Pyszne wiosenne ciasto. Kwaskowaty smak rabarbaru przełamany słodyczą figi. Pomysł stąd ( kilk ).
składniki:
ciasto kruche:
• 150 g mąki pszennej lub orkiszowej ( użyłam 100 g pszennej i 50 g orkiszowej razowej ) • 100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch ( użyłam ziemniaczanej ) • 50 g cukru • 150 g masła • 1 jajko
nadzienie:
• 500 g rabarbaru • 3 łyżki płynnego miodu • 5 łyżek cukru • 1 cukier wanilinowy • 100 g suszonych daktyli ( dodałam suszone figi, namoczone dzień wcześniej na noc )
kruszonka:
• 150 g mąki pszennej lub orkiszowej • 50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
• 50 g cukru • 125 g masła (schłodzone)
Kruszonki z tych proporcji wyszło bardzo dużo, całości nie wykorzystałam, więc zamroziłam.
przygotowanie:
Z podanych składników zagniotłam ciasto kruche, owinęłam folią i schłodziłam w lodówce ok. 45 minut. Rabarbar obrałam, pokroiłam na 1 cm kawałki, dodałam miód, cukier, cukier waniliowy oraz pokrojone drobno figi i wymieszałam.
Składniki na kruszonkę wsypałam do jednej miski i palcami rozcierałam masło z resztą składników, aż powstała drobna kruszonka.
Schłodzone ciasto wyłożyłam na formie do tarty ( wcześniej posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą ). Ponieważ użyłam formy na tartę, trochę ciasta mi zostało, więc je zamroziłam. Spód podziurkowałam widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut.
Gdy spód miał blado złoty kolor, wyjęłam formę z piekarnika. Temperaturę w piekarniku zwiększyłam do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyłam przygotowane nadzienie rabarbarowo - figowe, a na wierzchu posypałam kruszonką. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 40 minut na lekko złoty kolor.