Na kresowe pierożki miałam smak już od dawna, i oto dzisiaj powstały :)).
składniki:
ciasto:
400 g mąki
1 jajko
duża szczypta soli
50g masła
370 ml gorącej wody
przygotowanie:
mąkę przesiałam do miski, dodałam sól i jajko. do gorącej wody dodałam masło, poczekałam chwilkę jak się roztopiło i stopniowo wlewałam do mąki mieszając wszystko widelcem. wygniotłam trochę ciasto w misce, przełożyłam na posypaną mąką stolnicę i jeszcze chwilę powygniatałam podsypując trochę mąki.
kawałki ciasta podsypując mąką rozwałkowywałam na cienkie placki, szklanką wycinałam kółka, nakładałam farsz, składałam ciasto na pół i zlepiałam brzegi.
farsz:
460 g białego sera półtłustego
ok. 500 g ziemniaków
2 szalotki
sól
pieprz ziołowy
świeżo zmielony pieprz czarny
ugotowane ziemniaki i ser przecisnęłam przez praskę, dodałam podsmażoną na masełku drobniutko pokrojoną cebulkę, doprawiłam do smaku solą i pieprzami i dokładnie wymieszałam.
w dużym garnku zagotowałam wodę, dodałam łyżkę oliwy, pierogi wrzucałam na wrzącą wodę. po wypłynięciu na górę gotowałam na mniejszym ogniu około 1,5 - 2 minuty.
gotowe pierogi zajadamy z masełkiem lub kwaśną śmietaną 12 % :))))))))))).
gotowe pierogi zajadamy z masełkiem lub kwaśną śmietaną 12 % :))))))))))).