Co zrobić, aby ryba przyrządzana przez nas była smaczna, krucha i wprost rozpływała się w ustach?
Smażenie ryby wcale nie jest takie proste i potrzebuje trochę więcej umiejętności niż smażenie mięsa. Nie wystarczy tylko rozmrożenie fileta i wrzucenie go na
patelnię. Jest kilka sztuczek i sposobów na poprawienie jakości i smaku ryby. :-)
Smażona ryba będzie miała delikatny smak jeśli przed smażeniem namoczymy ją w mleku. To moja metoda na pyszną rybę! Odkąd spróbowałam tego sposobu pierwszy raz, robię teraz tak zawsze. Umyte kawałki filetów dorsza układałam w naczyniu, zalewam mlekiem i odstawiam do lodówki na całą noc.
Jak widać po namoczeniu w mleku, mięso ryby jest pięknie białe.
Dodatkowo bardzo ważne by smażyć rybę na oleju na odkrytej patelni (smażona pod przykryciem straci chrupkość i nie będzie smaczna).
Rybę smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, w przeciwnym razie ryba będzie przywierała do patelni, a po usmażeniu będzie nasiąknięta tłuszczem.
Zapraszam na dorsza wg mojego sposobu. Liczę, że tak jak ja próbując namoczenia filetów w mleku przed usmażeniem, będziecie to potem robić zawsze. :-)
Składniki:
ok. 500 g świeżego filetu dorsza
1 jajko
bułka tarta
1/2 l mleka 2%
sól
biały pieprz mielony
olej do smażenia (ja wybieram ryżowy, gdyż jest wg mnie delikatny i nie zbyt intensywny w smaku)
Przygotowanie:
Zakupiony filet dorsza myjemy, delikatnie osuszamy kuchennym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze porcje, przekładamy do miseczki, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na całą noc. W dniu przygotowania ryby, wyjmujemy ją z mleka, dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem (dzięki temu nasza ryba ładnie przyrumieni się podczas smażenia).
W mniejszej miseczce rozbijamy jajka, dodajemy odrobinę wody i dokładnie rozbełtujemy przy pomocy widelca. Obok na talerzyku przygotowujemy bułkę tartą. Olej rozgrzewamy dobrze na patelni. Rybę solimy i posypujemy pieprzem tuż przed smażeniem (sól wyciąga wodę, jeśli kawałki filetu posolimy dużo wcześniej, będą one po usmażeniu mniej soczyste i nie smaczne).
Kawałki ryby zanurzone w jajku i obtoczone w bułce tartej układamy na rozgrzanym oleju i smażymy powoli na niezbyt dużym ogniu na złoty kolor z obu stron. Dorsz jest b delikatną rybą, zbyt długie smażenie sprawi, że mięso ryby stanie się twarde, należy więc wyczuć moment kiedy jest już gotowy.
Ja robię tak, że obsmażam na złoty kolor kawałki dorsza, szybko i delikatnie przekładam je do naczynia żaroodpornego i na dosłownie 3-4 min wkładam jeszcze do nagrzanego piekarnika 190 stopni, aby rybka nie była w środku surowa.
Tak przygotowanego dorsza podajemy z ryżem, świeżymi warzywkami lub pieczywem. Ja bardzo lubię w wersji tradycyjnej z ziemniaczkiem i surówką z kiszonej kapusty z dodatkiem świeżej zielonej natki pietruszki.
Smacznego i powodzenia w przygotowaniu smacznej ryby :-)