czwartek, 13 października 2016

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi i figami.


Najlepszy z chlebków bananowych jakie zrobiłam i jakie jadłam. Słodki przez słodycz figi, wilgotny i z kawałkami orzechów. Idealny na sniadanie lub do zabrania do pracy. W przygotowaniu bardzo prosty i uda się każdemu. ''Szczerniałe" banany w mojej kuchni nigdy się nie zmarnują.


Składniki:

3 banany dobrze dojrzałe z ciemnymi plamkami
1 jajko 
szczypta soli
1/2 szkl oleju z winogron
1 szkl mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka sody spożywczej
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 
250 g suszone figi
200 g orzechy włoskie
1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Banany rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj  jajko, sól, cukier i sok z cytryny i wymieszaj widelcem do połączenia składników. Następnie dodaj mąkę połączoną z sodą oraz pokrojone figi i orzechy i energicznie wymieszaj. 

Przygotowaną masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut.

Smacznego :-)


1 komentarz:

  1. jesienią bardzo lubię wypieki w postaci chlebków bananowych :)

    OdpowiedzUsuń