czwartek, 27 grudnia 2012

Łosoś pieczony z ziemniakami szafranowymi i marchewką z groszkiem.


Umyte i osuszone filety z łososia obłożyłam szalotką, posypałam solą, pieprzem i cukrem. Wklepałam i odstawiłam na 20 minut.


Przed smażeniem ściągnęłam z łososia cebulę.  Smażyłam skórą do dołu przez ok.10 minut na dobrze rozgrzanej patelni, na której rozłożyłam pokrojoną na cząstki cytrynę, po czym włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kolejne 10 minut.

Ziemniaki szafranowe:

4 średniej wielkości ziemniaki zalałam 2 szklankami wody, dodałam 4 łyżki oleju, posiekaną szalotkę, kilka ziaren czarnego pieprzu, sól, tymianek suszony, odrobinę cukru, 1 łyżkę octu winnego, połowę soku z cytryny i szafran - kilka nitek. Wymieszałam i w takiej zalewie ugotowałam ziemniaki. 

Marchewka z groszkiem

Pokrojoną marchewkę z groszkiem zielonym ugotowałam na parze, doprawiłam masłem i solą do smaku. 

 
 

5 komentarzy: