Kiedyś nie znosiłam awokado, teraz mogłabym jeść bez ustanku.
Awokado jest na ogół chimerycznym owocem, bo albo jest zbyt twarde i niedojrzałe, albo przejrzałe i wówczas jest niesmaczne. Trzeba nauczyć się wyczuć ten odpowiedni moment do zjedzenia tego owocu, ja już się tego nauczyłam :-)
Awokado to owoc bardzo ciekawy, który z reguły spożywamy na surowo. Nie ma wyraźnego smaku i nie jest słodki. Można go używać do dań wytrawnych, sałatek i deserów. Dojrzały jest lekko
miękki, po obraniu ze skórki ma konsystencje kremową jak masło. Aby owoc
nie ciemniał, po obraniu można skropić go sokiem z cytryny lub limonki.
Awokado oprócz tego, że wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry, działa antydepresyjnie ma jeszcze jedną ważną zdrowotną właściwość: obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa poziom dobrego HDL spożywajmy więc go jak najwięcej.
Awokado oprócz tego, że wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wygląd skóry, działa antydepresyjnie ma jeszcze jedną ważną zdrowotną właściwość: obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa poziom dobrego HDL spożywajmy więc go jak najwięcej.
Masło z awokado uwielbiam w towarzystwie pomidora malinowego i świeżych ziół :-)
Przygotowanie:
Dojrzałe awokado obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, delikatnie skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kromki żytniego pieczywa smarujemy przygotowanym masłem, podajemy z pomidorem i ziołami. To jest pyszne! :-)
Smacznego!