niedziela, 16 października 2016

Rogaliki drożdżowe z marmoladą.

 

Wypróbowałam przepis od mojej bratowej i jest najlepszy.  Rogaliki wyszły delikatne, mięciutkie i bardzo smaczne. Nie mogłam powstrzymać się przed zjedzeniem ich zaraz po wyjęciu z piekarnika ;-)

Składniki: 

rozczyn: 1/4 szkl ciepłego mleka, 5 dkg drożdży, 1 łyżka cukru, 4 łyżki mąki, szczypta soli

Do małej miseczki wsyp pokruszone drożdże, cukier, mąkę, sól i dokładnie wymieszaj z mlekiem. Odstaw na 20 min do wyrosnięcia.

ciasto: 1/4 szkl mleka ciepłego, 2 jajka całe i 2 żółtka, 4 łyżki cukru, 1 kostka masła, 4 pełne szkl mąki

Mąkę przesiej do miski, dodaj wyrosnięty rozczyn, jajka wymieszane z cukrem i mleko. Delikatnymi ruchami połącz składniki i zacznij wyrabiać ciasto do momentu ich połączenia. 

Masło podgrzewając rozpusć w naczyniu, ostudź i dodaj do ciasta. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie lsniące (wchłonie całe masło) i będzie odstawać od ręki.

Wyrobione ciasto przykryj sciereczką i odstaw na 1h do wyrosnięcia (musi podwoić objętosć).

Gotowe ciasto podziel na częsci, rozwałkuj na większy placek każdą częsć, na srodku ułóż talerz, zbędne ciasto wokół talerza odetnij.



W miarę równy placek podziel nożem na 4, a każdą ćwiartkę jeszcze na połowę.

Na srodku każdego kawałka układaj marmoladę i delikatnie zawijaj rogaliki. Tu najlepiej sprawdzi się twarda marmolada.


Przed włożeniem do piekarnika każdy rogalik posmaruj delikatnie jajkiem rozbełtanym z niewielką iloscią mleka. Piecz w temp. 180 stopni na złoty kolor.


Smacznego.

4 komentarze: