty odkleić od cholewki ;-). Ja przygotowałam wersję ze sklepu rybnego. 

Składniki:

4 swieże filety podeszwicy
mleko
sól, pieprz
masło
sok z cytryny
olej z pestek winogron
1 jajko
bułka tarta

Przygotowanie: 

Filety podeszwicy myjemy, zalewamy mlekiem i pozostawiamy min na 1h. Osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny do smaku. Panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z ryżem parboiled. 


Podeszwica to jedna z najzdrowszych ryb dostępnych na rynku. Jest źródłem cennego białka i przyspiesza metabolizm (szczególnie wersja odcięta z butów sportowych ;-) )