niedziela, 21 lutego 2016

Grzanka z avokado i jajkiem w koszulce.


Ciepła, chrupiąca grzanka, kawałki awokado, pomidora malinowego i jajko w koszulce, w którym rozpływa się żółtko. Połączenie tych składników dostarcza niesamowitej przyjemności z samego rana. Śniadanie "niebo w ustach", do tego hodowana osobiście rzeżucha. Oto przepis :-)

Składniki:

2 kawałki kajzerki z wcześniejszego dnia
kilka kawałków awokado skropionych sokiem z limonki
kawałki pomidora malinowego
świeża rzeżucha
sól
płatki pieprzu
ocet 
oliwa extra vergine
wiejskie jajo

Przygotowanie:

Na patelni ceramicznej rozgrzewamy trochę oliwy i układamy kawałki pieczywa, pieczemy do zrumienienia na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę z dodatkiem 1 łyżki octu na ok. 500 ml wody. Jajko ostrożnie myjemy, wybijamy do małej miseczki. Gdy woda w garnku mocno się zagotuje, energicznym ruchem wlewamy jajko w sam  "wirek" gotującej wody, minimalnie zmniejszamy ogień. Delikatnie łyżką "pomagamy" owinąć się białku na żółtku, aby utworzyła się ładna kulka w stylu mozarelli.

Gotowe jajo wyławiamy delikatnie łyżką cedzakową, chwilkę odsączamy na małym talerzyku, a następnie układamy na ciepłej grzance z kawałkami awokado i pomidora. Posypujemy rzeżuchą, przyprawami. 

To co jutro jecie na śniadanie? ;-)

Smacznego! :-)

8 komentarzy:

  1. Jakie pyszności! Uwielbiam takie jajo na kanapce :) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, kocham. Muszę kupić nasionka rzeżuchy, uwielbiam, a jaka jest zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie śniadanie to musi być niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość, że pyszne to i zdrowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jajo prezentuje się wspaniale ! I do tego avocado. Mniam...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na oryginalne i pyszne śniadanie! :-)

    OdpowiedzUsuń