poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Letnia sałatka z arbuza z fetą.


W  dni, kiedy nasz kraj opanowały "afrykańskie upały"  byłam na diecie arbuzowej ;-). Dzień zaczynałam od zjedzenia grubego plastra arbuza, na obiad była sałatka z arbuza i fety z dressingiem miętowym, którą dziś Wam przedstawię, a na kolację kolejne grubo pokrojone plastry arbuza.

To bardzo wyjątkowa sałatka, lekka i orzeźwiająca (orzeźwiającym arbuzem, można się "napić"), w sam raz na upały. Arbuz syci,  i nie miałam ochoty na nic innego. Feta świetnie współgra z arbuzem, a zrobienie takiej sałatki zajmuje 5 minut.

Kombinacja wydawać się może dość nieprawdopodobna, ale zapewniam jest fantastyczna!

Składniki:

4 grubsze plastry dojrzałego arbuza
kawałek sera feta
listki świeżej mięty
sok z 1/2 limonki
świeżo mielony pieprz
odrobina płynnego miodu-opcjonalnie (ja nie dodawałam, arbuz był b dojrzały i słodki)

Przygotowanie:

Z arbuza delikatnie usuwamy pestki, kroimy na grubsze kawałki, przekładamy do miseczki. Fetę kroimy na kawałki i dodajemy do arbuza. Sok z limonki wyciskamy do małego naczynia, dodajemy posiekane drobniutko listki mięty, opcjonalnie miód, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, całość mieszamy i gotowym dressingiem polewamy przygotowane wcześniej kawałki arbuza i fety. Przed podaniem chłodzimy chwilkę w lodówce.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. połączenie ciekawe, a sałatka orzeźwiająca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczna sałatka :) Super połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie się podoba. Już po upałach, ale jeszcze ciepło, więc chętnie sprawdzę jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nieodmiennie mnie zaskakuje to połączenie. I choć smakuje naprawdę nieźle i orzeźwiająco, wciąż się nie mogę nadziwić temu, że tak świetnie te smaki ze sobą współgrają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś byłam wielce zdziwiona tym połączeniem, ale po spróbowaniu, jest przepyszna !

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaskakujące połączenie smaków :)
    Muszę spróbować, bo mnie ten przepis zaintrygował.

    OdpowiedzUsuń