czwartek, 16 maja 2013

Domowe pierogi ruskie.



Na kresowe pierożki miałam smak już od dawna, i oto dzisiaj powstały :)).


składniki:

ciasto:

400 g mąki
1 jajko
duża szczypta soli
50g masła
370 ml gorącej wody

przygotowanie:

mąkę przesiałam do miski, dodałam sól i jajko. do gorącej wody dodałam masło, poczekałam chwilkę jak się roztopiło i stopniowo wlewałam do mąki mieszając wszystko widelcem. wygniotłam trochę ciasto w misce, przełożyłam na posypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę powygniatałam podsypując trochę mąki.

kawałki ciasta podsypując mąką  rozwałkowywałam na cienkie placki, szklanką wycinałam kółka, nakładałam farsz, składałam ciasto na pół i zlepiałam brzegi.

farsz:

460 g białego sera półtłustego
ok. 500 g ziemniaków
2 szalotki
sól
pieprz ziołowy
świeżo zmielony pieprz czarny

ugotowane ziemniaki i ser przecisnęłam przez praskę, dodałam podsmażoną na masełku drobniutko pokrojoną cebulkę, doprawiłam do smaku solą i pieprzami i dokładnie wymieszałam.


w dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam łyżkę oliwy, pierogi wrzucałam na wrzącą wodę. po wypłynięciu na górę gotowałam na mniejszym ogniu około 1,5 - 2 minuty.

gotowe pierogi zajadamy z masełkiem lub kwaśną śmietaną 12 % :))))))))))).

 smacznego :)))))))).









wtorek, 14 maja 2013

Orkiszowe bułeczki z rabarbarem.



Pierwszy raz zrobiłam ciasto drożdżowe z użyciem mąki orkiszowej i to razowej. W smaku takie inne, ciasto jakby gęściejsze, ale na pewno zdrowsze :)).


składniki:

200 g mąki do wypieku ciast drożdżowych
200 g mąki orkiszowej - razowej
1 opakowanie suszonych drożdży
100 g cukru ( można dać więcej, ja chciałam mniej słodko :) )
cukier waniliowy
150 - 170 ml letniego mleka
1 jajko
2 żółtka
60 g roztopionego masła

oraz

0,5 kg rabarbaru
dżem malinowy wysoko słodzony ( użyłam firmy KRAKUS - polecam, bardzo dobry, taki eko )

przygotowanie:

obie mąki przesiałam do większej miski, zrobiłam mały dołek, wsypałam do niego suche drożdże, posypałam delikatnie cukrem, polałam mlekiem, oprószyłam mąką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. gdy zaczyn leciutko podrósł dodałam jajka wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym, oraz resztę letniego mleka i delikatnie zarobiłam ciasto. chwilkę wyrabiałam, a następnie dodałam roztopione, ale nie gorące masło i całość wyrabiałam ok. 10 minut do momentu, aż ciasto stało się lśniące i odstawało od ręki.

wyrobione ciasto ułożyłam w misce, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w miejsce ciepłe ( bez przeciągu ) na 1,5 godziny do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić objętość.


nadzienie:

rabarbar opłukałam, obrałam, pokroiłam na drobne kawałki 0.5 cm, wrzuciłam do miseczki, dodałam 4 - 5 pełnych łyżek dżemu i całość wymieszałam.

wyrośnięte ciasto przełożyłam na stolnicę, delikatnie przegniotłam, podzieliłam na 16 małych części z której formowałam kulki, kciukiem wgniatałam środek i nakładałam przygotowany rabarbar. takie bułeczki układałam na blaszce w odstępach. z wierzchu brzegi bułeczek wokół rabarbaru posmarowałam rozbełtanym jajkiem.

piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym na 175 stopni.


przestudzone bułeczki posypałam cukrem pudrem. smacznego :).


niedziela, 12 maja 2013

Dorsz po mistrzowsku, czyli dorsz grillowany w białym winie, z imbirem i ziołami.




składniki:

filet z dorsza 300 g w kostkach firmy Frosta
limonka
listki świeżej mięty
mała gałązka świeżego rozmarynu
kilka listków świeżej bazylii
kawałek korzenia imbiru
sól
świeżo zmielony pieprz
słodka papryka 
białe wino
oliwa z oliwek

przygotowanie:

filety wyjęłam z lodówki, opłukałam wodą, położyłam na desce, posoliłam, popieprzyłam z obu stron, na wierzchu położyłam po plasterku limonki i całość odstawiłam. po ok. 40 minutach na rybę położyłam świeże zioła ( w ilości delikatnej, nie za dużo - zioła położyć z obu stron ryby ), posypałam szczyptą papryki, a pod plasterek limonki ułożyłam po dwa cienkie plasterki imbiru na każdy kawałek ryby. tak przygotowane ryby polałam delikatnie oliwą i całość odstawiłam na 15 minut.

patelnię grillową mocno rozgrzałam, kawałki ryby grillowałam z obu stron po 1,5 minuty. grillowałam z plasterkami limonki oraz plasterkami imbiru położonymi obok ryby. w trakcie grillowania kawałki ryby polewałam winem. 

do takiej ryby przygotowałam ryż oraz grillowane brokuły ( różyczki brokułów posoliłam, polałam oliwą - takie brokuły dobrze jest odstawić na jakieś 30 min i dopiero rozpocząć grillowanie ).


smacznego.

sobota, 11 maja 2013

Ciasto kruche z rabarbarem, figami i kruszonką.


Pyszne wiosenne ciasto. Kwaskowaty smak rabarbaru przełamany słodyczą figi. Pomysł stąd ( kilk ).

składniki:

ciasto kruche:
 
• 150 g mąki pszennej lub orkiszowej ( użyłam 100 g pszennej i 50 g orkiszowej razowej ) • 100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch ( użyłam ziemniaczanej ) • 50 g cukru • 150 g masła • 1 jajko


nadzienie:
 
• 500 g rabarbaru • 3 łyżki płynnego miodu • 5 łyżek cukru • 1 cukier wanilinowy • 100 g suszonych daktyli ( dodałam suszone figi, namoczone
dzień wcześniej na noc )


kruszonka:

• 150 g mąki pszennej lub orkiszowej • 50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
• 50 g cukru • 125 g masła (schłodzone)

Kruszonki z tych proporcji wyszło  bardzo dużo, całości nie wykorzystałam, więc zamroziłam.

przygotowanie:

Z podanych składników zagniotłam ciasto kruche, owinęłam folią i schłodziłam w lodówce ok. 45 minut. Rabarbar obrałam, pokroiłam na 1 cm kawałki, dodałam miód, cukier, cukier waniliowy oraz pokrojone drobno figi i wymieszałam.

Składniki na kruszonkę wsypałam do jednej miski i palcami rozcierałam masło z resztą składników, aż powstała drobna kruszonka.

Schłodzone ciasto wyłożyłam na formie do tarty ( wcześniej posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą ). Ponieważ użyłam formy na tartę, trochę ciasta mi zostało, więc je zamroziłam. Spód podziurkowałam widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25 minut.

Gdy spód miał blado złoty kolor, wyjęłam formę z piekarnika. Temperaturę w piekarniku zwiększyłam do 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyłam przygotowane nadzienie rabarbarowo - figowe, a na wierzchu posypałam kruszonką. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 40 minut na lekko złoty kolor. 

Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.

Smacznego :).


czwartek, 9 maja 2013

Ciasto cytrynowe.



Wilgotne i  bardzo cytrynowe. Z nutką goryczki cytrynowej więc dla tych którym ten smak nie przeszkadza. Przepis Ewy Wachowicz ( kilk  - przesunąć myszką do dołu ).

składniki:


  • 1 kostka masła (200 g)
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 ½ szklanki mąki orkiszowej ( użyłam 1 szklankę tortowej pszennej i 0,5 szklanki orkiszowej razowej )
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

przygotowanie:


Składniki powinny być w temp. pokojowej.
Ciepłe masło zmiksowałam z cukrem na masę o lekkiej puszystej konsystencji. Dodałam ubite jajka, sok z cytryny i skórkę cytrynową. Stopniowo dodawałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszałam.
Ciasto przelałam do foremki keksowej o długości ok. 30 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piekłam  45 minut w temperaturze 180 st. C.

polewa cytrynowa:

  • ½ szklanki wody
  • sok z 2 cytryn
  • ¼ szklanki miodu

Składniki polewy połączyłam i gotowałam na wolnym ogniu, aż zgęstniały. Ciepłe jeszcze ciasto polałam polewą -– tak, by zalała także boki. 

A tu ciasto nadgryzione przez fotografa, nie zdążyłam interweniować ;) :)).




środa, 8 maja 2013

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i młodą marchewką.


składniki:

6 podwójnych wątróbek drobiowych
2 szalotki
1 młoda marchewka
3/4 jabłka
1 łyżka masła klarowanego
sól
pieprz
suszony majeranek

przygotowanie:

wątróbkę delikatnie opłukałam wodą, oczyściłam z żyłek. na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam wątróbki. obsmażyłam na dość ostrym ogniu z każdej strony. następnie zmniejszyłam płomień, dodałam pokrojoną w plasterki cebulkę oraz obrane, pokrojone w ósemki jabłka i marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. doprawiłam solą i pieprzem, oraz roztartym w dłoniach majerankiem. całość dusiłam jeszcze przez chwilę pod przykryciem na małym ogniu, aż wątróbka się usmażyła , a jabłko i marchewka były miękkie.

smacznego.

wtorek, 7 maja 2013

Tortilla z grillowanymi warzywami i kurczakiem.



Tortille zrobiłam sama. Pierwszy raz. Wyszły świetne i polecam przepis Ani Starmach z którego skorzystałam.

składniki:

2 szklanki mąki ( pszennej lub kukurydzianej, lub te dwie mąki wymieszane )
3-4 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody

przygotowanie:

Mąkę wymieszałam  z solą, dodałam wodę i oliwę. Ciasto wyrabiałam, aż stało się elastyczne (im dłużej  ciasto się wyrabia, tym  będzie miało w sobie więcej pęcherzyków powietrza i będzie lżejsze ). Ciasto podzieliłam  na 4-6 porcji. Każdą z nich wałkowałam na cienki placek, a następnie podpiekałam na patelni ( patelnia musi być dobrze rozgrzana ) bez tłuszczu około 40 sekund z każdej strony. 


farsz:

1 cukinia
1 bakłażan
1 papryka żółta
kilka pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
świeży koperek
sól
oliwa z oliwek

oraz pierś kurczaka, pokrojona na kawałki, zamarynowana w przyprawach ( sól, pieprz, słodka papryka, świeży tymianek, świeży koperek, ząbek czosnku, oliwa z oliwek )

przygotowanie:

Usmażyłam tortille, ułożyłam je na talerzu i przykryłam wilgotną, czystą ściereczką bawełnianą. Dzięki temu placki tortilli nie były twarde.

Warzywa pokroiłam w cienkie plastry, posypałam ziołami, solą, dodałam czosnek przeciśnięty i polałam oliwą z oliwek, wymieszałam i odstawiłam na 15 min, po czym grillowałam je na patelni grillowej.

Przygotowaną pierś kurczaka również grillowałam, aż stała się soczysta i zarumieniona.

Grillowane warzywa kładłam na tortilli, dodałam mięsko kurczaka. Zawijałam, aby farsz nie wyciekał. 

Zamiast mięsa do warzyw można dodać sery: mozzarellę lub fetę.

 Smacznego.