sobota, 11 maja 2013

Ciasto kruche z rabarbarem, figami i kruszonką.


Pyszne wiosenne ciasto. Kwaskowaty smak rabarbaru przełamany słodyczą figi. Pomysł stąd ( kilk ).

składniki:

ciasto kruche:
 
• 150 g mąki pszennej lub orkiszowej ( użyłam 100 g pszennej i 50 g orkiszowej razowej ) • 100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch ( użyłam ziemniaczanej ) • 50 g cukru • 150 g masła • 1 jajko


nadzienie:
 
• 500 g rabarbaru • 3 łyżki płynnego miodu • 5 łyżek cukru • 1 cukier wanilinowy • 100 g suszonych daktyli ( dodałam suszone figi, namoczone
dzień wcześniej na noc )


kruszonka:

• 150 g mąki pszennej lub orkiszowej • 50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
• 50 g cukru • 125 g masła (schłodzone)

Kruszonki z tych proporcji wyszło  bardzo dużo, całości nie wykorzystałam, więc zamroziłam.

przygotowanie:

Z podanych składników zagniotłam ciasto kruche, owinęłam folią i schłodziłam w lodówce ok. 45 minut. Rabarbar obrałam, pokroiłam na 1 cm kawałki, dodałam miód, cukier, cukier waniliowy oraz pokrojone drobno figi i wymieszałam.

Składniki na kruszonkę wsypałam do jednej miski i palcami rozcierałam masło z resztą składników, aż powstała drobna kruszonka.

Schłodzone ciasto wyłożyłam na formie do tarty ( wcześniej posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą ). Ponieważ użyłam formy na tartę, trochę ciasta mi zostało, więc je zamroziłam. Spód podziurkowałam widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut.

Gdy spód miał blado złoty kolor, wyjęłam formę z piekarnika. Temperaturę w piekarniku zwiększyłam do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyłam przygotowane nadzienie rabarbarowo - figowe, a na wierzchu posypałam kruszonką. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 40 minut na lekko złoty kolor. 

Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.

Smacznego :).


czwartek, 9 maja 2013

Ciasto cytrynowe.



Wilgotne i  bardzo cytrynowe. Z nutką goryczki cytrynowej więc dla tych którym ten smak nie przeszkadza. Przepis Ewy Wachowicz ( kilk  - przesunąć myszką do dołu ).

składniki:


  • 1 kostka masła (200 g)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 ½ szklanki mąki orkiszowej ( użyłam 1 szklankę tortowej pszennej i 0,5 szklanki orkiszowej razowej )
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

przygotowanie:


Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Ciepłe masło zmiksowałam z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodałam ubite jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Stopniowo dodawałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszałam.
Ciasto przelałam do foremki keksowej o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piekłam  45 minut w temperaturze 180 st. C.

polewa cytrynowa:

  • ½ szklanki wody
  • sok z 2 cytryn
  • ¼ szklanki miodu

Składniki polewy połączyłam i gotowałam na wolnym ogniu, aż zgęstniały. Ciepłe jeszcze ciasto polałam polewą -– tak, by zalała także boki. 

A tu ciasto nadgryzione przez fotografa, nie zdążyłam interweniować ;) :)).




środa, 8 maja 2013

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i młodą marchewką.


składniki:

6 podwójnych wątróbek drobiowych
2 szalotki
1 młoda marchewka
3/4 jabłka
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
suszony majeranek

przygotowanie:

wątróbkę delikatnie opłukałam wodą, oczyściłam z żyłek. na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam wątróbki. obsmażyłam na dość ostrym ogniu z każdej strony. następnie zmniejszyłam płomień, dodałam pokrojoną w plasterki cebulkę oraz obrane, pokrojone w ósemki jabłka i marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. doprawiłam solą i pieprzem, oraz roztartym w dłoniach majerankiem. całość dusiłam jeszcze przez chwilę pod przykryciem na małym ogniu, aż wątróbka się usmażyła , a jabłko i marchewka były miękkie.

smacznego.

wtorek, 7 maja 2013

Tortilla z grillowanymi warzywami i kurczakiem.



Tortille zrobiłam sama. Pierwszy raz. Wyszły świetne i polecam przepis Ani Starmach z którego skorzystałam.

składniki:

2 szklanki mąki ( pszennej lub kukurydzianej, lub te dwie mąki wymieszane )
3-4 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody

przygotowanie:

Mąkę wymieszałam  z solą, dodałam wodę i oliwę. Ciasto wyrabiałam, aż stało się elastyczne (im dłużej  ciasto się wyrabia, tym  będzie miało w sobie więcej pęcherzyków powietrza i będzie lżejsze ). Ciasto podzieliłam  na 4-6 porcji. Każdą z nich wałkowałam na cienki placek, a następnie podpiekałam na patelni ( patelnia musi być dobrze rozgrzana ) bez tłuszczu około 40 sekund z każdej strony. 


farsz:

1 cukinia
1 bakłażan
1 papryka żółta
kilka pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
świeży koperek
sól
oliwa z oliwek

oraz pierś kurczaka, pokrojona na kawałki, zamarynowana w przyprawach ( sól, pieprz, słodka papryka, świeży tymianek, świeży koperek, ząbek czosnku, oliwa z oliwek )

przygotowanie:

Usmażyłam tortille, ułożyłam je na talerzu i przykryłam wilgotną, czystą ściereczką bawełnianą. Dzięki temu placki tortilli nie były twarde.

Warzywa pokroiłam w cienkie plastry, posypałam ziołami, solą, dodałam czosnek przeciśnięty i polałam oliwą z oliwek, wymieszałam i odstawiłam na 15 min, po czym grillowałam je na patelni grillowej.

Przygotowaną pierś kurczaka również grillowałam, aż stała się soczysta i zarumieniona.

Grillowane warzywa kładłam na tortilli, dodałam mięsko kurczaka. Zawijałam, aby farsz nie wyciekał. 

Zamiast mięsa do warzyw można dodać sery: mozzarellę lub fetę.

 Smacznego.


poniedziałek, 6 maja 2013

Młoda kapusta duszona z młodą marchewką.


Smak na młodą kapustkę od Ani ( klik ).  A mój przepis to:


składniki:

główka młodej kapusty
3 młode marchewki
4  pieczarki
1/2 średniego pomidora malinowego
sól
pieprz
ok. 50 g masła   klarowanego
1/2 szklanki wody

przygotowanie:

kapustę oczyściłam z brzydkich liści zewnętrznych, opłukałam i szatkowałam ( użyłam szatkownicy ) .  w garnku rozpuściłam masło, wrzuciłam przygotowaną  kapustę, dolałam wodę i dusiłam na małym ogniu. 

marchewki obrałam, pokroiłam na mniejsze cząstki i dodałam do kapusty. obrane i pokrojone pieczarki lekko poddusiłam na małej patelni i dodałam również do kapusty ( pieczarki dodałam bez soku który wypuściły przy podduszaniu, żeby uniknąć stracenia ładnego koloru kapusty na kolor pieczarkowego soku). na koniec dodałam pokrojonego w kostkę pomidora. całość dusiłam ok. 30 minut. doprawiłam do smaku i gotowe. 


smacznego.







Oliwa smakowa.


składniki:

oliwa z oliwek
ząbek czosnku
gałązka świeżego rozmarynu

przygotowanie:

Oliwę przelałam do garnuszka z grubym dnem, dodałam do niej rozmaryn i ząbek czosnku i delikatnie podgrzewałam na małym ogniu do momentu, aż pojawiły się niewielkie bąbelki wokół gałązki rozmarynu i ząbka czosnku. Zdjęłam garnek z ognia, wystudzoną oliwę przelałam do butelki i schowałam do lodówki.

sobota, 4 maja 2013

Masło bazyliowe.



Wczoraj została mi garść świeżej bazylii i tak powstało ziołowe masło :)

składniki:

ok. 150 g miękkiego masła
garść świeżej pokrojonej drobniutko bazylii
sól
świeżo zmielony pieprz

przygotowanie:

miękkie masło widelcem wymieszałam z bazylią, dosoliłam, dopieprzyłam do smaku, przełożyłam na przezroczystą folię spożywczą, zawinęłam w rulonik i włożyłam do lodówki.