niedziela, 10 lutego 2013

Cytrynowo - żurawinowe placuszki z syropem klonowym.


składniki suche:

5 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej pszennej
szczypta soli
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
garść suszonej żurawiny

składniki mokre:
 
1 niepełna szklanka kefiru
1 pełna łyżka syropu klonowego 
1 łyżka ekologicznego oleju słonecznikowego 
starta skórka z jednej cytryny, wcześniej sparzonej wrzątkiem

Składniki suche dokładnie wymieszałam  w misce, dodałam mokre i dokładnie całość wymieszałam. Powstała gęsta masa. Smażyłam na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. Ciepłe polewałam syropem klonowym. Pyszne śniadanie! :);)



Do placuszków użyłam takiego oleju ( foto poniżej ), bardzo polecam, jest naprawdę dobry i ma krótki 3 miesiące termin ważności. 










11 komentarzy:

  1. Boskie!!!Na pewno wypróbuję,jak tylko wyzdrowieję.b ciągle niestety choruję:(

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajne połączenie - muszą pysznie smakować ;) a ten syrop klonowy mmm pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. idealne połączenie syropu z pankeksem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio używam leju rzepakowego, pycha placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam syrop klonowy. Dlaczego go tak dawno nie jadłam? Jutro kupię i zrobię twoje placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie od 2 dni placuszki z mąki pełnoziarnistej były. Świetnie muszą smakować Twoje z żurawinką. Wstyd się przyznać, ale nigdy nie próbowałam syropu klonowego...
    Gdzie kupiłaś ten olej ekologiczny? Z chęcią bym go wypróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uuu, jak tu pysznie!;) Jak to w kuchni Uli!;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne i puszyste placuszki.. : )
    Boskie!

    OdpowiedzUsuń