środa, 19 października 2016

Domowy żurek z białą kiełbasą i jajkiem przepiórczym.

Żurek sporządzam nie tylko z okazji Wielkanocy. Chętnie zjadam go także bez okazji.

Bardzo lubię jego kwaskowy, czosnkowo-majerankowy smak. Obowiązkowo musi być dobra biała kiełbasa i gotowane jajeczko.

Przygotowuję żurek z samą białą kiełbasą, ale można zrobić z  wędzonej. Mój żurek jest lekkostrawny, przygotowany na mocno warzywnym wywarze, najlepiej tak jak u mnie z ekologicznych warzyw.

Składniki: 


  • warzywa: 5 marchewek, 2 większe pietruchy, 2 mniejsze selery, 3-4 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 por, 4-5 ziemniaków
  • 3-4 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • suszony majeranek
  • 1 łyżka smietany 18%
  • sól, pieprz
  • 2 pętka dobrej białej kiełbasy 
  • zakwas żuru staropolskiego

Przygotowanie:

  1. Warzywa (oprócz cebuli i czosnku) obierz, umyj i podziel na mniejsze kawałki. Włóż do garnka i zalej 3 litrami wody.
  2. Cebulę w łupince przekrój na 4 i każdy kawałek opiecz na palniku, dodaj do wywaru z jarzynami. 
  3. Ząbki czosnku w łupinkach przekrój na pół i podpiekaj na suchej patelni do zrumienienia, następnie dodaj do wywaru jarzynowo-cebulowego.
  4. Całosć gotuj pod przykryciem na srednim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  5. Ugotowane warzywa wyłów łyżką cedzakową (takie warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej -  KLIK ) 
  6. Kiełbasę pokrój na kawałki i dodaj do wywaru jarzynowego.
  7. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, opłucz i także dodaj do warzywnego bulionu. 
  8. Gotuj ok 15 min, aż ziemniaki będą miękkie. Dzięki temu, że kawałki ziemniaków będą ugotowane w wywarze z jarzyn, uzyskają niesamowicie pyszny smak.
  9. Wymieszaj żur staropolski i przez drobne sitko przelej do wywaru, chwilę pogotuj. 
  10.  Łyżkę smietany przełóż do miseczki/głębokiego talerza, chochelką zalej wywarem i mieszaj do momentu połączenia i tak długo,nie będzie widać grudek smietany. Taką zawiesinę przelej do reszty żurku, wymieszaj i chwilkę gotuj, nie doprowadzając jednak do pełnego zagotowania.
  11. Żurek dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
  12. Podawaj gorący z ugotowanym na twardo jajeczkiem przepiórczym.


Smacznego :-)



3 komentarze:

  1. Wieki już nie jadłam żurku, a go uwielbiam. Sama go nie robię, bo mój mąż nie cierpi, a dla mnie samej gotować się nie chce całego gara. Więc tylko mam okazję go jadać u kogoś lub w restauracji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych zup! Bardzo apetyczna u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń