poniedziałek, 7 września 2015

Ciasto biszkoptowe z borówkami.

Najprostsze na świecie i przepyszne ciasto biszkoptowe z owocami. Robi się je błyskawicznie i szybciutko znika w buziach domowników. Ciasto lekkie, nie przesłodzone, dietetyczne.

Składniki:

5 jaj (temp. pokojowa)
5 łyżek drobnego cukru trzcinowego
5 łyżek mąki orkiszowej jasnej
20 g roztopionego i wystudzonego masła
3 pełne garście borówki amerykańskiej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Tortownicę (23 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Jaja wbijamy do naczynia, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na puch. Dodajemy mąkę (delikatnie przesiewamy przez sitko). Delikatnie, ale zdecydowanie mieszamy łyżką. Dodajemy rozpuszczone, schłodzone masło i delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do przygotowanej tortownicy. Owoce, wcześniej umyte i osuszone posypujemy delikatnie po wierzchu i od razu wstawiamy ciasto do nagrzanego dobrze piekarnika. Pieczemy na lekko złoty kolor 15-20 min (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto delikatnie wykładamy na kratkę. Podczas pieczenia owoce spłyną na dno, wykładamy więc z formy odwracając je tak aby owoce były na wierzchu.

Smacznego :-)

7 komentarzy:

  1. pysznie ! takie ciasto jest w sam raz na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne ci wyszło :) Lubię ciacha biszkoptowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny przepis.Ja zrobiłam 15 słoików dżemu z borówek.Ależ jest pyszny!!!A teraz zrobiłabym takie pyszne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda jak takie jedno ciasto mojej Babci, tylko tamte było z porzeczkami. Zmiana owoców nie szkodzi i tak mi się od razu oczy zaświeciły do tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń