Pyszne
krewetki z kuskusem i awokado. To danie robi się ekspresowo. Delikatny
kuskus o subtelnym cytrynowym posmaku, chrupiące krewetki i swieże,
miękkie awokado tworzą cudowne, orzeźwiające danie, które sprawia
ogromną przyjemnosć naszemu podniebieniu.
Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
12 krewetek oczyszczonych i bez ogonków
1/2 obranego, brązowego, dojrzałego awokado
kuskus
czerwona pasta curry
olej kokosowy/ryżowy
sok z cytryny
do smaku: sól, sos sojowy kikkoman
Przygotowanie:
Kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, dopraw do smaku sokiem z cytryny i odrobiną soli. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i dodaj odrobinę pasty curry, chwilkę podgrzej mieszając, by pasta się rozpusciła. Następnie dodaj przygotowane krewetki. Smaż na srednim ogniu mieszając 2-3 minuty, aż krewetki staną się chrupiące. Pamiętaj, zbyt długie smażenie krewetek sprawi, że staną się one twarde i nie smaczne. Gotowe krewetki połącz z kuskusem, dodaj kawałki pokrojonego awokado. Wedle upodobań i potrzeby dopraw do smaku solą lub sosem sojowym.
Smacznego.
ps. Kasza kuskus lubi bardzo natkę swieżej pietruszki, można tutaj również dodać. Ja pominęłam bo niektórzy domownicy ''nie lubią'' tego, czegos zielonego ;-).