Przepyszne danie. Pulpeciki rozpływają się w ustach. Są delikatne, lekkie i aromatyczne. Po delikatnym obsmażeniu pulpeciki dusimy w bulionie warzywnym. Dodatkiem do tak przygotowanego dania może być ryż, kasza jaglana lub ziemniaki.
Składniki:
ok. 500 g mięsa mielonego z indyka
mała czerstwa kajzerka namoczona w mleku
1 jajko
opcjonalnie szalotka, ja pomijam, bo nie lubię smaku cebulowego w pulpecikach
sól himalajska różowa, rozdrobniony w moździerzu pieprz kolorowy, odrobina suszonego oregano
oliwa/olej
młoda włoszczyzna
bulion warzywny Klik
Przygotowanie:
Mięso przełóż do miseczki, dodaj jajko, przyprawy oraz lekko odciśniętą bułkę. Wyrabiaj dokładnie dłonią, aż masa będzie zwarta, a wszystkie składniki dokładnie się połączą. Uformuj nie za duże kulki i delikatnie obsmaż z obu stron na oleju. Podsmażone pulpeciki podlej delikatnie bulionem z warzyw. Możesz dodać świeże warzywa obok i duś na małym ogniu 30-35 minut. Pod koniec można powstały sos zagęścić mąką, ale ja tego nie robię. Wolę wersję lżejszą bez zagęszczania. :)
Smacznego ;-)
Też dobre :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię wszelkie pulpeciki :) akurat dawno nie robiłam i jutro na obiad postanowiłam dziś zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mielone z indyka.
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki :) mniam :)
OdpowiedzUsuńOstatnio na diecie jem głównie mięso z indyka, wypróbuję Twój przepis :D
OdpowiedzUsuń