niedziela, 12 maja 2013

Dorsz po mistrzowsku, czyli dorsz grillowany w białym winie, z imbirem i ziołami.




składniki:

filet z dorsza 300 g w kostkach firmy Frosta
limonka
listki świeżej mięty
mała gałązka świeżego rozmarynu
kilka listków świeżej bazylii
kawałek korzenia imbiru
sól
świeżo zmielony pieprz
słodka papryka 
białe wino
oliwa z oliwek

przygotowanie:

filety wyjęłam z lodówki, opłukałam wodą, położyłam na desce, posoliłam, popieprzyłam z obu stron, na wierzchu położyłam po plasterku limonki i całość odstawiłam. po ok. 40 minutach na rybę położyłam świeże zioła ( w ilości delikatnej, nie za dużo - zioła położyć z obu stron ryby ), posypałam szczyptą papryki, a pod plasterek limonki ułożyłam po dwa cienkie plasterki imbiru na każdy kawałek ryby. tak przygotowane ryby polałam delikatnie oliwą i całość odstawiłam na 15 minut.

patelnię grillową mocno rozgrzałam, kawałki ryby grillowałam z obu stron po 1,5 minuty. grillowałam z plasterkami limonki oraz plasterkami imbiru położonymi obok ryby. w trakcie grillowania kawałki ryby polewałam winem. 

do takiej ryby przygotowałam ryż oraz grillowane brokuły ( różyczki brokułów posoliłam, polałam oliwą - takie brokuły dobrze jest odstawić na jakieś 30 min i dopiero rozpocząć grillowanie ).


smacznego.

15 komentarzy:

  1. Faktycznie po mistrzowsku:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, delikatny i lekki obiad u Ciebie. Wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaki pyszny! uwielbiam dorsza:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uuulaa na bogato :) takie dorsza to bym zjadła z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ryby, świetnie wyszedł Ci ten dorsz!

    OdpowiedzUsuń
  6. mam ochotę zrobić grilla w ogrodzie, ale pogoda jakoś nie chce być piękna :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie mistrzowski dorsz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Boski musi być:-) myślę,że przepis byłby również jak znalazł do soli - która sama w sobie jest za delikatna / dla mnie /.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do soli czy sandacza myślę, że jak najbardziej :))

      Usuń
  9. fiu fiu ale obiadek na wypasie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. brokuły, dorsz pyszne danie na obiad ,takie moje wakacyjne- uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ pysznie wygląda, jadłam kiedyś w restauracji solę w sosie z białym winem i wspominam ją znakomicie, tez była z ryżem, a do tego szpinak
    bajka ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie kucharz tej restauracji był mistrzem w swoim fachu :)

      Usuń