Lekkie i bardzo smaczne danie z naczynia do gotowania na parze.
składniki:
filet z łososia 150 g
2 ziemniaki
kawałek cukinii
4 - 5 pomidorków koktajlowych
1 szalotka
1/2 cytryny
1 garść fasolki szparagowej żółtej
sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa extra vergin
świeży koperek
przygotowanie:
łososia umyłam, obłożyłam kawałkami cytryny i obranej cebuli, odstawiłam na chwilę.
cukinię pokroiłam na mniejsze części ( słupki ), włożyłam do miseczki, posypałam solą morską i odstawiłam na chwilkę.
ziemniaki obrałam, pokroiłam na ćwiartki i gotowałam na parze ok. 20 minut. w trakcie gotowanie po ok. 5 minutach dołożyłam fasolkę oraz przygotowaną cukinię i dalej gotowałam. łososia gotowałam na parze ok. 10 minut ( dołożyłam go do naczynia jak już warzywa były prawie miękkie ). łososia gotowałam z cząstkami cebuli i kawałkami cytryny . na wierzchu ryby w trakcie gotowania położyłam pomidorki.
gotowego łososia z warzywami ułożyłam na talerzu, polałam oliwą, posypałam solą, świeżo zielonym czarnym pieprzem i posypałam posiekanym świeżym koperkiem.
bardzo fajnie do tego dania wg mnie pasuje cytrynowa śmietana ( 100 g smietany 18 %