czwartek, 16 maja 2013

Domowe pierogi ruskie.



Na kresowe pierożki miałam smak już od dawna, i oto dzisiaj powstały :)).


składniki:

ciasto:

400 g mąki
1 jajko
duża szczypta soli
50g masła
370 ml gorącej wody

przygotowanie:

mąkę przesiałam do miski, dodałam sól i jajko. do gorącej wody dodałam masło, poczekałam chwilkę jak się roztopiło i stopniowo wlewałam do mąki mieszając wszystko widelcem. wygniotłam trochę ciasto w misce, przełożyłam na posypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę powygniatałam podsypując trochę mąki.

kawałki ciasta podsypując mąką  rozwałkowywałam na cienkie placki, szklanką wycinałam kółka, nakładałam farsz, składałam ciasto na pół i zlepiałam brzegi.

farsz:

460 g białego sera półtłustego
ok. 500 g ziemniaków
2 szalotki
sól
pieprz ziołowy
świeżo zmielony pieprz czarny

ugotowane ziemniaki i ser przecisnęłam przez praskę, dodałam podsmażoną na masełku drobniutko pokrojoną cebulkę, doprawiłam do smaku solą i pieprzami i dokładnie wymieszałam.


w dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam łyżkę oliwy, pierogi wrzucałam na wrzącą wodę. po wypłynięciu na górę gotowałam na mniejszym ogniu około 1,5 - 2 minuty.

gotowe pierogi zajadamy z masełkiem lub kwaśną śmietaną 12 % :))))))))))).

 smacznego :)))))))).









11 komentarzy:

  1. uwielbiam ruskie!! sama nie robię, babcine najlepsze nie mogę ich przebić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurde! nienawidzę Cię za to!
    Jak ja dawno nie jadłam ruskich...
    Twoje wyglądają niesamowicie, jak u babci... do tego masło i łyżka śmietany i oddałabym wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :), i już wyżej uzupełniam, że zajadamy je z masełkiem lub z kwaśną śmietaną :)

      Usuń
    2. ja poszalałabym nawet z 18% :D a co, jak pierogi to pierogi :) odwiedzę kiedyś mamę to ją poproszę o pierogi, ponoć u mamy nie tuczą, sama nie zrobię, bo wszystkie zjem :)

      Usuń
  3. pyszne, domowe najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe najlepsze :P a jakie słoneczne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja czasem robię ruskie pierogi i część od razu mrożę, tylko do ciasta nie dodaję jajka - wtedy jest delikatniejsze, polecam spróbować, do farszu zaś daję zrumienioną na złoto cebulkę, czosnek, ostrą paprykę i gałkę muszkatołową:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem też robię ciasto na pierogi bez jajka, ale do tych akurat dodałam :)

      Usuń
  6. oj tak... nie ma to jak domowe pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ruskie pierożki też niedawno robiłam. ; )
    Tu super wyglądają!

    OdpowiedzUsuń