sobota, 1 listopada 2014

Muffinki dyniowe.

Dynia  królową jesieni. Kocham to warzywo, bo  można z niego zrobić wszystko począwszy od zup, kremów  po wypieki – bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś właśnie babeczki. Myślę jedne z lepszych jakie do tej pory udało mi się zrobić. Pachną pomarańczą, są wilgotne, kryją w sobie owoce borówki, a na wierzchu polane są deliketnie kremem z białej czekolady. Może skusicie się na taką muffinkę? :-)




składniki:

300g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g cukru
1 cukier waniliowy
2 duże wiejskie jajka
200 g purre z upieczonej dyni (jak zrobić purre z dyni dowiecie się z tego wpisu: KLIK)
ok. 100 ml mleka
150 g roztopionego, wystudzonego masła
2 pomarańcze
dowolne owoce, u mnie borówki

przygotowanie:

Do większej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, oraz dodajemy sól. Mieszamy. Dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, skórkę otartą z pomarańczy. Całość delikatnie mieszamy.

Do drugiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy dyniowe purre, roztopione masło oraz mleko i mieszamy trzepaczką. Stopniowo dodajemy nasze suche składniki cały czas mieszając do uzyskania jednolitej masy.

Formę do muffin wykładamy papilotkami. Ciasto wykładamy do papilotek a na wierzchu układamy owoce.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni (góra dół, bez termoobiegu) i pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka.

polewa z białej czekolady:

potrzebujemy: 2 tabliczki białej czekolady, śmietanę kremówkę 30% 200ml

-w kąpieli wodnej  podgrzewamy śmietankę kremówkę, 100 ml
-dodajemy pokruszoną czekoladę całość dokładnie i dość intensywnie mieszając.
-w razie potrzeby regulujemy konsystencję polewy, stopniowo dodając więcej czekolady lub śmietanki.


Smacznego :-).



20 komentarzy:

  1. o na pewno smaczne , lubię dyniowe słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia króluje, świetny wypiek aż się chce sięgnąć i skosztować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają na bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podzielam Twoją miłość do dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie piekałam nic zdynią. Zupy owszem. Na słodko nie. Chętnie porwę przepis.
    Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  6. dyniowe ? mniam! cudowne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie apetycznie wyglądają, porywam jedną.

    OdpowiedzUsuń
  8. ja osobiście nie przepadam za dynią, najlepsza jednak jest dla mnie jako dodatek do mięska

    OdpowiedzUsuń
  9. Z wielką przyjemnością się skuszę:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ślicznie wyszły te muffinki:) Aż nabrałam apetytu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam dyniowe wypieki, pyszne i kolorowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z dynii ? ;D szok! musza być pyszne. Bardzo ładnie wyglądaja:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Skusiłabym sie chętnie, bo wygladają obłędnie, a i dynie bardzo lubię! Może skorzystam z przepisu, jesli pozwolisz! :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Boskie muffinki :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Istne dyniowe szaleństwo :) Nie piekłam ich jeszcze ale Twoje są cudne :) Porywam 2 do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Już od dawna mi się takie marzą!

    OdpowiedzUsuń