To bardzo proste danie. Paprykę można faszerować na różne sposoby. Mój przepis to wypełnienie z kaszy jaglanej, duszonych warzyw i zielonego sera lazur. Tak przygotowana papryka smakuje szalenie zaraz po przygotowaniu, szczególnie kąski z roztopionym serem lazur :-)
Składniki:
kilka niezbyt dużych papryk
marchewka
pietruszka
2 pełne garscie szpinaku baby
ząbek czosnku
kawałek białej częsci pora
ugotowana kasza jaglana
przyprawy: sól, pieprz, kumin, słodka papryka
oliwa
kawałek zielonego sera Lazur
zielona natka pietruszki
Przygotowanie:
Papryki wydrąż, usuń nasionka. Kaszę ugotuj na sypko.
Rozgrzej patelnię, na niewielkiej ilosci oliwy podsmaż delikatnie pokrojony czosnek. Po chwili dodaj cieniutko pokrojony por, marchewkę i pietruszkę. Chwilkę dus, a następnie dodaj listki szpinaku i przesmaż, aż lekko zwiędną.
Do przygotowanych warzyw dodaj kaszę, kawałki sera, dopraw do smaku przyprawami i wymieszaj.
Przygotowane papryki napełnij farszem. Ułóż w posmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 minut, aż papryki będą miękkie.
Gotowe danie obsyp zieloną natką pietruszki.
Gotowe danie obsyp zieloną natką pietruszki.
Przy okazji polecam także wersję z kaszą orkiszową KLIK
Smacznego ;-)
Pyszny obiad ! Lubię faszerować warzywa kasza, a potem zapiekać :)
OdpowiedzUsuńdzięki serowi lazur danie nabiera charakteru :)
OdpowiedzUsuń