niedziela, 24 marca 2013

Łosoś na parze z warzywami i nowa książka Ani Starmach.



Lekkie i bardzo smaczne danie z naczynia do gotowania na parze.


składniki:

filet z łososia 150 g
2 ziemniaki
kawałek cukinii
4 - 5 pomidorków koktajlowych
1 szalotka
1/2 cytryny
1 garść fasolki szparagowej żółtej

sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa extra vergin
świeży koperek


przygotowanie:

łososia umyłam, obłożyłam kawałkami cytryny i obranej cebuli, odstawiłam na chwilę.

cukinię pokroiłam na mniejsze części ( słupki ), włożyłam do miseczki, posypałam solą morską i odstawiłam na chwilkę.

ziemniaki obrałam, pokroiłam na ćwiartki i gotowałam na parze ok. 20 minut. w trakcie gotowanie po ok. 5 minutach dołożyłam fasolkę oraz przygotowaną cukinię i dalej gotowałam. łososia gotowałam na parze ok. 10 minut ( dołożyłam go do naczynia jak już warzywa były prawie miękkie ). łososia gotowałam z cząstkami cebuli i kawałkami cytryny . na wierzchu ryby w trakcie gotowania położyłam pomidorki.

gotowego łososia z warzywami ułożyłam na talerzu, polałam oliwą, posypałam solą, świeżo zielonym czarnym pieprzem i posypałam posiekanym świeżym koperkiem.

bardzo fajnie do tego dania wg mnie pasuje cytrynowa śmietana ( 100 g smietany 18 % + sok z  1/2 cytryny ).


smacznego. :)


a na koniec chwalę się książką Ani Starmach, którą już mam i którą wszystkim bardzo polecam! jest świetna!, proste, tanie, szybkie przepisy. zrobię chyba wszystkie dania, jestem zachwycona zwłaszcza czekoladowymi przepisami ;).

w książce jest siedemdziesiąt pomysłów na pyszne, proste, nie wymagające skomplikowanych składników śniadania, obiady, kolacje i podwieczorki. dołączony jest również tzw. " niezbędnik  " w którym jest kilkanaście praktycznych rad przydających się w kuchni. :)



piątek, 22 marca 2013

Zapiekana ciabatta z jajeczkiem przepiórczym i świeżymi warzywami.


Bardzo często przygotowuję zapiekane grzanki na śniadanie. Dwa dni temu u Marzeny zobaczyłam " kwiatek jajowy " ( kilk ) i stąd pomysł by pokazać jak wyglądało moje wczorajsze ciepłe, chrupiące śniadanie.  

składniki:

dwie grubsze kromki ciabatty
oliwa extra vergin
kawałek sera pleśniowego błękitny lazur
4 - 5 pomidorków koktajlowych
kawałek świeżego awocado
kilka kropli soku z cytryny
świeże zioła: listki bazylii, tymianek, natka pietruszki
jajeczko przepiórcze
sól
papryka słodka
świeżo zmielony pieprz

przygotowanie:

kawałek obranego awokado pokroiłam na mniejsze cząstki, włożyłam do malutkiego naczynia, skropiłam sokiem z cytryny i odstawiłam na chwilę.

małe naczynie do zapiekania posmarowałam oliwą, do środka włożyłam kromki ciabatty, na wierzchu położyłam listki bazylii, posypałam serem pleśniowym, ułożyłam przekrojone pomidorki koktajlowe ( uwielbiam smak zapiekanych pomidorków koktajlowych i zawsze daję max ile się zmieści ), kawałki przygotowanego awocado , na środek delikatnie wybiłam jajeczko, posoliłam, szczyptą papryki posypałam  żółtko i wstawiłam na chwilkę do piekarnika ( 200 stopni ). 

po wyjęciu grzankę skropiłam delikatnie oliwą, posypałam świeżymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem. smacznego :).










czwartek, 21 marca 2013

Wegetariańska zupa jarzynowa.



składniki:

1,5 l wody
3 małe marchewki
1 średnia pietruszka
pół małego selera
12 brukselek
dwie garście mrożonej fasolki szparagowej żółtej
1 łyżka masła
1,5 - 2 łyżki oliwy extra vergin
2 kostki warzywne
szczypta suszonego lubczyku
1 mały listek laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
2 - 3 ziarenka pieprzu
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
mały kawałek pora
2 malutkie cebulki szalotki
1 malutki ząbek czosnku
1 ziemniak
1 - 1,5 łyżki śmietany do zupy 18 %

przygotowanie:

obraną, umytą marchewkę i pietruszkę pokroiłam na drobne kawałki i wrzuciłam do garnka, dodałam obrane brukselki, cebulki, czosnek, fasolkę szparagową, lubczyk, oliwę, masło i podsmażyłam mieszając ok. 10 minut, następnie zalałam wodą, dodałam natkę pietruszki, por, obrany i pokrojony na mniejsze części seler, kostki warzywne, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listek laurowy i całość gotowałam na wolnym ogniu do momentu aż warzywa stały się miękkie. pod koniec dodałam ziemniaka pokrojonego na małe części.

widelcem wyłowiłam pora, nać pietruszki, oraz kawałki selera. doprawiłam do smaku solą i pieprzem. śmietanę zahartowałam wywarem, dodałam do całości i chwilkę pogotowałam bez doprowadzania do zagotowania.

gotową zupę posypałam posiekaną natką zielonej pietruszki.


smacznego.

środa, 20 marca 2013

Szaszłyki z łososia i ananasa z cytrynową śmietaną.


składniki:

300 g filetów z łososia
mały świeży obrany ananas
świeża natka pietruszki


glazura:

3 ząbki czosnku w łupinkach
1 mała cebulka szalotka
2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli bez pestek
30 ml białego octu winnego
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli

sos:

100 g śmietany 18 %
1/2 cytryny

przygotowanie:

z kawałka łososia usunęłam skórę, mięso umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na mniejsze kawałki. ananasa obrałam i też pokroiłam na mniejsze kawałki. nadziałam na patyki do szaszłyków na przemian łososia i kawałki ananasa.

czosnek w łupinkach i cebulę w łupinie przekrojoną na pół opiekłam na płytce na palniku aż się zrumieniła. następnie obrałam czosnek i cebulę wrzuciłam do blendera, dodałam papryczkę chilli, ocet, cukier oraz sól i zmiksowałam. ( wyszło bardzo ostro, ale tak musi być :) )

przygotowane szaszłyki posmarowałam dobrze glazurą i odstawiłam na jakieś 15 - 20 minut.  następnie grillowałam je na patelni grillowej ok. 3 - 4 minuty z każdej strony, aż łosoś ładnie się zarumienił.

śmietanę wymieszałam z sokiem z cytryny oraz startą skórką z jednej małej cytryny.

gotowe szaszłyki podałam z ryżem jaśminowym, posypane listkami świeżej pietruszki  oraz przygotowaną śmietaną cytrynową.

całość smakowała bosko! danie bardzo lekkie, a przepis zaczerpnęłam stąd ( kilk ) .





 smacznego :).




niedziela, 17 marca 2013

Ciasto drożdżowe z kruszonką.


Zdrowe i smaczne. Z dobrą herbatką smakuje idealnie.  Zrobiłam je tak jak Ania i na jej bloga zapraszam po przepis ( klik ). A poniżej zdjęcia mojego dzieła. Polecam przepis Ani!





piątek, 15 marca 2013

Krewetki, cukinia i ryż jaśminowy.


dzisiaj znowu padło na krewetki. tym razem najpierw zamarynowałam je w sosie teriyaki, a potem pamiętając, że niedawno na blogu Ani ( kilk ) były szaszłyki, nadziałam je na patyki, a żeby było weselej dodałam kawałki cukinii.

danie fajne, ale jak dla mnie numerem jeden zawsze będą krewetki smażone na masełku z czosnkiem i świeżą natką pietruszki.

składniki:

9 oczyszczonych krewetek max
kawałek cukinii pokrojonej na mniejsze części
gotowy sos teriyaki
łyżka miodu
2 ząbki czosnku
sól morska gruboziarnista
oliwa z oliwek
ryż jaśminowy

przygotowanie:

do małej miseczki wlałam sos teriyaki, dodałam dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, troszkę soli, ale nie za dużo, bo sos teriyaki sam w sobie jest słony, 1 łyżeczkę oliwy oraz miód i całość wymieszałam. włożyłam przygotowane krewetki i odstawiłam na pół godziny. 



cukinię pokrojoną na mniejsze cienkie kawałki, delikatnie posypałam solą morską, polałam oliwą, wymieszałam i odstawiłam na chwilę.



patelnię grillową delikatnie posmarowałam oliwą i dobrze rozgrzałam. zamarynowane krewetki powkładałam na patyki na przemian z kawałkami cukinii. grillowałam do momentu aż cukinia się zarumieniła, a krewetki stały się chrupkie ( ok. 4 minut z każdej strony ).

ryż ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu. zachęcona przez Olę ( klik ), u której często widuję taki ryż zakupiłam dziś pierwszy raz. w smaku delikatniejszy od parboiled, powiedziałabym, że jest BARDZO delikatny i ślicznie biały.

 smacznego.

czwartek, 14 marca 2013

Wegetariańska zupa pomidorowa.


 
Prosty i szybki przepis na pyszną pomidorówkę.
 
Najlepszą zupę pomidorową przygotujemy ze świeżych pomidorów, ale gdy nie mamy dużo czasu i ochoty by długo siedzieć w kuchni, taką zupkę przygotujesz w krótkim czasie.
 
Lekka, smaczna, rozgrzewająca. Zapraszam...


składniki:

1,2 litra wody
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 szalotka
pęczek świeżej  natki pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 kostki warzywne
1,5 łyżeczki cukru
śmietana 18 % -  2 pełne duże łyżki
makaron Lubella - małe muszelki 
1 kartonik przetartych pomidorów Pudliszki 500g
ok. 1 łyżki masła
1 łyżka oliwy extra vergin



przygotowanie:

wodę zagotowałam w garnku, dodałam kostki warzywne, oraz obraną włoszczyznę  (marchewkę, seler, por, pietruszkę oraz pół pęczka naci pietruszki w całości ).szalotkę obrałam, przekroiłam na pół i delikatnie opiekłam na małym palniku z obu stron, a następnie dodałam do wywaru z jarzynami. dodałam również ziele angielskie oraz listek laurowy i całość gotowałam na małym ogniu, aż warzywa zrobiły się miękkie.



pomidory z kartonika przelałam na małą patelnię, dodałam masło i chwilkę poddusiłam. pod koniec duszenia dodałam oliwę i wymieszałam.

gdy warzywa się ugotowały wyłowiłam je łyżką druszlakową do osobnego naczynia. podduszone pomidory wlałam do warzywnego wywaru, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, oraz cukrem i chwilkę pogotowałam.

śmietanę zahartowałam wywarem pomidorowym i połączyłam z całością wywaru. chwilkę pogotowałam, ale nie doprowadzałam do zagotowania. 

w osobnym naczyniu ugotowałam makaron. resztę natki pietruszki drobniutko posiekałam. marchewkę wcześniej wyłowioną z wywaru również pokroiłam. na talerz z porcją makaronu włożyłam trochę marchewki, dużo natki pietruszki i całość zalałam gorącą zupą. na talerzu doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem.





smacznego.