piątek, 24 maja 2013

Wątróbka drobiowa duszona z jabłkiem, marchewką , świeżym majerankiem i lubczykiem.


Tak sobie dzisiaj myślałam, że najwięcej przyjemności sprawiają mi potrawy które robię wg własnego smaku, bawiąc się, poznając nowy smak. I tak dzisiaj wątróbka. Tak! znowu wątróbka, bo ja uwielbiam wątróbkę! Smażona, a potem lekko podduszona jest idealnym daniem na obiad lub na kolację.

Dzisiaj dodałam zioła, jabłko, młodą marchewkę i wyszło b. delikatnie, smacznie i zdrowo.

składniki:

5 - 6 podwójnych wątróbek drobiowych
1 - 2 malutkie szalotki
1 - 1,5 jabłka
masło klarowane
sól
świeżo zmielony pieprz
świeży majeranek 
świeży lubczyk
koperek
2 młode średnie marchewki
mleko

przygotowanie:

wątróbki delikatnie opłukałam wodą, przełożyłam do miseczki, zalałam mlekiem i odstawiłam na 1 godzinę do lodówki ( mleko wchłania gorycz i zapachy ).

wątróbki wyjęłam z mleka, opłukałam delikatnie wodą, położyłam na deskę i osuszyłam papierowym ręcznikiem.

na patelni rozgrzałam klarowane masło, kładłam kawałki wątróbki i delikatnie obsmażyłam z obu stron. zmniejszyłam ogień, wątróbki posypałam posiekanym drobno majerankiem ( spora ilość ), dodałam cebulkę pokrojoną w cienkie plastry, obrane jabłko pokrojone na mniejsze cząstki, lubczyk ( też sporo ), marchewki starłam na tarce na grubych oczkach i dodałam również. całość przykryłam i dusiłam na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. gdy wątróbka stała się miękka, a warzywa zmiękły całość doprawiłam do smaku solą i pieprzem ( nie solimy wątróbki dopóki nie stanie się miękka podczas smażenia, ponieważ będzie twarda ).


wszystkim smakoszom wątróbki życzę smacznego :).

wtorek, 21 maja 2013

Pierś kurczaka marynowana w occie balsamicznym z ziołami.


składniki:

1 duża pierś kurczaka
świeże zioła: szałwia, rozmaryn, tymianek, majeranek, koperek
2,5 łyżki octu balsamicznego
1 ząbki czosnku
2,5 łyżki oliwy z oliwek
sól morska

przygotowanie:

pierś kurczaka umyłam, oczyściłam z błonek, pokroiłam na małe kawałki. przygotowałam marynatę: 1 pełną łyżkę pokrojonych ziół wsypałam do miseczki, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz ocet balsamiczny. składniki marynaty dokładnie wymieszałam i włożyłam do niej kawałki kurczaka. odstawiłam na 30 minut do lodówki.

kawałki kurczaka wyjęłam z marynaty, posypałam solą z obu stron i grillowałam na dobrze rozgrzanej patelni grillowej.

razem grillowałam zielone szparagi, wcześniej dokładnie posmarowane oliwą oraz pomidorki koktajlowe.

smacznego.




poniedziałek, 20 maja 2013

Kotlety rybne z dorsza, z szałwią, majerankiem i koperkiem.


Takie sobie dzisiaj wymyśliłam kotleciki, żeby coś się zadziało i było ciekawie. Lubię bawić się smakami :).

składniki:

filety z dorsza 300 g
1 szalotka
1/2 bułki kajzerki namoczonej 30 min wcześniej w mleku
sól
pieprz
2 małe gałązki świeżej szałwii
3 długie gałązki  świeżego majeranku
2 - 3 gałązki świeżego koperku
szczypta suszonego tymianku ( niestety nie dostałam dziś świeżego :/ )
oliwa
bułka tarta
1 jajko

przygotowanie:

filety ryby rozmroziłam, opłukałam, osuszyłam, pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam do blendera. dodałam pokrojoną drobniutko cebulkę podsmażoną na oliwie, odciśniętą bułkę, która moczyła się w mleku i całość wymieszałam w blenderze na gładką masę. przełożyłam na talerz, dodałam jajko, świeże, drobniutko pokrojone zioła, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, delikatnie tymiankiem ( nie za dużo, bo szałwia jest dość intensywna, z nią też ostrożnie żeby nie przedobrzyć ). całość dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 30 minut do lodówki, aby masa się związała.

z przygotowanej masy formowałam małe kotleciki, obtaczałam delikatnie w bułce tartej i smażyłam na złoty kolor. 

podałam z młodymi ziemniaczkami purre i zielonymi szparagami w wersji mojej ulubionej czyli gotowane na parze, a potem z kawałkiem świeżego masła i grubszą solą morską.

 smacznego :).











niedziela, 19 maja 2013

Sandacz z figą po królewsku.



składniki na dwie porcje obiadowe:

3 nieduże filety sandacza
oliwa
dwie spore gałązki świeżego koperku
cytryna
cukier brązowy
biały pieprz
sól morska
klarowane masło

przygotowanie:

filety ryby rozmroziłam, opłukałam wodą, osuszyłam papierowym ręcznikiem. posypałam z obu stron solą i pieprzem. do talerza głębokiego wlałam trochę oliwy, dodałam ok. 3/4 płaskiej małej łyżeczki cukru, dodałam posiekany drobno koperek i całość wymieszałam i utworzyła się taka marynata. posolone i popieprzone filety ryby przekroiłam na pół, włożyłam do przygotowanej marynaty, na każdym kawałku położyłam 1/2 plasterka cytryny, wycisnęłam na rybę sok z połówek plasterków cytryny, a każdy kawałek ryby dobrze natarłam w marynacie i całość odstawiłam do lodówki na 30 - 40 minut.

na patelni rozgrzałam klarowane masło, układałam kawałki sandacza i lekko obsmażyłam z obu stron. kawałki przekładałam do naczynia żaroodpornego, kawałki cytryny z marynaty położyłam obok osmażonej ryby, a resztką marynaty delikatnie polałam rybę ( w piekarniku wytworzył się z tego smaczny sosik ) i całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 250 stopni na 5 minut.

c.d. składniki:

2 garście różyczek brokuła
1 duża, dorodna świeża figa
kilka kapeluszy malutkich pieczarek

różyczki brokuła wrzuciłam do miski, dodałam kapelusze pieczarek obrane i podzielone na czwórki, posoliłam, polałam oliwą, wymieszałam i odstawiłam na chwilkę.

figę przekroiłam na ćwiartki, delikatnie posmarowałam oliwą każdą cząstkę i odstawiłam.

po ok.30 minutach brokuły, kapelusze pieczarek i figi grillowałam na patelni grillowej do lekkiego zarumienienia. grillowana figa jest pysznie słodka! :)

gotową rybę i warzywa podałam z ryżem jaśminowym.


smacznego. :)

czwartek, 16 maja 2013

Domowe pierogi ruskie.



Na kresowe pierożki miałam smak już od dawna, i oto dzisiaj powstały :)).


składniki:

ciasto:

400 g mąki
1 jajko
duża szczypta soli
50g masła
370 ml gorącej wody

przygotowanie:

mąkę przesiałam do miski, dodałam sól i jajko. do gorącej wody dodałam masło, poczekałam chwilkę jak się roztopiło i stopniowo wlewałam do mąki mieszając wszystko widelcem. wygniotłam trochę ciasto w misce, przełożyłam na posypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę powygniatałam podsypując trochę mąki.

kawałki ciasta podsypując mąką  rozwałkowywałam na cienkie placki, szklanką wycinałam kółka, nakładałam farsz, składałam ciasto na pół i zlepiałam brzegi.

farsz:

460 g białego sera półtłustego
ok. 500 g ziemniaków
2 szalotki
sól
pieprz ziołowy
świeżo zmielony pieprz czarny

ugotowane ziemniaki i ser przecisnęłam przez praskę, dodałam podsmażoną na masełku drobniutko pokrojoną cebulkę, doprawiłam do smaku solą i pieprzami i dokładnie wymieszałam.


w dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam łyżkę oliwy, pierogi wrzucałam na wrzącą wodę. po wypłynięciu na górę gotowałam na mniejszym ogniu około 1,5 - 2 minuty.

gotowe pierogi zajadamy z masełkiem lub kwaśną śmietaną 12 % :))))))))))).

 smacznego :)))))))).









wtorek, 14 maja 2013

Orkiszowe bułeczki z rabarbarem.



Pierwszy raz zrobiłam ciasto drożdżowe z użyciem mąki orkiszowej i to razowej. W smaku takie inne, ciasto jakby gęściejsze, ale na pewno zdrowsze :)).


składniki:

200 g mąki do wypieku ciast drożdżowych
200 g mąki orkiszowej - razowej
1 opakowanie suszonych drożdży
100 g cukru ( można dać więcej, ja chciałam mniej słodko :) )
cukier waniliowy
150 - 170 ml letniego mleka
1 jajko
2 żółtka
60 g roztopionego masła

oraz

0,5 kg rabarbaru
dżem malinowy wysoko słodzony ( użyłam firmy KRAKUS - polecam, bardzo dobry, taki eko )

przygotowanie:

obie mąki przesiałam do większej miski, zrobiłam mały dołek, wsypałam do niego suche drożdże, posypałam delikatnie cukrem, polałam mlekiem, oprószyłam mąką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. gdy zaczyn leciutko podrósł dodałam jajka wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym, oraz resztę letniego mleka i delikatnie zarobiłam ciasto. chwilkę wyrabiałam, a następnie dodałam roztopione, ale nie gorące masło i całość wyrabiałam ok. 10 minut do momentu, aż ciasto stało się lśniące i odstawało od ręki.

wyrobione ciasto ułożyłam w misce, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w miejsce ciepłe ( bez przeciągu ) na 1,5 godziny do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić objętość.


nadzienie:

rabarbar opłukałam, obrałam, pokroiłam na drobne kawałki 0.5 cm, wrzuciłam do miseczki, dodałam 4 - 5 pełnych łyżek dżemu i całość wymieszałam.

wyrośnięte ciasto przełożyłam na stolnicę, delikatnie przegniotłam, podzieliłam na 16 małych części z której formowałam kulki, kciukiem wgniatałam środek i nakładałam przygotowany rabarbar. takie bułeczki układałam na blaszce w odstępach. z wierzchu brzegi bułeczek wokół rabarbaru posmarowałam rozbełtanym jajkiem.

piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym na 175 stopni.


przestudzone bułeczki posypałam cukrem pudrem. smacznego :).


niedziela, 12 maja 2013

Dorsz po mistrzowsku, czyli dorsz grillowany w białym winie, z imbirem i ziołami.




składniki:

filet z dorsza 300 g w kostkach firmy Frosta
limonka
listki świeżej mięty
mała gałązka świeżego rozmarynu
kilka listków świeżej bazylii
kawałek korzenia imbiru
sól
świeżo zmielony pieprz
słodka papryka 
białe wino
oliwa z oliwek

przygotowanie:

filety wyjęłam z lodówki, opłukałam wodą, położyłam na desce, posoliłam, popieprzyłam z obu stron, na wierzchu położyłam po plasterku limonki i całość odstawiłam. po ok. 40 minutach na rybę położyłam świeże zioła ( w ilości delikatnej, nie za dużo - zioła położyć z obu stron ryby ), posypałam szczyptą papryki, a pod plasterek limonki ułożyłam po dwa cienkie plasterki imbiru na każdy kawałek ryby. tak przygotowane ryby polałam delikatnie oliwą i całość odstawiłam na 15 minut.

patelnię grillową mocno rozgrzałam, kawałki ryby grillowałam z obu stron po 1,5 minuty. grillowałam z plasterkami limonki oraz plasterkami imbiru położonymi obok ryby. w trakcie grillowania kawałki ryby polewałam winem. 

do takiej ryby przygotowałam ryż oraz grillowane brokuły ( różyczki brokułów posoliłam, polałam oliwą - takie brokuły dobrze jest odstawić na jakieś 30 min i dopiero rozpocząć grillowanie ).


smacznego.