Wypróbowałam przepis od mojej bratowej i jest najlepszy. Rogaliki wyszły delikatne, mięciutkie i bardzo smaczne. Nie mogłam powstrzymać się przed zjedzeniem ich zaraz po wyjęciu z piekarnika ;-)
Składniki:
rozczyn: 1/4 szkl ciepłego mleka, 5 dkg drożdży, 1 łyżka cukru, 4 łyżki mąki, szczypta soli
Do małej miseczki wsyp pokruszone drożdże, cukier, mąkę, sól i dokładnie wymieszaj z mlekiem. Odstaw na 20 min do wyrosnięcia.
ciasto: 1/4 szkl mleka ciepłego, 2 jajka całe i 2 żółtka, 4 łyżki cukru, 1 kostka masła, 4 pełne szkl mąki
Mąkę przesiej do miski, dodaj wyrosnięty rozczyn, jajka wymieszane z cukrem i mleko. Delikatnymi ruchami połącz składniki i zacznij wyrabiać ciasto do momentu ich połączenia.
Masło podgrzewając rozpusć w naczyniu, ostudź i dodaj do ciasta. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie lsniące (wchłonie całe masło) i będzie odstawać od ręki.
Wyrobione ciasto przykryj sciereczką i odstaw na 1h do wyrosnięcia (musi podwoić objętosć).
Gotowe ciasto podziel na częsci, rozwałkuj na większy placek każdą częsć, na srodku ułóż talerz, zbędne ciasto wokół talerza odetnij.
W miarę równy placek podziel nożem na 4, a każdą ćwiartkę jeszcze na połowę.
Na srodku każdego kawałka układaj marmoladę i delikatnie zawijaj rogaliki. Tu najlepiej sprawdzi się twarda marmolada.
Przed włożeniem do piekarnika każdy rogalik posmaruj delikatnie jajkiem rozbełtanym z niewielką iloscią mleka. Piecz w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Smacznego.
Nie oparłabym się takim rogalom <3
OdpowiedzUsuńcukryproste.blogspot.com
takie rogaliki zjadłabym z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie domowe drożdżowe rogaliki :)
OdpowiedzUsuńwyszły przepięknie!
OdpowiedzUsuń