składniki:
300 g filetów z łososia
mały świeży obrany ananas
świeża natka pietruszki
glazura:
3 ząbki czosnku w łupinkach
1 mała cebulka szalotka
2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli bez pestek
30 ml białego octu winnego
2 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
sos:
100 g śmietany 18 %
1/2 cytryny
przygotowanie:
z kawałka łososia usunęłam skórę, mięso umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na mniejsze kawałki. ananasa obrałam i też pokroiłam na mniejsze kawałki. nadziałam na patyki do szaszłyków na przemian łososia i kawałki ananasa.
czosnek w łupinkach i cebulę w łupinie przekrojoną na pół opiekłam na płytce na palniku aż się zrumieniła. następnie obrałam czosnek i cebulę wrzuciłam do blendera, dodałam papryczkę chilli, ocet, cukier oraz sól i zmiksowałam. ( wyszło bardzo ostro, ale tak musi być :) )
przygotowane szaszłyki posmarowałam dobrze glazurą i odstawiłam na jakieś 15 - 20 minut. następnie grillowałam je na patelni grillowej ok. 3 - 4 minuty z każdej strony, aż łosoś ładnie się zarumienił.
śmietanę wymieszałam z sokiem z cytryny oraz startą skórką z jednej małej cytryny.
gotowe szaszłyki podałam z ryżem jaśminowym, posypane listkami świeżej pietruszki oraz przygotowaną śmietaną cytrynową.
całość smakowała bosko! danie bardzo lekkie, a przepis zaczerpnęłam stąd ( kilk ) .
smacznego :).