poniedziałek, 19 stycznia 2015

Zupa porowa-ziemniaczana.


Zupa krem z porów i ziemniaków od niedawna stała się moją ulubioną zupą zimową. Jest prosta i bardzo smaczna , a składniki są dostępne o każdej porze roku

Por to warzywo bogate w potas, sód, wapń, magnez, cynk, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę C. W odpowiednim towarzystwie smakuje niezwykle!


składniki:

1 duży por
4 ziemniaki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine
ok. 1 litra wody mineralnej
sól, pieprz

przygotowanie:

Oczyszczone i umyte pory kroimy na plasterki, ziemniaki w małą kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy pory i ziemniaki, i przesmażamy 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną. Następnie wlewamy wodę, i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu warzywa do miękkości ok.15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy blenderem w wysokim naczyniu na max obrotach. Gotowy krem podajemy polany oliwą z oliwek i grzankami.


 Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Fajna zupka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Moją ulubioną zimową zupą jest krupnik z kaszą pęczak na wędzonym udku z imbirem i papryczką czili:-( Porową też robię, ale trochę inaczej: mniej ziemniaków, ale trochę korzenia pietruszki, selera i czosnku.
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pory, to idealna zupa dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj, trafiłaś!
    uwielbiam, bardzooooo często robię, nawet młoda lubi:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosta , ale pewnie smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię, francuski klasyk, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. porowe wydanie zupy mi sie podoba:) robiłam już różne sosy z nim w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń