piątek, 30 września 2016

Kuchnia Uli na wakacjach w Chorwacji.

 Takie granaty teraz  na  drzewach, przywiozłam kilka

Każdego roku odwiedzam Chorwację, a dokładnie wyspę Hvar. Wyspa ta przez wiele osób uważana jest za najpiękniejszą sposród ponad tysiąca Chorwackich wysp.

Dzięki łagodnemu klimatowi oraz największej w całej Chorwacji ilosci dni słonecznych Hvar nazywany jest Chorwacką Maderą. Ciepły klimat Dalmacji, nagrzane morze (24 stopni), brak tłumu turystów sprawiają, że wyjazd we wrzesniu jest wspaniałym  wyborem.

W tym roku mieszkalismy w Starym Gradzie - sympatycznym spokojnym miasteczku leżącym w północnej częsci wyspy. Codziennie z grupą innych nurków wypływałam na łodzi na nurkowania, a popołudnia i wieczory spędzalismy na odpoczynku, spacerach i odwiedzaniu tamtejszych restauracji.

 
 Eremitaż - jedno z ulubionych miejsc

 Zupa rybna

 Zupa mulowa

 Grillowane kalmary z blitvą

 Grillowane warzywa

 Tagiatelle z owocami morza

 Owoce morza w sosie buzara

Risotto z owocami morza

Tęsknię już i czekam na kolejne podróże w to piękne miejsce. Pozdrowienia dla wszystkich! 

 ja ''w srodku''


1 komentarz:

  1. Nie no genialne! Oby tylko takie wakacje mieć! Ja odchudzam się teraz z www.kcalmar.com. Polecam Ci, jako inspirację!

    OdpowiedzUsuń