poniedziałek, 3 października 2016

Ratatouille.


Lubicie ratatouille? Ja bardzo! 

Potrawka z letnich warzyw, bardzo łatwa do przygotowania. Lekkie, ale naprawdę bardzo sycące danie. W sezonie kiedy warzywa są tanie i są wszędzie dookoła jest to obowiązkowa pozycja w mojej kuchni.

Podstawowe składniki tego dania to bakłażan, cukinia, pomidor i papryka. Ważne w przygotowaniu, by warzywa duszone pozostały jędrne, a nie rozgotowane.

Składniki:

1 sredni bakłażan
1 srednia cukinia
1 większa papryka żółta
6 srednich pomidorów malinowych
4 większe szalotki
3 większe ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
swieża natka pietruszki
pół pęczka swieżej bazylii
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Bakłażana umyj, pokrój w większą kostkę, posól i odstaw na 20 min, aby puscił sok. . Po tym czasie delikatnie osusz papierem kuchennym.

2. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cukinię pokrojoną w grubszą kostkę i smaż, mieszając, aż się zrumieni. Następnie delikatnie łyżką przełóż do większego  garnka.

3. Kolejno, dodaj łyżkę oliwy na patelnię, dodaj pokrojoną paprykę na większe kawałki (bez nasionek) i smaż 3-4 min. Dodaj do garnka z cukinią.

4. Następnie na oliwie obsmaż kawałki bakłażana, dodaj do przygotowanych wczesniej warzyw.

5. Podsmaż szalotki drobno pokrojone w kostkę i przełóż do garnka. 

6. Ząbki czosnku w łupinkach podsmaż na suchej mniejszej patelni, obierz, drobniutko posiekaj i dodaj do garnka z warzywami.

7. Na koniec sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrój w kostkę, chwilkę przesmaż na patelni z dodatkiem bazylii, tymianku, natki pietruszki i dodaj do pozostałych warzyw.

8. Całosć zagotuj, przemieszaj i gotuj pod przykryciem 10 min, nie dłużej. Warzywa muszą być miękkie, ale ciągle jędrne.

9. Gotowe danie dopraw do smaku swieżo mielonym pieprzem i solą. 

10. Podając udekoruj listkami bazyli.



Smacznego :-)

Ps. Żółte pomidory na zdjęciach są wyłącznie dekoracją, nie były dodane do ratatouille.







3 komentarze:

  1. Też przyrządzam to danie, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam :) w sezonie również je robię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To taka prosta potrawa, a zawsze tak pysznie wychodzi. Ratatouille to kolejny dowód na to, że proste jedzenie często jest znacznie lepsze, niż jakieś wyszukane dania.

    OdpowiedzUsuń