wtorek, 23 sierpnia 2016

Kabaczek faszerowany.

Gdy mam ochotę na konkretne jedzenie, nie wiem czemu, ale często moje mysli kierują mnie do faszerowanych warzyw. 

Mój sposób to wypełnianie warzyw ulubioną kaszą z dodatkami. Faszeruję pomidory, kabaczki, cukinie, paprykę i bakłażany. Warzywa wypełniam tak, by farsz trochę z nich wystawał.

Przyrumienione, pachnące danie wyjęte z piekarnika wygląda wspaniale. Moje zdjęcie dzisiaj tego nie oddaje, ze względu na późną porę robienia, ale mówię Wam, na coraz chłodniejsze i pochmurne dni to kapitalna obiado-kolacja.

Składniki:

kabaczek
ugotowane na parze: mięso kurczaka np. piers, marchewka, pietruszka
ugotowana kasza jaglana
sól, pieprz, słodka papryka
ser feta
olej z winogron
szalotki

Przygotowanie: 

Kabaczka umyj, przekrój wzdłuż i za pomocą łyżki usuń miąższ. Szalotkę drobno pokrój, podsmaż delikatnie na oleju, dodaj pokrojony miąższ z kabaczka, mięso kurczaka, pokrojoną marchew i pietruchę. Podsmaż wszystko razem na końcu dodając ugotowaną kaszę. Dopraw do smaku. 

Łódki kabaczka posmaruj delikatnie oliwą, wypełnij farszem i piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku do zrumienienia. Pod koniec pieczenia z wierzchu połóż kawałki sera i chwilę jeszcze zapiecz.

Smacznego. 

p.s. Przypomina się także faszerowana przeze mnie cukinia  KLIK


3 komentarze:

  1. ja również bardzo lubię faszerować wszelkie warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My również, lubimy faszerować różne warzywa, chociaż z kabaczkiem jeszcze nie miałyśmy okazji spróbować. Pozdrawiamy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, to mi się kojarzy z takim letnim obiadem :)

    OdpowiedzUsuń