środa, 20 marca 2013

Szaszłyki z łososia i ananasa z cytrynową śmietaną.


składniki:

300 g filetów z łososia
mały świeży obrany ananas
świeża natka pietruszki


glazura:

3 ząbki czosnku w łupinkach
1 mała cebulka szalotka
2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli bez pestek
30 ml białego octu winnego
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli

sos:

100 g śmietany 18 %
1/2 cytryny

przygotowanie:

z kawałka łososia usunęłam skórę, mięso umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na mniejsze kawałki. ananasa obrałam i też pokroiłam na mniejsze kawałki. nadziałam na patyki do szaszłyków na przemian łososia i kawałki ananasa.

czosnek w łupinkach i cebulę w łupinie przekrojoną na pół opiekłam na płytce na palniku aż się zrumieniła. następnie obrałam czosnek i cebulę wrzuciłam do blendera, dodałam papryczkę chilli, ocet, cukier oraz sól i zmiksowałam. ( wyszło bardzo ostro, ale tak musi być :) )

przygotowane szaszłyki posmarowałam dobrze glazurą i odstawiłam na jakieś 15 - 20 minut.  następnie grillowałam je na patelni grillowej ok. 3 - 4 minuty z każdej strony, aż łosoś ładnie się zarumienił.

śmietanę wymieszałam z sokiem z cytryny oraz startą skórką z jednej małej cytryny.

gotowe szaszłyki podałam z ryżem jaśminowym, posypane listkami świeżej pietruszki  oraz przygotowaną śmietaną cytrynową.

całość smakowała bosko! danie bardzo lekkie, a przepis zaczerpnęłam stąd ( kilk ) .





 smacznego :).




niedziela, 17 marca 2013

Ciasto drożdżowe z kruszonką.


Zdrowe i smaczne. Z dobrą herbatką smakuje idealnie.  Zrobiłam je tak jak Ania i na jej bloga zapraszam po przepis ( klik ). A poniżej zdjęcia mojego dzieła. Polecam przepis Ani!





piątek, 15 marca 2013

Krewetki, cukinia i ryż jaśminowy.


dzisiaj znowu padło na krewetki. tym razem najpierw zamarynowałam je w sosie teriyaki, a potem pamiętając, że niedawno na blogu Ani ( kilk ) były szaszłyki, nadziałam je na patyki, a żeby było weselej dodałam kawałki cukinii.

danie fajne, ale jak dla mnie numerem jeden zawsze będą krewetki smażone na masełku z czosnkiem i świeżą natką pietruszki.

składniki:

9 oczyszczonych krewetek max
kawałek cukinii pokrojonej na mniejsze części
gotowy sos teriyaki
łyżka miodu
2 ząbki czosnku
sól morska gruboziarnista
oliwa z oliwek
ryż jaśminowy

przygotowanie:

do małej miseczki wlałam sos teriyaki, dodałam dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, troszkę soli, ale nie za dużo, bo sos teriyaki sam w sobie jest słony, 1 łyżeczkę oliwy oraz miód i całość wymieszałam. włożyłam przygotowane krewetki i odstawiłam na pół godziny. 



cukinię pokrojoną na mniejsze cienkie kawałki, delikatnie posypałam solą morską, polałam oliwą, wymieszałam i odstawiłam na chwilę.



patelnię grillową delikatnie posmarowałam oliwą i dobrze rozgrzałam. zamarynowane krewetki powkładałam na patyki na przemian z kawałkami cukinii. grillowałam do momentu aż cukinia się zarumieniła, a krewetki stały się chrupkie ( ok. 4 minut z każdej strony ).

ryż ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu. zachęcona przez Olę ( klik ), u której często widuję taki ryż zakupiłam dziś pierwszy raz. w smaku delikatniejszy od parboiled, powiedziałabym, że jest BARDZO delikatny i ślicznie biały.

 smacznego.

czwartek, 14 marca 2013

Wegetariańska zupa pomidorowa.


 
Prosty i szybki przepis na pyszną pomidorówkę.
 
Najlepszą zupę pomidorową przygotujemy ze świeżych pomidorów, ale gdy nie mamy dużo czasu i ochoty by długo siedzieć w kuchni, taką zupkę przygotujesz w krótkim czasie.
 
Lekka, smaczna, rozgrzewająca. Zapraszam...


składniki:

1,2 litra wody
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1 szalotka
pęczek świeżej  natki pietruszki
sól
świeżo zmielony pieprz
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 kostki warzywne
1,5 łyżeczki cukru
śmietana 18 % -  2 pełne duże łyżki
makaron Lubella - małe muszelki 
1 kartonik przetartych pomidorów Pudliszki 500g
ok. 1 łyżki masła
1 łyżka oliwy extra vergin



przygotowanie:

wodę zagotowałam w garnku, dodałam kostki warzywne, oraz obraną włoszczyznę  (marchewkę, seler, por, pietruszkę oraz pół pęczka naci pietruszki w całości ).szalotkę obrałam, przekroiłam na pół i delikatnie opiekłam na małym palniku z obu stron, a następnie dodałam do wywaru z jarzynami. dodałam również ziele angielskie oraz listek laurowy i całość gotowałam na małym ogniu, aż warzywa zrobiły się miękkie.



pomidory z kartonika przelałam na małą patelnię, dodałam masło i chwilkę poddusiłam. pod koniec duszenia dodałam oliwę i wymieszałam.

gdy warzywa się ugotowały wyłowiłam je łyżką druszlakową do osobnego naczynia. podduszone pomidory wlałam do warzywnego wywaru, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, oraz cukrem i chwilkę pogotowałam.

śmietanę zahartowałam wywarem pomidorowym i połączyłam z całością wywaru. chwilkę pogotowałam, ale nie doprowadzałam do zagotowania. 

w osobnym naczyniu ugotowałam makaron. resztę natki pietruszki drobniutko posiekałam. marchewkę wcześniej wyłowioną z wywaru również pokroiłam. na talerz z porcją makaronu włożyłam trochę marchewki, dużo natki pietruszki i całość zalałam gorącą zupą. na talerzu doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem.





smacznego.










wtorek, 12 marca 2013

Spaghetti z krewetkami.



składniki:

ugotowany al dente makaron spaghetti
krewetki 20 sztuk rozmiar max
dużo świeżej natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku
opcjonalnie mała papryczka chilli
sól morska
masło 


przygotowanie:

krewetki oczyściłam z pancerzyków, od wierzchu ponacinałam, usunęłam resztki czarnej żyłki, opłukałam na sitku i osuszyłam. w rozgrzanym woku rozpuściłam masło, dodałam przeciśnięty czosnek, po chwili wrzuciłam krewetki, chwilkę smażyłam do wytworzenia się sosu, następnie dodałam dużo świeżej drobno posiekanej natki pietruszki, doprawiłam do smaku solą i całość chwilkę podsmażyłam, aż krewetki stały się chrupkie.

chrupiące krewetunie ułożyłam na spaghetti i polałam pietruszkowo - czosnkowym sosem w którym smażyły się krewetki.


smacznego!

niedziela, 10 marca 2013

Kokoswa kasza jaglana zapiekana z jabłkiem i cynamonem, z miętą, miodem i sokiem limonki.


składniki:

pół kubka kaszy jaglanej
1 słodkie jabłko
2 łyżeczki wiórek kokosowych
2 łyżeczki oliwy ze słonecznika
świeża mięta
cynamon
2 plasterki limonki
sok z 1/2 limonki
miód

przygotowanie:

kaszę opłukałam na sitku, przełożyłam do kubka i zalałam wrzącą wodą, żeby straciła charakterystyczną dla niej goryczkę, odstawiłam na 10 minut. wodę w małym garnuszku zagotowałam, na wrzącą wodę wsypałam odcedzoną na sitku kaszę i ugotowałam do miękkości ( w przypadku nadmiaru wody po ugotowaniu, kaszę odcedzić na sitku ).

ugotowaną kaszę wymieszałam z płatkami kokosowymi i rozłożyłam w średnim naczyniu do zapiekania, na wierzch powtykałam cienkie ćwiartki obranego jabłka i posypałam cynamonem. wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 10 min do temp. 180 stopni. po wyjęciu z piekarnika delikatnie polałam po wierzchu oliwą ze słonecznika, i posypałam listkami świeżej mięty. przełożoną porcję na talerzu polałam miodem i skropiłam sokiem z limonki.



smacznego.

piątek, 8 marca 2013

Dorada grillowana z cytryną, białym pieprzem i pomidorki koktajlowe.


składniki:

1 duża wypatroszona, umyta i osuszona papierowym ręcznikiem dorada
sól morska
świeżo zmielony biały pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
5 dużych plasterków cytryny
pół dużego pęczka świeżego koperku 
kilka pomidorków koktajlowych


przygotowanie:

na jednym boku ryby zrobiłam po trzy nacięcia nożem, natarłam solą morską w środku i na zewnątrz, posypałam dobrze białym pieprzem, wysmarowałam oliwą z oliwek wymieszaną z pokrojonym drobniutko koperkiem.  do środka ryby włożyłam plasterek cytryny oraz po dwa plastry na jednym i drugim boku. odstawiłam na 1, 5 godziny do lodówki.

posmarowaną delikatnie oliwą patelnię grillową dobrze rozgrzałam, ułożyłam na niej przygotowaną rybę ( plasterki cytryny ułożyłam z boku ryby na patelni ) i grillowałam z każdej strony ok. 10 minut, , aż ryba się upiekła i miała zarumienioną skórkę. 

pod koniec grillowania położyłam na patelnię kilka pomidorków koktajlowych które smacznie się upiekły.

przed podaniem rybę dodatkowo skropiłam sokiem z cytryny i posypałam świeżym koperkiem. 



Smacznego.