Wilgotne i bardzo cytrynowe. Z nutką goryczki cytrynowej więc dla tych którym ten smak nie przeszkadza. Przepis Ewy Wachowicz ( kilk - przesunąć myszką do dołu ).
składniki:
- 1 kostka masła (200 g)
- ¾ szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 1 ½ szklanki mąki orkiszowej ( użyłam 1 szklankę tortowej pszennej i 0,5 szklanki orkiszowej razowej )
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
przygotowanie:
Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Ciepłe
masło zmiksowałam z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodałam ubite
jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Stopniowo dodawałam przesianą mąkę,
proszek do pieczenia i sól. Wymieszałam.
Ciasto
przelałam do foremki keksowej o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 st. C.
polewa cytrynowa:
- ½ szklanki wody
- sok z 2 cytryn
- ¼ szklanki miodu
Składniki
polewy połączyłam i gotowałam na wolnym ogniu, aż zgęstniały. Ciepłe jeszcze ciasto
polałam polewą -– tak, by zalała także boki.
A tu ciasto nadgryzione przez fotografa, nie zdążyłam interweniować ;) :)).