Powoli zaczyna się sezon na szparagi. Trzeba się spieszyć z wprowadzeniem tych warzyw do jadłospisu, gdyż ich zbiór trwa tylko do końca czerwca.
Szparagi są skarbnicą witamin: C i E i składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez czy wapń. Zawierają także beta-karoten, który poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, oraz kwas foliowy niezbędny pierwiastek dla kobiet będących w ciąży.
Szparagi najlepiej smakują gotowane na parze, pieczone link: KLIK , lub grillowane. Są wtedy chrupiące i soczyste. Lubię polać je odrobiną oliwy z oliwek i posypać różową solą himalajską.
Moje dzisiejsze dane jest pyszne i aromatyczne, z grupy dań FIT. Warto wykorzystywać te warzywa w swojej diecie. A dla mięsożerców z dodatkiem marynowanej, soczystej, krótko grillowanej piersi kurczaka.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
pęczek zielonych szparagów
papryczka chilii
oliwa z oliwek
sól himalajska różowa
pieprz
słodka papryka czerwona mielona
kilka igiełek świeżego tymianku
ryż parboiled
Przygotowanie:
Umyte mięso pokrój na mniejsze kawałki i zamarynuj w oliwie z przyprawami przez 1 h.
Warzywa umyj, odłam twarde końce i także pokrój na mniejsze części.
Szparagi delikatnie skrop oliwą i wymieszaj z kawałkiem chilii drobno pokrojonej.
Mięso grilluj na rozgrzanej patelni do momentu, aż będzie soczyste 5-7 minut, w zależności od grubości kawałka. Szparagi muszą być chrupiące.
Podawaj z ryżem parboiled.
Smacznego ;-)