niedziela, 8 października 2017

Suszymy, czyli znowu sushi.

 
Odkąd zrobiłam sushi po raz pierwszy sama, pojawia się ono u nas regularnie. Najważniejsze w jego przygotowaniu to świeża ryba. Pozostałe składniki dobieramy wedle gustu i smaku.
 
Moje ulubione zestawienie sushi  to surowy łosoś/grillowana krewetka, awokado, kawałki ogórka, czarny sezam, tykwa, obowiązkowo serek Philadelphia i wasabi. Sos sojowy zawsze Kikkoman i koniecznnie różowy marynowany imbir.
 
Zapraszam na sushi po mojemu. Przepis pod tym linkiem: KLIK , a tutaj zostawiam kilka zdjęć z dzisiejszego przygotowania ;-).
 

 
 Powodzenia i smacznego :).
 

poniedziałek, 2 października 2017

Smażona Czubajka kania.

Podczas tegorocznego grzybobrania udało nam się, nie licząc podgrzybków, prawdziwków, maślaków i rydzy zgarnąć kilka ładnych okazów czubajki kani. Smażona w panierce czubajka kania jest obłędna, aromatyczna, chrupiąca i bardzo pyszna.


Składniki:

duża kania (nasza 23 cm średnicy)
litr mleka 2%
sól
1 duże jajko
pieprz
bułka tarta
olej rzepakowy

Przygotowanie:

Odetnij kaniom ogonki przy samym kapeluszu. Oczyszczone kapelusze ułóż w większym naczyniu i zalej mlekiem (kanie moczone w mleku są smaczniejsze).  Odstaw w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.

Wyjęte z mleka kapelusze czubajki osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki.





Przygotuj bułkę tartą i rozbełtane jajko. Kanie dopraw do smaku solą i pieprzem. Obtaczaj w jajku i bułce i smaż na rozgranym oleju przez 6-7 minut tak, żeby panierka dobrze się zrumieniła.





Dodatkiem do smażonej czubajki kani może być pieczywo lub ugotowane ziemniaki.


 
Smacznego :)

sobota, 2 września 2017

Lekkie ciasto z dodatkiem mąki kokosowej z brzoskwinią i jabłkiem.

 

Bardzo delikatne w smaku, lekkie i mocno smaczne. Rozpływa się w ustach. Dodatek mąki kokosowej do ciasta pozostawia kokosowy smak. To zdecydowanie ciasto dla osób, które lubią wypieki fit. Ciasto na spód i kruszonkę najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i na całą noc pozostawić w lodówce.
 
Składniki:
 
1 szkl mąki kokosowej
1/2 szkl mąki pszennej tortowej
4 pełne łyżki brązowego cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
100 g zimnego masła
opcjonalnie 2 łyżki bardzo zimnej wody
 
dodatkowo:
 
1,5 łyżki bułki tartej
dojrzałe jabłka i brzoskwinie
 
Przygotowanie:
 
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
 
Piekarnik dobrze nagrzej do 175 stopni. Schłodzone ciasto w zetrzyj na tarce do warzyw i delikatnie wyłóż formę do ciasta. Zostaw małą ilość ciasta na "kruszonkę". Warstwa ciasta na spodzie i bokach blaszki nie może być za gruba, ale też niezbyt cienka. Jeśli zostanie trochę więcej  ciasta, możesz je zamrozić na inną okazję, lub dodatkowo upiec np. małe babeczki, jeśli masz foremki.
 
Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i zapiecz ok. 10 min.
 
Obrane jabłka i brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki. Podpieczony spód delikatnie posyp tartą bułką i ułóż brzoskwinie i jabłka. Z wierzchu delikatnie zetrzyj resztę ciasta i wstaw do piekarnika na 25-30 min. Jak zacznie pachnieć, a ciasto zrobi się rumiane znaczy, że jest gotowe.
 

Najlepsze jeszcze ciepłe. Smacznego ;-)

sobota, 29 lipca 2017

Pulpeciki z indyka.


 
 
Przepyszne danie. Pulpeciki rozpływają się w ustach. Są delikatne, lekkie i aromatyczne. Po delikatnym obsmażeniu pulpeciki dusimy w bulionie warzywnym. Dodatkiem do tak przygotowanego dania może być ryż, kasza jaglana lub ziemniaki.
 
 
Składniki:
 
 
ok. 500 g mięsa mielonego z indyka
 
mała czerstwa kajzerka namoczona w mleku
 
1 jajko
 
opcjonalnie szalotka, ja pomijam, bo nie lubię smaku cebulowego w pulpecikach
 
sól himalajska różowa, rozdrobniony w moździerzu pieprz kolorowy, odrobina suszonego oregano
 
oliwa/olej
 
młoda włoszczyzna
 
bulion warzywny Klik
 
 
 
Przygotowanie:
 
Mięso przełóż do miseczki, dodaj jajko, przyprawy oraz lekko odciśniętą bułkę. Wyrabiaj dokładnie dłonią, aż masa będzie zwarta, a wszystkie składniki dokładnie się połączą. Uformuj nie za duże kulki i delikatnie obsmaż z obu stron na oleju. Podsmażone pulpeciki podlej delikatnie bulionem z warzyw. Możesz dodać świeże warzywa obok i duś na małym ogniu 30-35 minut. Pod koniec można powstały sos zagęścić mąką, ale ja tego nie robię. Wolę wersję lżejszą bez zagęszczania. :) 
 
 
 
Smacznego ;-)
 
 


piątek, 21 lipca 2017

Kulinarny mix.

Brakuje mi czasu na pisanie bloga, na aktywne śledzenie nowych wpisów innych blogerek. Dziś więc wyjątkowo kilka zdjęć. Niech to będą inspiracje dla Was do szukania ulubionych letnich smaków. 


Biszkopt genueński. Inny od tradycyjnego, bo z dodatkiem masła klarowanego. Jest wilgotny, lekki, a dzięki dodatkowi masła pięknie pachnący. Przed upieczeniem na wierzchu rozrzuciłam dwie garście kwaskowatych borówek. Po upieczeniu ciasto odwróciłam, borówki opadły na dno i stworzyły owocową górę ciasta. Biszkopt udekorowałam bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru i wyszło pyszne ciasto. Na dodatek ładnie się prezentujące.
 
Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek kulinarnych: "Gotuj z Julią." Autorką jest Julia Child. Wskazówki kulinarne, które przekazuje w swoich książkach są zawsze cenne, proste i skuteczne. Przedstawiam recepturę w wersji oryginalnej.
 


Przepis na mniej więcej 6 szklanek ciasta, ilość wystarczającą na 1 okrągły placek o średnicy 23 i grubości 4 cm lub 1 okrąg 20 x 5 cm, 16 bebeczek albo prostokąt 30 x 40 cm.
 
 
 

Składniki:
 
1/2 plus 1/3 szklanki mąki
1 łyżka plus 1/2 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki ciepłego sklarowanego masła (jak zrobić samemu masło klarowane patrz tu: KLIK
4 duże jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
 
Przygotowanie:
 
Piekarnik podgrzać do 175 stopni i przygotować formę (tortownicę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia). Przesiać mąkę z jedną łyżką cukru i z solą. Masło wlać do miski. Ubić jajka w mikserze z pozostałym cukrem i wanilią, aż zaczną "tworzyć wstążkę". Przesiać 1/4 mąki i połączyć z masą, następnie połowę pozostałej części, a na koniec resztę. Wlać nieco tak przygotowanego ciasta do sklarowanego masła i wymieszać, następnie połączyć je z resztą ciasta. Wlać ciasto do wcześniej przygotowanej formy. Postukać lekko o blat kuchenny, aby odpowietrzyć ciasto, i piec 30-35minut. Ciasto powinno zrobić się puszyste, lekko rumiane i minimalnie odchodzić od brzegów formy. Pozostawić do ostudzenia na 20 minut, a następnie wyjąć z formy na ażurową podstawkę. Ostudzić całkowicie przed napełnieniem masą i udekorowaniem polewą.




Zupa kurkowa. Już kiedyś przedstawiałam Wam mój przepis na zupę z kurek. Dla zainteresowanych link: KLIK . Tym razem wersja z dodatkiem szczypty kurkumy, dzięki czemu zupa ma ładny kolor i ciekawy smak.


Pierogi z jagodami. Kto ich nie lubi? Nie wierzę, że ktoś taki by się znalazł. Przepis na najlepsze ciasto na pierogi znajdziecie tutaj: KLIK


I na koniec sos ze świeżych pomidorów. Z listkami bazylii, oregano i przeciśniętym świeżym czosnkiem. Taki domowy sos podany z makaronem ugotowanym al dente to prawdziwa pychotka.
 


Uwielbiam pomidory w każdej postaci i mogłabym jeść je codziennie. Szczególnie o tej porze roku są najlepsze. Odsyłam Was więc jeszcze do mojego przepisu na zupę pomidorową z pieczonych pomidorów KLIK. Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów jest najlepsza na świecie. Wypróbujcie koniecznie, a sami się przekonacie.



Dziękuję stałym czytelnikom za odwiedzanie mojego bloga. Obiecuję, że niebawem pojawi się więcej wpisów. Pozdrowienia :-)

środa, 14 czerwca 2017

Pierożki z truskawkami.


Domowe pierożki z truskawkami to niesamowita uczta. Były dziś na obiad... rewelacja, pyszne, smaczne, po prostu niebo w gębie. Podstawa pysznych pierożków to ciasto. Z przepisu, który Wam przedstawiam ciasto zawsze wychodzi miękkie, jest elastyczne, a pierożki wychodzą doskonale.


Składniki:
 
300 g mąki
130 ml wrzącej wody
szczypta soli
1 jajko
25 g masła
czubata miseczka słodkich truskawek (u mnie odmiana poziomkowa)
trzcinowy cukier puder
śmietana 12 %

Przygotowanie:




Do miski wsyp mąkę, dodaj sól,. Masło rozpuść we wrzącej wodzie i dolewaj do mąki cały czas mieszając łyżką. Na koniec wbij jajko i ponownie wymieszaj, pod koniec możesz ręką pougniatać chwilę zarobione ciasto. Przygotowane ciasto przykryj od góry talerzem/ mniejszą miską i daj mu odpocząć 20 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy cienko rozwałkuj placki (wychodzi 4-5), szklanką wycinaj kółka, napełniaj farszem truskawkowym (wcześniej truskawki pokrój na mniejsze kawałki, nie dodawaj do farszu cukru) i sklejaj brzegi pierożków. Gotuj w osolonej wrzącej wodzie do wypłynięcia. Podawaj ciepłe polane śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem.
 
Pierożki po uformowaniu, zanim ugotujemy można zamrozić, układając na tackach i wkładając do zamrażalnika. Po 15 minutach pierożki można zapakować w foliowe torebki i spiąć suwakiem/klipsem.




Zachęcam Was do zrobienia pierożków z truskawkami i życzę smacznego ;-)
 
 


ps. polecam również fantastyczny przepis na knedle z truskawkami KLIK

czwartek, 18 maja 2017

Kisiel domowy.


Polecam wszystkim fanom kisielu i tym co jeszcze nie wiedzą co tracą. Domowy kisiel jest przepyszny. Wystarczy garść świeżych lub mrożonych owoców, cukier w zależności od upodobań, woda, odrobina mąki ziemniaczanej i mamy smakowity deser i zdrową przekąskę.
 
Kto jeszcze nie przygotował domowego kisielu, musi koniecznie jak najszybciej zapoczątkować tę czynność.



Składniki:
 
maliny, jabłka lub inne ulubione owoce
cukier
woda
mąka ziemniaczana
 
Przygotowanie:
 
Owoce zalej dwoma szklankami wody, dodaj cukier i gotuj, aż zrobi się smaczny kompocik. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ( jeśli chcesz gęstszy kisiel wtedy więcej) rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do zagotowanych wrzących owoców energicznie mieszając.
 
Można przygotować wersję bez gotowanych owoców ( po ugotowaniu kompotu owoce wyławiamy), lub wersję z kawałkami owoców.
 
 

Smacznego :-)