piątek, 5 sierpnia 2016

Krewetki z kuskusem i awokado.


Pyszne krewetki z kuskusem i awokado. To danie robi się ekspresowo. Delikatny kuskus o subtelnym cytrynowym posmaku, chrupiące krewetki i swieże, miękkie awokado tworzą cudowne, orzeźwiające danie, które sprawia  ogromną przyjemnosć naszemu podniebieniu.

Spróbujcie koniecznie!

Składniki:

12 krewetek oczyszczonych i bez ogonków
1/2 obranego, brązowego, dojrzałego awokado 
kuskus
czerwona pasta curry
olej kokosowy/ryżowy 
sok z cytryny

do smaku: sól, sos sojowy kikkoman

Przygotowanie:

Kuskus przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, dopraw do smaku sokiem z cytryny i odrobiną soli. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i dodaj odrobinę pasty curry, chwilkę podgrzej mieszając, by pasta się rozpusciła. Następnie dodaj przygotowane krewetki. Smaż na srednim ogniu mieszając  2-3 minuty, aż krewetki staną się chrupiące. Pamiętaj, zbyt długie smażenie krewetek sprawi, że staną się one twarde i nie smaczne. Gotowe krewetki połącz z kuskusem, dodaj kawałki pokrojonego awokado. Wedle upodobań i potrzeby dopraw do smaku solą lub sosem sojowym.

Smacznego.

ps. Kasza kuskus lubi bardzo natkę swieżej pietruszki, można tutaj również dodać. Ja pominęłam bo niektórzy domownicy ''nie lubią'' tego, czegos zielonego ;-).



czwartek, 4 sierpnia 2016

Roladki z soli.


Do przygotowania tych roladek zainspirował mnie przepis z książki Marty Gessler ''Kolory smaków''.  Książkę dostałam ponad pół roku temu w prezencie. Od razu bardzo mi się spodobała i szybko przetestowałam kilka przepisów. Wkrótce napiszę Wam o niej więcej.

Przepis na roladki z soli troszkę zmodyfikowałam. W oryginale ryba jest przygotowana w wersji pieczonej, ja z powodu zaleceń dietetycznych stworzyłam to danie na parze. Wyszło doskonale! Podczas gotowania w paczuszkach z solą wytworzył się pyszny sos maslano-cytrynowy, a smak ryby stał się bardzo delikatny. 

Doskonałymi dodatkami do tak przygotowanej ryby są warzywa ugotowane na parze.

Przepis jest wart wypróbowania. Polecam!

Składniki:

6 filetów soli ( u mnie nie mrożona )
sól, pieprz
zielone oliwki
sok z cytryny
masło
mleko

Przygotowanie:

Filety moczymy w mleku przez kilka godzin. Delikatnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Doprawiamy solą i pieprzem.  Zwijamy w roladkę, wkładając do srodka 2-3 oliwki. Pojedyncze roladki układamy na kawałkach folii aluminiowej, skrapiamy mocno sokiem z cytryny i dodajemy po kawałku masła. Paczuszki szczelnie zamykamy, gotujemy w koszyczku do gotowania na parze przez 10 minut. Podajemy z młodymi ziemniakami i młodą cukinią ugotowanymi na parze.



A poniżej wersja z ryżem parboiled ;-)

 
 Smacznego.

środa, 3 sierpnia 2016

Krem z cukinii i zielonego ogórka.


Jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu, niskokaloryczna i tania. Na dodatek poprawia samopoczucie. Zupa krem z cukinii! Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i w postaci chłodnika.

Składniki:

3 sredniej wielkosci cukinie
2 swieże ogórki zielone gruntowne
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Umyte cukinie ugotuj na parze do miękkosci (młode, nie zbyt duże cukinie nie wymagają obierania ze skórki). Wystudzone warzywa zblenduj na krem, dodaj starte na tartce ogórki (grube oczka), dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną oliwy.




 Smacznego!

wtorek, 26 lipca 2016

Ryż z krewetkami i brzoskwinią.


Krewetki to skorupiaki należące do dużej rodziny owoców morza. Zajmują dostojną pozycję w morskim menu. Wszystkie krewetki, zarówno małe szare jak i większe są bogatym źródłem białka. Mięso ich pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, gdyż jego spożywanie zmniejsza występowanie nadcisnienia tętniczego i raka. 

Krewetki doskonale komponuję z owocami: ananasem, mango, brzoskwinią, papryką, awokado, cukinią, a wspaniałym dodatkiem jest makaron lub ryż. 

Mi udało się wymysleć  takie cos :-)


Składniki:

15 krewetek tygrysich oczyszczonych i bez ogonków
czerwona pasta curry ilosć wg uznania
sól
sos sojowy kikkoman 
olej kokosowy
ryż jasminowy
duża dojrzała brzoskwinia

Przygotowanie:

Ryż ugotuj na sypko. Na rozgrzaną patelnię włóż olej kokosowy, dodaj pastę curry i wymieszaj chwilkę podgrzewając, aż pasta się rozpusci. Dodaj krewetki, delikatnie posól i podsmażaj do zrumienienia z obu stron, 2-3 minuty.  Pod koniec podsmażania dodaj do krewetek brzoskwinię obraną ze skórki i pokrojoną w większe kawałki, wymieszaj. Pamiętaj, że zbyt długie smażenie owoców morza spowoduje, że będą twarde i nie smaczne. Gotowe danie dopraw do smaku  sosem sojowym, podawaj z ryżem.

Smacznego :-)

poniedziałek, 25 lipca 2016

Ryba pieczona w folii.


Pieczenie ryb w folii to efektywny sposób przygotowywania dań, dzięki któremu ryba nie traci wartosci odżywczych. Tak przygotowana ryba jest aromatyczna i soczysta, nie zawiera dużo tłuszczu i jest bardzo zdrowa. Pieczenie ryb w folii wyróżnia się w diecie odchudzającej oraz w innych dietach zdrowotnych. Ryby przyrządzone w taki sposób dostarczają organizmowi znacznie więcej witamin oraz składników mineralnych niż ryby smażone w panierce. 


Składniki:

u mnie kawałki dzikiego łososia
sól
pieprz
cukier
kilka szalotek
natka pietruszki
kawałki cytryny
oliwa, masło

Przygotowanie:

Łososia  umyj i osusz. Ułóż na talerzu, kawałki delikatnie posyp cukrem i przykryj plasterkami szalotki. Odstaw w chłodne miejsce na 1 h. Po tym czasie zdejmij szalotki, kawałki ryby dopraw solą i pieprzem, układaj po 1 kawałku na folii aluminiowej. Na każdej porcji połóż kawałek cytryny, zieloną natkę, łososia polej odrobiną oliwy lub połóż na nim kawałek masła i owiń dokładnie folią. Tak przygotowane paczuszki piecz w  nagrzanym piekarniku 175 stopni 15 min.

Dzięki polaniu oliwą, czy odrobinie masła  ryba będzie delikatniejsza i bardziej soczysta. W każdej paczuszce wytworzy się lekki, smaczny sosik, którym na talerzu polewamy rybę. Podajemy z ryżem.



Smacznego ;-)

niedziela, 24 lipca 2016

Pierogi z jagodami.

Najsmaczniejsze  pierogi '' na słodko''. Znakomite, lekkie danie na lato. Polane smietanką i delikatnie posypane cukrem trzcinowym smakowały wszystkim.  Gorąco polecam mój przepis.


Składniki na ciasto:

300g mąki orkiszowej jasnej
200 ml wrzątku
szczypta sol
40 g masła

Nadzienie:

200 g swieżych jagód
mąka ziemniaczana do oprószenia jagód 

Do podania:

smietanka homogenizowana Krasnystaw 18%
cukier trzcinowy

Przygotowanie: 

Mąkę przesiać do naczynia, dolać wrzątek połączony z masłem i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i chwilkę powygniatać. Ciasto przykryć od góry miseczką lub głębokim talerzem na 30 minut.

Jagody opłukać, osuszczyć, oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną.

Gotowe ciasto rozwałkowywać na cienkie placki, małą szklanką wycinać kółka, napełniać jagodami, zlepiając i tworząc pierożki. Osoloną wodę zagotować, partiami wkładać pierogi i gotować do wpłynięcia na powierzchnię (2 min). Czas gotowania zależy od grubosci ciasta. 


Podawać polewane słodkę smietanką.

Smacznego :-)





sobota, 16 lipca 2016

Tarta z morelami.


Krucha tarta, pokryta morelami doprawionymi  tymiankiem i pastą wanilinową. Szybka i prosta w wykonaniu, a za sprawą połączenia wszystkich składników niebanalna w smaku :-)

Składniki: 

200 g mąki tortowej
100g mąki krupczatki
120 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnej wody

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki ciasta szybko połącz, zlep w kulę i schłódź w lodówce min. 30 minut.
Schłodzonym ciastem wyłóż formę do tarty (srednica 25 cm), zrób dziurki widelcem i piecz ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Nadzienie:

ok. 800 g dobrze dojrzałych moreli
2 pełne  łyżki miodu 
odrobina pasty waniliowa (na czubek łyżeczki)
listki z 3-4 swieżych gałązek tymianku

Przygotowanie nadzienia:

Morele myjemy, kroimy na ćwiartki. Doprawiamy miodem, pastą waniliową i tymiankiem i mieszamy. 

Zapieczony kruchy spód tarty delikatnie z wierzchu posypujemy bułką tartą, przekładamy nadzienie, posypujemy płatkami migdałów i ponownie wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 30 minut.

Gotową tartę dekorujemy swieżym  tymiankiem.


Smacznego :-)